diamanten ring

Exclusieve juwelen met gekleurde diamanten kopen?

Afscheid nemen van de zomer? Dat betekent dat we onze kasten weer mogen vullen met de nieuwste najaarstrends. Yes! Ook zo’n zin om te shoppen? Kleur is key dit najaar. En als je nu ook eens je juwelenkist kleur laat bekennen? Ontdek hier alles wat je moet weten over exclusieve juwelen met 100% natuurlijk gekleurde diamanten en edelstenen. 

Wat zijn gekleurde diamanten? 

Wist je dat amper 1 op 10.000 diamanten een gekleurde diamant is? Hoe de diamant aan zijn kleurtje komt, verschilt ook per kleur. Zo dankt een gele diamant zijn kleur aan de aanwezigheid van stikstof en bevat een blauwe diamant boor. Van roze diamant vermoedt men dat de kleur het gevolg is van een breuk in het kristalrooster van de steen. En sommige wetenschappers beweren zelfs dat de zwarte diamant, die slechts uiterst zelden gevonden wordt, afkomstig is van een supernova die miljarden jaren geleden ontplofte.

Wat er ook van zij, een gekleurde diamant is een exclusief geschenk van Moeder Natuur dat wij maar al te graag verwerkt zien in exclusieve juwelen.  

Wat is het verschil met gekleurde edelstenen? 

Je mag gerust stellen dat de 4 belangrijkste edelestenen de diamant, saffier, robijn en smaragd zijn. Diamant is sowieso het hardste materiaal ter wereld. Dit wil ook zeggen dat enkel een diamant een andere diamant kan krassen. Berg exclusieve juwelen daarom steeds afzonderlijk op in een zacht doekje of zakje! Over het algemeen is een gekleurde diamant ook duurder dan een gekleurde edelsteen. Al bevestigen uitzonderingen ook die regel uiteraard. De hoogste prijs per karaat (de gewichtseenheid voor diamanten en andere edelstenen) werd immers in 2015 betaald voor een rode robijn, niet voor een diamant.

Voor de rode robijn ‘Burmese Sunrise Ruby’ werd toen maar liefst 30,3 miljoen dollar neergeteld. Gelukkig bestaan er ook exclusieve juwelen met gekleurde edelstenen aan een betaalbare prijs.  

Hoe wordt de waarde van een gekleurde diamant bepaald?

Kocht je eerder al exclusieve juwelen met een schitterende diamant? Dan maakte je vast al kennis met de 4 C’s, de 4 karakteristieken die de identiteit en waarde van de diamant weergeven. Bij gekleurde diamanten is de intensiteit van de kleur echter de belangrijkste factor. Hoe intenser de kleur, hoe zeldzamer en dus hoe waardevoller de diamant. Een rijke intensiteit wordt benoemd met de termen ‘fancy vivid’, ‘fancy intense’ en ‘fancy deep’.  

Voor exclusieve juwelen met dergelijke diamanten betaal je dan ook meer dan wanneer je op het diamantcertificaat de term ‘faint’, ‘very light’, ‘light’, ‘fancy light’ of ‘fancy’ ziet staan. Wil je zeker zijn van je aankoop? Laat je begeleiden door de experten van BAUNAT op baunat.be.  

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *