Reizen door Azië

Backpacken in Azië? Dit moet je weten voordat je gaat

Aangezien veel mensen in deze tijd van het jaar hun zomervakantie plannen, is er ongetwijfeld al heel wat vooronderzoek gedaan om te bepalen welke uithoek van de wereld we dit jaar willen gaan ontdekken. Ben je niet het type persoon dat de hele dag op een handdoek op het strand wil liggen, maar wil je je liever buiten de gebaande paden begeven en schrik je er niet van terug om “iets ruigs” te doen? Wat dacht je dan van een backpackreis door Zuidoost-Azië?

Als dat deel van de wereld voor jou nog onontdekt is, is 2023 wellicht het perfecte jaar om dat te doen, nu alle coronagerelateerde maatregelen veelal zijn opgeheven en de wereld weer openstaat om internationale toeristen te ontvangen. Lees hier waar je zeker rekening mee moet houden op je volgende rondreis op het Aziatische continent.

Backpacken in Azië? Dit moet je weten voordat je gaat
Backpacken in Azië

Regel de benodigde reisdocumenten op tijd

Zodra je hebt besloten welke landen je wilt bezoeken, moet je wel nog even checken voor welke bestemmingen je een reistoestemming, zoals een visum nodig hebt. Voor sommige landen, zoals Thailand of Indonesië, hebben Nederlandse reizigers namelijk geen visum nodig als ze respectievelijk 45 tot 60 dagen in het land willen verblijven. Voor sommige andere landen is een visum echter wel vereist als je het land in wilt reizen. Verschillende landen in Zuidoost-Azië hebben in de afgelopen jaren het e-visum systeem geïntroduceerd, wat betekent dat je gemakkelijk online een visum kunt aanvragen en niet eerst een afspraak hoeft te maken bij de ambassade om een fysiek visum aan te vragen.

Zo kun je, om een visum Vietnam aan te vragen, eenvoudig gebruik maken van de online aanvraagprocedure door een digitaal aanvraagformulier in te vullen en enkele benodigde documenten, zoals een recente pasfoto en paspoortscan aan te leveren. Het e-visum voor Vietnam heeft een geldigheidsduur van 30 dagen die ingaat vanaf het moment dat de aanvraag wordt toegekend. Dit gebeurt meestal binnen een week. Vanaf het moment dat je aanvraag is goedgekeurd, mag je Vietnam inreizen binnen de geldigheidsduur van het visum. Zorg er wel voor dat je Vietnam ook weer uitreist binnen dezelfde geldigheidstermijn. Wil je langer in Vietnam blijven? Het is vaak lastig om het visum in Vietnam te laten verlengen, maar makkelijker is om binnen de geldigheidstermijn van het visum naar een buurland te reizen, zoals Cambodja, en daar een nieuw visum Vietnam aan te vragen, om vervolgens weer Vietnam in te reizen met het nieuwe visum.

Ook voor een reis door Cambodja heb je een visum nodig, en deze kan net zoals het visum voor Vietnam, eenvoudig online worden aangevraagd. Het visum Cambodja heeft, in tegenstelling tot het visum voor Vietnam een geldigheidsduur van 90 dagen en een maximale verblijfsduur van 30 dagen. Je kunt het visum in principe zo ver mogelijk voor vertrek aanvragen, maar je moet er wel rekening mee houden dat, als je het visum meer dan een maand voor vertrek indient, je aanvraag in de wacht wordt gezet. De geldigheid van het visum Cambodja gaat namelijk direct in zodra het visum wordt goedgekeurd. Zo wordt voorkomen dat de geldigheid van het visum al is verlopen voordat je het land inreist.

