verschillende huidtypen

De verschillende huidtypen en hun verzorging

Het huidtype en de toestand van de huid is van veel factoren afhankelijk: leeftijd, leefwijze, omgeving en klimaat.

Het huidtype kan door de tijd heen ook veranderen, vetter of juist droger worden. Ook het ouder worden brengt veranderingen met zich mee.

Droge huid

Je hebt een droge huid als de huidcellen niet genoeg olie afscheiden. De huid voelt daardoor strak getrokken aan, kan schilferig zijn en heeft een matte kleur. Een zeer droge huid heeft vaak een gebrek aan elasticiteit en is extreem gevoelig voor zon, wind en koude temperaturen.

Verzorging: Gebruik producten die veel vocht inbrengen

en je huid goed beschermen tegen zon, wind en kou.

meer droge huid

Vette huid

De vette huid scheidt meer talg af dan nodig is. De vette huid glimt vaak en heeft vergrote poriën. Met een vette huid heb je meer kans op puistjes en meëeters. De vette huid houdt wel beter vocht vast en veroudert daardoor minder snel.

Verzorging: Een vette huid trekt meer vuil aan dan een droge huid. Was daarom je gezicht meerdere malen per dag met een lichte, niet vette, vloeibare reiniger en warm water. Naspoelen met koud water. Gebruik tonic en reinigers met alcohol om de huid wat droger te maken. Gebruik vochtinbrengende crème en make-up op basis van water en gebruik poeder om de vette glans teverminderen.

meer vette huid

Gemengde huid

Veel mensen met een normale tot vette huid, hebben vaak een vette T-zone, dat is het gebied van voorhoofd, neus en kin. De huid van de wangen is meestal van het normale huidtype.

Verzorging: De kunst is om verzorgingsproducten te vinden die de huid voldoende vocht geeft zonder de al vette delen nog vetter te maken. Gebruik dus liefst producten afgestemd op de gemengde huid en gebruik vochtinbrengers op basis van water die je vaker op de wangen aanbrengt dan op de T-zone. Producten die alfahydroxy zuur en vitamine A bevatten kunnen je helpen de huid in balans te brengen. Gebruik make-up die het vet absorbeert om glans te voorkomen.

meer gecombineerde huid

Gevoelige huid

De gevoelige huid is snel geirriteerd en vaak rood en vlekkerig. Allergische reactie voor schoonheidsproducten komen vaak voor. De gevoelige huid is ook heel gevoelig voor weersinvloeden.

Verzorging: Zoek vooral make-up en vochtinbrengers die geurvrij en hypoallergeen zijn. Was je gezicht een maal per dan en gebruik geen scrub middelen. Gebruik hypoallergene tonic alleen op vette delen maar laat het achterwege als het irritatie veroorzaakt.

meer gevoelige huid

Ouder wordende huid

De huid wordt ouder door genetisch bepaalde ouderdomsverschijnselen. Dit zijn processen in het bindweefsel van de lederhuid die bestaat uit collageen- en elastinevezels. Door de leeftijd verliezen de collagene vezels hun elasticiteit. Het vermogen om water op te nemen neemt af en de huid wordt droog en rimpelig.

Door invloed van buitenaf zoals bijvoorbeeld zonnebaden, schadelijke stoffen of door invloeden van binnen uit zoals stress, voeding, tekort aan slaap en beweging, alcoholgebruik en roken, kan het verouderingsproces vroeger en sneller plaatsvinden.

Kenmerken van een verouderende huid zijn:

– droger wordende huid
– lijnen en rimpels
pigment- of ouderdomsvlekken

 

Verzorging:

Gebruik altijd een sunblock van tenminste factor 15. Producten met retinol en alpha hydroxy zuur lijken te helpen bij het terugdringen van schade door de zon, vermindert pigmentvlekken. En natuurlijk vochtinbrengende crèmes en lotions en niet alleen voor het gezicht.

meer over de ouder wordende huid

meer anti-aging

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *