Een kinderfiets klaar maken voor de lente: zo doe je dat!

Zodra het weer beter begint te worden springen kinderen vaak graag weer op de fiets. Een kinderfiets krijgt behoorlijk wat te verduren. Voor ouders is het daarom van belang om ervoor te zorgen dat de fiets in een goede staat verkeerd. Veiligheid moet altijd voorop staan en zeker als het op kinderen aankomt. Het onderhoud van een kinderfiets verschilt in vrij weinig van het onderhoud van een fiets voor volwassenen. Het is wel aan te raden om de fiets vaker te controleren, omdat kinderen vaker vallen en tegen van alles en nog wat aanbotsen.

Ook als kinderen op iets oudere leeftijd deelnemen aan het verkeer is het cruciaal dat de fiets goed functioneert. Een slechte fiets leidt tot gevaarlijke situaties en dat moet te allen tijde voorkomen worden. Is je oude fiets toe aan vervanging? Kijk dan hier voor een nieuwe meidenfiets of jongensfiets.

Controleer de remmen

Zonder remmen op de fiets is elk kind een gevaar op de weg en dat geldt overigens ook voor volwassenen. Als ouder is het cruciaal dat de remmen regelmatig gecontroleerd worden. Kinderen geven het vaak niet aan als de remmen minder goed werken omdat ze het er het gevaar niet van inzien. Handremmen zijn vaak wat kwetsbaarder dan een achteruittraprem. De kabels van handremmen moeten op de juiste manier afgesteld zijn om goed te functioneren. Let er ook op dat kinderen niet te hard in de handrem hoeven te knijpen om te remmen.

Zorg altijd voor goede verlichting

Een fietser zonder verlichting is een gevaar op de weg, en dan met name voor zichzelf. Als kinderen iets ouder worden en de echte weg op gaan is het cruciaal dat ze goed te zien zijn. Kinderen zijn kwetsbaarder en over het algemeen minder voorzichtig en wilder dan volwassenen. Ze maken vaker een onverwachte beweging en als ze dan ook nog niet goed te zien zijn leidt dat tot levensgevaarlijke situaties.

Op ANWB vind je een leuk filmpje dat de waarde van een goede fietsverlichting benadrukt.

Kijk de status van de banden na

De banden zijn het enige gedeelte van de fiets die contact maken met de weg en deze zijn dan ook gevoelig voor slijtage. Bij het controleren van de banden zijn er twee hoofdzaken die van belang zijn. In de eerste plaats moet het profiel in orde zijn. Een slecht profiel zorgt voor minder grip en daardoor glijdt een kind sneller uit en kan deze bovendien een stuk minder goed remmen.

Ga na of het profiel nog voldoende diepte heeft en of de banden niet versleten zijn. Een versleten band resulteert dikwijls in een lekke band en daar staat niemand op te wachten. In de tweede plaats dient de bandenspanning in orde te zijn als je wilt dat je kind comfortabel kan fietsen. Het is zwaar trappen met slappe banden en daarbovenop leidt dit sneller tot een lekke band.

Het is ook aan te raden om te controleren of de wielen nog goed draaien. Door de manier waarop kinderen hun fiets gebruiken kan er al vrij snel iets verbuigen. De wielen kunnen daardoor bijvoorbeeld aanlopen tegen de spatborden. Door regelmatig te controleren of de wielen nog vrij kunnen draaien kunnen veel problemen voorkomen worden. Veel vallen en wilde spelletjes kan ook leiden tot het breken van één of meerdere spaken. Het is cruciaal dat deze zo snel mogelijk vervangen worden omdat er anders een slag in het wiel kan ontstaan.