Backpacken in Azië? Dit moet je weten voordat je gaat
Visum Cambodja

Plan je reis omtrent de weersomstandigheden

Om te beginnen, en we kunnen dit niet genoeg benadrukken, moet je van te voren al bedacht hebben wanneer je je reis naar Zuidoost-Azië wilt maken. Aangezien de meeste van deze landen dicht bij de evenaar liggen, kan het weer hier het grootste deel van het jaar tropisch warm zijn, en kan het gedurende je reis in die periode vaak drukkend warm en vochtig zijn. Als het warme weer niet echt je vibe is, kun je reizen gedurende de iets koelere maanden, meestal tussen november en april. Houd er wel rekening mee dat er in dit deel van de wereld ook een bepaald weersverschijnsel bestaat, namelijk de moesson. In deze periode is regen de meest voorkomende neerslag in dit deel van de wereld. Hoewel de gemiddelde Nederlander een beetje regen niet uit de weg gaat, kan het je vakantie wel een beetje bederven als het continu regent. Wanneer het moessonseizoen begint, verschilt per land, dus check voor je vertrek de weersverwachting per land dat je wilt bezoeken.

Blijf flexibel met het plannen van je reisroute

Het spreekt voor zich natuurlijk, maar zorg ervoor dat je in ieder geval een globaal reisschema hebt voordat je op reis gaat en een algemeen idee hebt wat je op reis wilt doen, wat je wilt zien, en wat ook daadwerkelijk in je reisschema past. Het loont echter ook om iets flexibeler te zijn en je niet op de minuut nauwkeurig vast te houden aan je reisschema. Juist door hierin wat flexibeler te zijn en bijvoorbeeld in te gaan op tips van locals of andere reizigers waardoor je nieuwe plekken te zien krijgt die je misschien nooit te zien had gekregen als je je strikt had vastgehouden aan je reisplanning.

Backpacken in Azië? Dit moet je weten voordat je gaat
Reis veilig en houd rekening met gebruiken en gevaren

Reis veilig en houd rekening met mogelijke oplichting

We hoeven het waarschijnlijk niet twee keer te zeggen, maar reis veilig en ben je bewust van mogelijke oplichting. Wees gerust, de meerderheid van de lokale bevolking is aardig en behulpzaam, en zullen de beste bedoelingen hebben. Er kunnen echter ook mensen zijn die misbruik willen maken van het feit dat je een internationale toerist bent door meer te vragen voor iets dan dat het eigenlijk kost, bijvoorbeeld bij een taxi- of tuk-tukrit. Onderhandel daarom over de prijs en wat het daadwerkelijk dekt, voordat je blindelings akkoord gaat met een genoemde prijs. Wissel bovendien alleen geld bij erkende wisselkantoren. Vraag het personeel van het hotel waar je verblijft, zij kunnen je daar mogelijk mee helpen.

Respecteer de cultuur en lokale gewoontes

Dit geldt misschien wel voor elk land waar je naartoe gaat, maar respecteer de lokale cultuur en gebruiken van het desbetreffende land. De Aziatische cultuur is een wereld van verschil vergeleken met de Westerse cultuur die wij zo goed kennen, en ook tussen de verschillende landen zijn er grote culturele verschillen. Lees je daarom van tevoren goed in over wat de gebruiken en gewoontes van

het land zijn en probeer jezelf ernaar te gedragen, ook al klinkt het je misschien vreemd in de oren. Wist je bijvoorbeeld dat vrouwen bepaalde tempels niet mogen bezoeken als ze menstrueren?

Zo is wordt het als respectvol gezien om jezelf bescheiden te kleden, zeker wanneer je een overheidsgebouw of tempel gaat bezoeken, dus zorg er in ieder geval voor dat je je schouders en je knieën bedekt. Daarnaast is het de gewoonte door vrijwel heel Zuidoost-Azië je schoenen uit te doen voordat je een gebouw betreedt. Dit geldt niet alleen voor tempels, maar ook als je bijvoorbeeld in een gasthuis slaapt; het is dan beleefd om voordat je naar binnen gaat, je schoenen buiten achter te laten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *