baby's eerste lach

Baby’s eerste lach

Huilen kunnen baby’s meteen al na de geboorte. Het lachen laat wat langer op zich wachten. Wanneer kun je het eerste lachje verwachten?

 

Niet alleen schattig

lachende babyWat is er schattiger dan een lachende baby. Zeker een moment waar je als ouder naar uitkijkt. Maar de eerste lach is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je kind. Het is belangrijk voor zijn/haar taalontwikkeling en de sociale ontwikkeling. Door huilen wil je baby de omgeving iets duidelijk maken. Bij lachen is het een wisselwerking met de omgeving, een communicatie van twee kanten. Je baby reageert op iets of iemand buiten zichzelf door te lachen.

 

Wanneer lacht je baby voor het eerst?

Baby’s ontwikkelen zich op hun eigen tempo. Vanaf een paar dagen kunnen baby al met hun mondje trekken en lijkt het alsof ze lachen, maar dit zijn meestal onbewuste bewegingen. Bij baby’s van gemiddeld een maand kun je verwachten dat ze bewust naar je gaan lachen. Met twee maanden kunnen snelle baby’s voor het eerst hardop schaterlachen of giechelen. Het grootste deel van de baby’s heeft al een keer hardop gelachen als ze drie maanden oud zijn, maar bij sommigen laat het tot een maand of zes op zich wachten. Wanneer het ook gebeurt, de eerste keer lijkt altijd onverwacht te zijn.

 

Nog een keer

Heb je je baby eenmaal horen lachen, dan wil je dat het liefst steeds opnieuw horen. Je kunt het lachen proberen uit te lokken. Spelletjes als kiekeboe, grappige gezichten, speeltjes of geluidjes kunnen je baby snel weer doen schaterlachen.

 

De tweeling in de video heeft alleen elkaar nodig om in lachen uit te barsten.