japanse films

10 Japanse films die de moeite waard zijn

Er zijn natuurlijk films die zich in Japan afspelen zoals Lost in translation, The last samurai of Ramen girl. Ook leuke films. En verder staat Japan bekend om de vele Anime of Manga films, maar die  zijn hier ook buiten beschouwing gelaten. Dit lijstje gaat om echte Japanse films waarin ook Japans gesproken wordt en die niet te oud zijn, dus van na het jaar 2000.

1. Departures (2008)

Japanse titel:  Okuribito 

De film Departures is een aparte, soms komische, maar mooie en ontroerende film met prachtige muziek. Het is in ieder geval een film die bij mij lang is blijven hangen en door deze film is mijn interesse in Japanse films gewekt. De film gaat over Daigo, een cellist die werkeloos wordt omdat zijn orkest wordt opgeheven. Hij besluit met zijn vrouw naar het platteland te trekken. Daar heeft hij nog een huis dat zijn moeder hem heeft nagelaten. Hij gaat op zoek naar een baan en denkt dat hij solliciteert bij een bedrijf dat reizen organiseert. Het blijkt later dat het om een uitvaartbedrijf gaat.

IMDb 8,1

2. Nobody Knows (2004)

Japanse titel: Dare mo shiranai 

Vier kinderen leiden samen met hun moeder een rustig leventje in een kleine flat in Tokyo. Ze hebben elk een andere vader en zijn nooit naar school geweest. De eigenaar van de flat weet zelfs niet van het bestaan van drie van de kinderen. Op een dag verdwijnt hun moeder. Ze laat wat geld achter en een briefje voor haar twaalfjarige zoon, waarin ze hem vraagt om voor zijn broer en zussen te zorgen. Het leven van de kinderen krijgt een nieuwe wending. De kinderen voelen dat zij door hun moeder in de steek gelaten worden, maar slagen er aanvankelijk in om op hun eigen manier te overleven.

IMDb 8,1 

3. The Taste of Tea (2004)

Japanse titel: Cha no aji

The taste of tea vertelt het verhaal van een bijzondere familie die op het platteland in Japan woont. Vader is psychotherapeut en komt pas ’s avonds thuis met het eten. Moeder is manga striptekenaar en werkt thuis. De zoon speelt Go en wil Go-master worden. Dan is er ook nog de dochter, een stil meisje dat ontdekt dat ze een dubbelgangster heeft. Maar alleen zij kan die zien. Een prachtige film waarbij realiteit en fantasie soms door elkaar lopen.

IMDb 7,8 

4. Battle Royale (2000)

Japanse titel : Batoru rowaiaru

Het leger neemt een schoolklas van 42 leerlingen. Ze worden op een eiland gezet met de opdracht dat er na drie dagen nog maar één persoon mag leven. Ze krijgen allemaal een pakket met een wapen, water, brood en een kaart van het eiland en een kaart van het eiland. Niet iedereen heeft hetzelfde wapen. Als niet aan de opdracht voldaan wordt zal iedereen sterven. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Koushun Takami. Het verhaal lijkt wel wat op de Japanse versie van de Hunger games.

IMDb 7,7

5. 13 Assassins (2010)

Japanse titel: Jûsan-nin no shikaku

Een film uit de tijd van de shoguns en samoerai met veel zwaardgekletter. 13 Moordenaars komen samen en een zelfmoordactie op zich om de wrede shogun en heer van de Akashi-clan te vermoorden om zo te voorkomen dat hij een nog belangrijker positie in het land gaan innemen.

IMDb 7,6

6. All about Lily Chou Chou (2001)

Japanse titel: Riri Shushu no subete

Een film over het problematische leven van een studente. De enige manier om aan de agressieve, vervreemende werkelijkheid te ontsnappen, is door naar de dromerige muziek van Lily Chou Chou te luisteren.

IMDb 7,7

7. Like father, like son (2013)

Japanse titel: Soshite chichi ni naru

Ryota Nonomiya is een ambitieuze en succesvolle zakenman en geld is eigenlijk het belangrijkste wat hem drijft. Tot hij er achter komt dat zijn zoontje bij de geboorte is verwisseld en zijn zoon bij een eenvoudig arbeidersgezin terecht is gekomen. De families maken kennis met elkaar. En vooral de twee vaders zijn echte tegenpolen. Hoe moet het nu verder? Behalve dat het een mooie film is met af en toe humoristische kanten, laat het je nadenken over wat er nu belangrijk is bij de opvoeding van een kind en waardoor er een band ontstaat.

IMDb 7,8

8. Be with you (2004)

Japanse titel: Ima, ai ni yukimasu

Als Mio dood gaat blijven haar man Takumi en hun 6-jarige zoontje Yuji alleen achter. Yuji hoort familie praten over zijn moeilijke bevalling en geeft zichzelf de schuld van zijn moeders dood. Ook de vader maakt zichzelf verwijten. Een jaar na de dood van Mio, komen ze een vrouw tegen die sprekend op Mio lijkt…Een prachtig sprookjesachtig verhaal.

IMDb 8,0

9. One liter of tears (2005)

Japanse titel: Ichi ritoru no namida

Deze film is gebaseerd op het dagboek van Aya Kito. Op een dag toen zij op weg naar school gevallen was, dacht haar moeder dat er meer aan de hand moest zijn. Al snel hoorde ze dat haar dochter een erfelijke en ongeneeslijke ziekte had waardoor zij lichamelijk steeds verder aftakelt. Geestelijk blijft ze gewoon goed bij en ze schrijft haar emoties en ervaringen op in een dagboek.

IMDb 8,1

10. Our little sister (2015)

Japanse titel: Umimachi Dia

Het verhaal  gaat over drie zussen die in het huis van hun overleden grootmoeder wonen.  Hun ‘waardeloze’ vader heeft vijftien jaar geleden hun gezin verlaten en ze hebben hem nooit teruggezien. Nu is hij overleden maar blijken wel een halfzusje te hebben. Bij de begrafenis klikt het tussen de zussen en halfzus. Ze vragen of ze bij hen wil komen wonen.

IMDb 7,5

Nog een paar tips

Er zijn eigenlijk nog zoveel meer films die een plaatsje op deze pagina verdienen en die zeker de moeite van het bekijken waard zijn. Een paar voorbeelden:

Tokyo Sonata, Goksung, Relife 2017, Heavenly Forest, Memories of Matsuko, Linda, linda linda, Still the Water.