Asperges, handig om te weten

Het aspergeseizoen loopt van half april tot eind juni. Dan zijn de asperges het lekkerst.

Na juni wordt de plant met rust gelaten om nieuwe asperges voor het volgende jaar te kunnen maken. Buiten het aspergeseizoen worden er ook asperges geïmporteerd, met name de groene uit Peru. Hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden over asperges.

1. Waarom smaken asperges soms bitter?

Als een asperge bitter smaakt is hij te diep onder de grond gestoken. De asperge is een eenjarige, verticale stengel met een typische smaak. Hoe dichter deze bij de meerjarige, bittere wortelstok wordt gestoken, hoe bitterder de asperge smaakt. De aspergetop smaakt het minst bitter en het zachtst. De horizontale wortelstok zelf, groeit ook ieder jaar iets dichter aan de oppervlakte.

2. Wat is het verschil tussen witte en groene asperges?

Witte asperges worden uit het licht gehouden. De delen van de asperge die zich onder de grond of onder het plastic bevinden blijven wit. Net zoals dat bij bijvoorbeeld bij witlof en prei gebeurt. Onder invloed van zonlicht wordt chlorofyl of bladgroen aangemaakt en dat kleurt de asperge groen. Als de asperge niet wordt afgedekt wordt hij dus groen. Witte en groene asperges komen van dezelfde plant. Wel worden er soorten aspergeplanten gekweekt die beter geschikt zijn voor de groene of juist voor de witte asperges.

3. Kun je asperges ook rauw eten?

Dat kan maar is minder populair. De asperges worden door het koken zacht en smaakvol, omdat bepaalde zuren in de asperge pas tijdens het koken vrijkomen. De meeste mensen geven daarom aan gekookte asperges de voorkeur.

4. Hoe kook je asperges?

  • Schil de asperges met een dunschiller vanaf de punt naar beneden.
  • Snijd of breek de onderkant van de asperge af, dit gedeelte is vaak wat houterig. Je kan er wel soep van maken.
  • Vul een ruime pan met water en voeg een beetje citroensap en zout toe. Door het citroensap houden de asperges hun mooie witte kleur.
  • Er zijn speciale aspergepannen, smalle, hoge pannen waarin je de asperges rechtop kookt. Je vult ze met water tot onder de kop van de asperge. De kop, die snel zacht wordt, wordt op die manier gestoomd in plaats van in het water gekookt. Asperges koken in een gewone pan kan ook.
  • Leg de asperges in het koude water en breng de pan aan de kook.
  • Laat ze doorkoken tot de asperges zacht en gaar zijn. Hoe lang dat duurt hangt af van de dikte van de asperges. Hoe dikker de asperge, hoe langer hij moet koken. Normale, witte asperges kook je in 15 tot 20 minuten gaar. Groene asperges zijn sneller klaar. Die kook je in 10 minuten gaar. Dunne groene aspergetips in slechts 4 tot 5 minuten, als je ze een lekkere bite wilt geven. Een gare asperge is zacht maar geeft nog een beetje weerstand als je er met een vork in prikt. 

5. Hoe kan ik zien of asperges vers zijn?

Verse asperges zijn het lekkerst. Liefst net geoogst. Als je ze tegen elkaar wrijft en ze piepen, dan zijn ze vers. Als de uiteinden droog zijn en meegeven als je er in knijpt zijn ze oud en kun je ze maar beter laten liggen.

6. Maken asperges dik?

Nee, integendeel! Asperges bevatten heel weinig calorieën en zijn vochtafdrijvend. Slechts 20 kcal per 100 gram. Een halve kilo asperges is genoeg voor drie personen. Maar je moet natuurlijk wel uitkijken met dikmakers als botersaus, ham en mayonaise. Asperges zijn bovendien vochtafdrijvend, dus goed voor je nieren en de slanke lijn. 

7. Welke asperges zijn het gezondst?

Asperges zijn gezond. Ze behoren zelfs tot de top-10 gezonde groenten. Er zijn drie soorten asperges. De witte, de groene en de paarse. De groene en paarse asperges zijn iets gezonder omdat ze iets meer vitamines bevatten.

8. Hoe lang kunnen asperges worden?

Over het algemeen zijn de korte (tot 20 cm), vrij dunne asperges het lekkerst. Ze zijn ook het minst houterig en hebben de meeste smaak. Maar asperges kunnen best lang worden. De langste asperge in Nederland is 3,11 meter lang. Deze is te bewonderen in het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum De Locht in Melderslo. Op een warme zomerdag kunnen asperges wel meer dan 10 cm groeien.

9. Hoe moet je asperges bewaren?

Asperges kun je het best koel en donker bewaren, bij voorkeur in de koelkast en liefst niet te lang. Wikkel de asperges in een natte keukendoek. Bewaar ze niet te lang anders drogen ze uit en worden ze houterig.

10. Welke wijn moet ik bij asperges serveren?

Het beste een droge witte wijn. Bijvoorbeeld een Pinot Gris, een Riesling of een Gewürztraminer.

11. Wat eet je bij asperges?

Asperges zijn lekker met ham en plakjes gekookt ei en met een warme Hollandaisesaus op basis van geklaarde boter, azijn en eidooiers. Zie hier voor het recept voor de saus. Maar je kunt asperges op heel verschillende manieren klaarmaken.

12. Waarom ruikt je plas vreemd na het eten van asperges?

De geur die sommige mensen na het eten van asperges ontdekken bij het plassen wordt veroorzaakt door de stofjes methaanthiol en dimethylsulfide. Dit zijn zwavelverbindingen en die kunnen een vreemd luchtje veroorzaken. Dat gebeurt ongeveer de helft van de mensen, maar niet bij iedereen. En nog vreemder, niet iedereen kan het ruiken.

Kijk voor meer recepten op:

witte asperges
lentelieveling asperge
groene asperge recepten