6 Manieren om je geest tot rust te brengen

We leven in een drukke tijd waarin het soms heel moeilijk is om je geest wat rust te gunnen. We lijken altijd ‘aan’ te staan. Maar ook je hersenen hebben rust nodig. Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een verband is tussen rust voor de geest en een langer leven. Actieve hersenen vragen bovendien ook nog eens veel energie van je lichaam.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je geest tot rust te brengen. Slaap en meditatie zijn bekende voorbeelden. Maar er zijn meer manieren.

Een scherpe geest, maar niet altijd

Iedereen wil een snelle en scherpe geest houden, ook als je ouder wordt. Dat doe je onder andere door je hersenen actief te houden. Maar nieuw onderzoek heeft aangetoond dat een geest regelmatig tot rust wordt gebracht, kan leiden tot een langer leven.

Voor dit onderzoek werd hersenweefsel geanalyseerd van mensen die overleden zijn op een leeftijd van 60 tot 100 jaar. Onderzoekers ontdekten dat de mensen die het langste leefden minder hersenactiviteit vertoonden, minder neurale activiteit bij alles wat ze deden, van het knipperen met je ogen tot nadenken. Mensen die meer hersenactiviteit vertonen hebben minder van het proteïne REST. Dit proteïne lijkt ook een rol te spelen bij het voorkomen van dementie.

Af en toe je geest tot rust brengen is belangrijk

Door dagelijks op bepaalde momenten je hersenactiviteit te beperken door meditatie of andere manieren, is belangrijk om je hersenen gezond te houden. En niet alleen voor je hersenen, ook voor je lichaam. Je hersenen wegen niet meer dan een zeventiende deel van je lichaam, toch gebruiken ze een derde van al je energie. Ook je lichaam profiteert dus van die rust in je geest.

Zo breng je je geest tot rust, 6 manieren

De meest voor de hand liggen manier is om te mediteren. Maar het kan ook op de hieronder genoemde andere manieren. Het is wel de bedoeling om tijdens deze activiteiten niet te multitasken maar te unitasken.

1. Luister naar muziek

Muziek ontspant de geest. De activiteit van je hersenen neemt af als je naar mooie muziek luistert. Het verlaagt de bloeddruk en de hartslag en het vermindert stress. Het maakt daarbij wel uit naar welke muziek je luistert.

2. Ga de natuur in

Een wandeling in het bos of aan het strand kalmeert je geest. Je merkt dat het je ontspant en helder maakt. Je hersenen hoeven zich minder in te spannen in een groene omgeving. Onder andere dit onderzoek laat zien dat een kwartier buiten je stemming verbetert en je concentratie en stress vermindert.
De zee of een omgeving met water heeft een soortgelijke uitwerking. Veel mensen komen ook al tot rust door naar een aquarium te kijken.

3. Spierontspanningsoefening

Een oefening waarbij je één voor één al je spiergroepen aanspant en vervolgens ontspant, is een goede manier om lichaam en geest tot rust te brengen. Sommigen vinden het makkelijker om dit te doen aan de hand van gesproken teksten zoals je die hier kan vinden.

spierontspanningsoefening

4. Creatieve bezigheden

Creatief bezig zijn is niet alleen leuk, het is ook nuttig. Herhalende bewegingen zorgen ervoor dat je hersenactiviteit afneemt. Denk aan breien, schilderen, kleuren, deeg kneden, potten bakken, enz. Tuinieren is misschien niet zo creatief maar heeft hetzelfde effect.

5. Doe iets goed voor iemand anders

Door iets goeds te doen voor anderen ervaar je een gevoel van plezier en verbinding. Dat komt omdat er dan chemische stofjes in je hersenen vrijkomen die je een prettig gevoel geven, is aangetoond door onderzoek. Het vermindert bovendien gevoelens van stress en eenzaamheid. Het moet wel gemeend zijn en uit je hart komen.

6. Bewegen

Vijf minuten aerobics of een stevige wandeling is al voldoende om je geest te kalmeren. Endorfines komen dan vrij en die verbeteren je stemming en zorgen ervoor dat je je beter kan concentreren.

Plan tijd voor jezelf

Wacht niet tot je tijd hebt om iets te doen om je geest tot rust te brengen. Plan bewust iedere dag een moment of verschillende momenten in waarin je iets voor jezelf doet of actief gaat ontspannen of mediteren.

  1. Al mijn pogingen ten spijt , blijven “slechte , bittere ” gedachten me achtervolgen . Ééns bezig , verdwijnen deze soms, doch meestal blijven ze in m’n achterhoofd “spoken” ,,,,,hoe krijg ik deze weg ??

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *