Welk fruit kies je voor je baby. Dat hangt natuurlijk van het seizoen af en van de leeftijd van je baby.

Voor sommige fruitsoorten kan je baby beter wat ouder zijn. Lees hier welk fruit je op welke leeftijd kan geven.

Verschil per baby

Natuurlijk verschilt het per baby wanneer je welk fruit kunt aanbieden aan je baby. Als een baby geen aanleg heeft voor allergieën en/of een goede spijsvertering heeft, dan zal hij eerder meer fruitsoorten kunnen verdragen. Hieronder staan algemene richtlijnen.

Welk fruit?

Het ene fruit kan je eerder aan je baby geven dan het andere. Dat komt omdat sommige fruitsoorten eerder een allergische reactie kunnen veroorzaken, moeilijker te verteren zijn of omdat ze vanwege hun vorm en structuur minder geschikt zijn. Kies altijd vers en gaaf fruit dat goed rijp is. Haal voor baby’s jonger dan 8 maanden altijd de schil er af, ook als je het pureert, omdat het dan gemakkelijker verteert. Na acht maanden kun je sommige vruchten met schil en al pureren. Fruit dat even gekookt is verteert over het algemeen beter.

fruit geschikt tot 6 maanden

Rond 5 of 6 maanden krijgt je baby meestal een eerste fruithapje. Deze vruchten zijn geschikt om mee te beginnen:

Avocado

De avocado is heel geschikt vanwege zijn milde smaak en romige textuur. Bovendien zit de avocado vol vitaminen en mineralen.

Net als bij de banaan is alleen fijnprakken voldoende.

Appel

De appel is een een goede keus als eerste fruit voor je baby .Appel verteert makkelijk en zit vol gezonde voedingsstoffen. Tot zes maanden kan de je appel het beste gekookt tot moes geven.

Appelmoes maken

Schil de appelen en verwijder het klokhuis, snijd ze in kleine stukjes en doe ze in een pan met een bodempje water. Kook ze op een zachtjes tot ze zacht zijn. Je kunt ze dan makkelijk prakken of pureren. Je kunt eventueel wat kaneel toevoegen voor de smaak. Als je je kind niet aan te zoete smaken wilt laten wennen, laat dan de suiker achterwege. Gebruik géén honing. Je baby mag pas honing als het ouder is dan een jaar. Wil je meer in één keer maken, verdeel de rest van de appelmoes dan in een ijsblokjes vorm en vries ze in.

Tip: Wat je over hebt kun je als ijsblokjes invriezen.

Banaan

Een banaan als eerste fruit is heel geschikt. Net als de avocado is de banaan heel gemakkelijk te prakken tot een gladde moes en zit hij volmet goede voedingsstoffen.

Peer

Net als appels zijn peren ook geschikt als baby’s eerste fruit. Zachte rijpe peren kunnen zo gepureerd worden. Als de peren hard zijn kun je ze net als appels even koken met wat water tot ze zacht zijn en dan pureren.

fruit geschikt voor baby’s van 6-8 maanden

Behalve avocado, appel, banaan en peer kun je de volgende fruitsoorten proberen.

Abrikozen

Dit wat zurig fruit is heel voedzaam. Ze zijn heel geschikt om te verwerken tot abrikozenmoes.

Abrikozenmoes maken

Was de abrikozen en kook ze (heel en met schil) 15 minuten zachtjes in wat water. Haal ze uit de pan, trek het vel er af en haal de pitten er uit. Pureer ze en voeg indien nodig wat appelsap toe.

Nectarine

Nectarines zijn net als perziken lekker zoet en zacht fruit. Ze zijn ook heel goed te combineren met andere vruchten als banaan, avocado of appel. Kies goede rijpe nectarines. Even blancheren maakt ze extra zacht en laat de schil makkelijk verwijderen.

Perzik

Voor perziken geldt hetzelfde als voor nectarines.

Pruim

Pruimen zijn zeer voedzaam en stimuleren de darmen waardoor ze helpen bij constipatie.

Pruimenmoes maken

Kook de hele gewassen pruimen enkele minuten tot ze zacht zijn. Haal de schil er af en de pit er uit en pureer ze. Eventueel wat water of appelsap toevoegen.

 

fruit geschikt voor baby’s van 8-10 maanden

Behalve abrikozen, avocado, appel, banaan, mango, nectarine, peer, perzik en pruim kun je de de volgende fruitsoorten toevoegen:

Blauwe bessen

Blauwe bessen staan bekend als zijnde één van de gezondste fruitsoorten. Ze bevatten veel antioxidanten en vezels. Veel bessen kunnen een allergische reactie oproepen, maar blauwe bessen horen daar niet bij. Vandaar dat ze op iets jongere leeftijd gegeven kunnen worden.

Blauwe bessenpuree maken

Kook de blauwe bessen voor 15 minuten zachtjes in een laagje water. Pureer ze in de blender. Vermeng ze indien gewenst met ander fruit (bv. banaan of appel).

Kiwi

Kiwi staat bekend om zijn hoge vitamine C gehalte. Je kan de kiwi gepureerd of geprakt geven. Als je kind eerder gevoelig of allergisch gereageerd heeft op fruit is het verstandig om voorzichtig te zijn met kiwi en misschien op een wat latere leeftijd te geven.

Je kunt kiwi heel goed combineren met banaan of avocado.

Mango

De mango is een tropische vrucht. Sommige tropische vruchten kunnen iets eerder een allergische reactie veroorzaken in de vorm van huiduitslag. Vandaar dat het wordt aangeraden de mango niet eerder te geven dan met 8 maanden.

Je kunt het vruchtvlees van mango geprakt geven. Eventueel wat water of appelsap toevoegen.

Meloen

Meloen zit vol vitaminen en voedingsstoffen. Het is makkelijk te bereiden. Je kunt het vruchtvlees gemakkelijk prakken of pureren.

Je kunt het mengen met b.v. perzik, avocado of banaan.

Papaya

Papaya is een gezonde vrucht, maar kan net als andere exotische vruchten een allergische reactie oproepen. Bij twijfel kun je nog iets langer wachten met het aanbieden. Prak het vruchtvlees, eventueel gemengd met mango en banaan.

Vijgen

Snijd de vijg door midden. Haal het vruchtvlees er uit en maak het fijn. Lekker om te mengen met peer, appel of banaan.

 

fruit geschikt voor baby’s van 10-12 maanden

Behalve de hierboven genoemde fruitsoorten kun je vanaf deze leeftijd toevoegen:

Bessen

Kook de bessen 15 minuten op een laag vuur. Bessen zijn vaak wat zuur, dus je kunt de bessenpuree het beste combineren met appel of peer.

Citrus vruchten

Een scheutje sinaasappelsap toegevoegd aan ander fruit kan misschien al wat jonger dan 10 maanden, maar dit kan per kind verschillen. Citrusvruchten zijn vrij zuur en je kan je baby vanaf 10 maanden kleine stukjes sinaasappel aanbieden, ontdaan van de witte velletjes, dus alleen het zachte vruchtvlees.

Druiven

Druiven zijn op zich ook geschikt om eerder aan je baby te geven, maar dan wel zonder schil en dat is nogal bewerkelijk. Je kunt ze niet heel geven, maar op deze leeftijd kun je de (pitloze) druiven in vieren snijden en in stukjes aanbieden.

Kersen

Kersen zijn heerlijk zoet en bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Maar net als bij druiven geldt: ze hebben een vrij dikke schil waardoor ze moeilijker te verteren zijn en hebben een pit. Dus in zijn geheel geven is gevaarlijk. Net als bij druiven kun je ze in stukjes snijden en aanbieden.

 

Vanwege mogelijke allergische reacties kun je pas vanaf 12 maanden veilig aardbeien en frambozen geven. Aardbeien en frambozen verteren ook minder goed. Je kan dit natuurlijk eerder proberen als er geen allergieën in de familie voorkomen.