afscheid nemen

Afscheid nemen op je eigen manier

Last updated:

Wie houdt er nu van afscheid nemen? Niemand volgens mij. Tijdelijk afscheid nemen is al moeilijk en vervelend. Als iemand op reis gaat of gaat emigreren bijvoorbeeld. Maar voorgoed afscheid nemen van iemand of van je eigen leven is nog veel moeilijker.

Ongemakkelijk

Veruit de meeste mensen vinden het ongemakkelijk om over hun eigen dood en afscheid na te denken. Ik ook. Begrijpelijk, want het is over het algemeen niet iets om naar uit te kijken. Je moet over iets nadenken waar je zelf niet meer bij zult zijn en waar je zelf toch de hoofdrol in speelt.

Als je er niet over nadenkt…

Aan de andere kant, als je er niet over nadenkt, laat je de achterblijvers ermee zitten. Zij zullen dan moeten beslissen over jouw afscheid terwijl ze dan misschien niet weten hoe jij het gewild zou hebben.

Dus als ik er dan toch over na moet denken….

Als ik erover na ga denken, blijf ik vaak al steken bij de vraag of ik begraven of gecremeerd wil worden. Het lijkt me namelijk allebei niks.

Maar uiteindelijk zou mijn voorkeur dan toch uitgaan naar een begrafenis. Allereerst omdat er dan een soort van gedenkplaats overblijft. En sommige begraafplaatsen, zoals in films bijvoorbeeld, zien er best mooi uit. Groen en zonnig is het beeld dat ik daarbij heb.

Wat gaat het kosten?

Geld lijkt nauwelijks van belang als het om leven en dood gaat. Het laatste dat ik zou willen, is mijn nabestaanden op kosten jagen voor mijn afscheid. Een dure begrafenis maakt het verdriet van familie en vrienden er tenslotte niet minder om. Maar een begrafenis moet er wel komen en zal ook betaald moeten worden.

Dus wat mij betreft, mag het zo goedkoop mogelijk. Geen dure kist, volgauto’s of andere onzin. Mooie muziek, dat wel. Eén simpel boeket van de lievelingsbloemen van mijn partner. Natuurlijk iets te eten en te drinken voor de gasten. En die gasten, dat zijn alleen bij voorkeur alleen mensen die heel dichtbij me stonden. Vooral geen vage kennissen of mensen die je tijdens je leven nauwelijks zag.

Leg je wensen vast

Je kan je wensen natuurlijk vertellen aan mensen in je omgeving of ergens opschrijven. Maar je weet nooit hoe het loopt. Mensen kunnen het vergeten en wat je opschrijft kan kwijtraken. Het is daarom beter om je wensen ergens online op te slaan.

Online opslaan

Op de site van Monuta kan je al je uitvaartwensen, over muziek, gedichten, wel of geen toespraken allemaal vastleggen en online bewaren. Het is gratis, ook als je ergens anders of niet verzekerd bent. Je vindt er ook lijstjes met muziek die vaak gekozen wordt voor een uitvaart.

Vergeet alleen niet om je inloggegevens met je familie of vrienden te delen. Wil je het liever opschrijven en thuis bewaren? Dat kan ook. Vraag dan het uitvaartwensenformulier aan.

Het lucht op

Het gekke is, als je erover nagedacht hebt en je bent eruit, dan lucht het best een beetje op.

 

 

-sponsored article-

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant
10 x Gedrag waarmee je elke man wegjaagt