ideeën buiten spelen

Je kinderen stimuleren om meer buiten te spelen

Kinderen spelen minder buiten dan vroeger zegt ook de NOS naar aanleiding van een onderzoek van Kantar Public. Sinds 2013 is het aantal kinderen dat dagelijks buiten speelt gedaald van 20 naar 14%. Organisaties als Jantje Beton zouden graag zien dat ieder kind een uur per dag buiten speelt. Dat redden veel kinderen al lang niet meer.

Waarom spelen kinderen minder vaak buiten?

De mogelijkheden om je binnenshuis te vermaken zijn natuurlijk erg toegenomen. De mobiele telefoon, spelcomputer, de tv en streaming diensten als Netflix zorgen ervoor dat een kind zich binnen prima kan vermaken. Sterker nog computergames en series op Netflix kunnen zelfs verslavend werken. Geen wonder dat het soms moeilijk is om je daarvan los te maken en naar buiten te gaan.

Als reden dat ze minder naar buiten gaan, geven kinderen zelf ook aan dat ze te druk zijn met hobby’s en school. In het onderzoek van Kantar Public zegt één op de drie kinderen dat ze wel vaker buiten zouden willen spelen maar dat ze de speelplekken te saai vinden. Toch zeggen kinderen wel dat ze zich vrolijker, blijer, gezonder en sterker voelen na het buitenspelen.

Waarom is buiten spelen zo belangrijk?

Regelmatig buiten spelen is belangrijk voor de gezondheid van kinderen. Door te bewegen, te rennen en te klauteren ontwikkelen ze hun motoriek, spieren en botten. Door lichamelijk actief te zijn verbrand je calorieën en is de kans dat ze een gezond gewicht houden groter. Maar de voordelen beperken zich niet alleen tot de lichamelijke kant. Kinderen ontwikkelen ook hun creativiteit en fantasie als ze buiten spelen. Het is bovendien belangrijk voor hun sociale ontwikkeling om samen met andere kinderen te spelen.

Hoe maak je het buiten aantrekkelijker?

Buiten spelen moet aantrekkelijk zijn. Veel ouders proberen de schermtijd te beperken door een maximum tijd af te spreken dat een kind mag computeren of tv kijken. Daardoor moeten ze voor de tijd die overblijft, wel iets anders gaan zoeken om te doen.

Kinderen geven zelf aan dat als ze buiten gaan spelen ze het liefst willen fietsen, klimmen en klauteren of zelfverzonnen spelletjes doen. Dit speelgoed kan je helpen om het aantrekkelijker te maken voor kinderen om buiten te spelen.

speelhuisje
speelhuisje
  • Hang een schommel op
  • Zet een trampoline in de tuin, een trampoline is ook leuk voor oudere kinderen.
  • Zet een houten speelhuisje in de tuin, eventueel met schommel en/of glijbaan.
  • Voor jongere kinderen is een zandbak ideaal
  • Met een springtouw of bal kunnen kinderen zich ook prima vermaken
  • Speelgoed met water doet het ook altijd goed. Denk aan waterpistolen of aquaplay waterbanen.
  • Voor jongens en meisjes die graag voetballen is een goal of basketbal net een leuk idee.
  • Een pingpongtafel die ook buiten kan staan