trouwen of samenwonen

Trouwen of samenwonen?

Is het tijd voor de volgende stap in jullie relatie?

Gaat jullie relatie lekker en brengen jullie steeds meer samen door? Heb je er genoeg van dat de helft van je spullen bij hem staan en zijn spullen bij jou zijn? Dan wordt het misschien tijd om een volgende stap te zetten….. samenwonen of misschien wel trouwen.

Dat is best een grote stap natuurlijk, want hoe officieel wil je het hebben? Wat zijn de mogelijkheden, voor- en nadelen, wat moet er geregeld worden en wat kost het?

Mogelijkheden

Je kunt gaan samenwonen met of zonder samenlevingscontract, een geregistreerd partnerschap aangaan of trouwen.

samenwonen

1. Samenwonen

Samenwonen, het klinkt eenvoudig. Je verhuist je spullen gewoon naar zijn huis of omgekeerd. Maakt een paar afspraken over het delen van de de woonkosten en de boodschappen en klaar ben je. Natuurlijk wil je niet te veel denken aan wat er gebeurt als het samenwonen toch niet zo’n succes blijkt. Maar in de praktijk gaat het vroeg of laat toch wel eens mis. Een samenlevingscontract is dan een uitkomst.

Met of zonder samenlevingscontract?

Als je een samenlevingscontract wilt opstellen, dan kan je dat om te beginnen samen doen. Maar om het officieel te maken is het verstandig om ermee naar een notaris te gaan. Het voordeel van een samenlevingscontract is dat alles goed geregeld is bij onvoorziene omstandigheden. Het nadeel is dat als er kinderen komen of spullen aangeschaft worden, deze niet in het contact zijn opgenomen, tenzij je het tussentijds laat aanpassen.

Kosten: 300-500 euro

Wat regel je in een samenlevingscontract?

  • de verdeling van de woonlasten
  • de verdeling van de kosten van levensonderhoud
  • welke spullen van wie zijn en hoe spullen verdeeld worden als de relatie voorbij is
  • afspraken over eigendom en kosten die zijn gestoken in de woning
  • afspraken over spaargeld, pensioenregelingen en secundaire arbeidsvoorwaarden.
  • wat er gebeurt met de spullen en bezittingen bij het overlijden van één van de partners

2. Geregistreerd partnerschap

Eigenlijk verschilt een geregistreerd partnerschap niet zo veel van een gewoon huwelijk. Je hebt eigenlijk dezelfde rechten en plichten als dat je getrouwd bent.

Kosten: 300-1000 euro. Dit is afhankelijk van de gemeente waar je het partnerschap regelt. Vaak zijn er een aantal momenten in de week waarop dit ook gratis geregeld kan worden.

Hoe regel je een geregistreerd partnerschap?

Voor een geregistreerd partnerschap ga je naar de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Er zijn een aantal stappen die je moet nemen:

  1. Allereerst ga je in ondertrouw. Je doet aangifte van je voornemen om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dat kan tegenwoordig ook gewoon online bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Je hebt daarvoor een geldig legitimatiebewijs nodig en indien van toepassing een bewijs dat een vorig huwelijk of partnerschap officieel beëindigd is.
  2. De akte van het partnerschap wordt dan opgemaakt door de ambtenaar van de burgerlijke stand.
  3. Jullie kunnen het geregistreerd partnerschap officieel maken door een verklaring af te leggen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand in aanwezigheid van 2 tot 4 getuigen. Dan wordt ook het trouwboekje ondertekend.

Geregistreerd partnerschap verbreken

Mocht je dit geregistreerd partnerschap ooit willen verbreken dan ga je daarvoor net als bij een huwelijk naar een advocaat of notaris. Als jullie dan minderjarige kinderen hebben dan gaat het via de rechter en moet er een ouderschapsplan ingediend worden.

Voor- en nadelen van geregistreerd partnerschap

Je kan het geregistreerd partnerschap later laten omzetten in een huwelijk. Een ander voordeel  is dat je zonder rechter uit elkaar kan. Verder worden jullie automatisch allebei ouders van de kinderen die er tijdens zo’n partnerschap geboren worden. Je hoeft elkaar niet officieel het ja-woord te geven, dat moet bij een huwelijk wel.

trouwen

3. Trouwen

Het regelen van een huwelijk gaat eigenlijk op dezelfde manier als het geregistreerd partnerschap. (zie punt 2)

Kosten: 300-1000 euro. Dit is afhankelijk van de gemeente waar je trouwt. Vaak zijn er een aantal momenten in de week waarop je gratis kan trouwen. Wil je daarnaast ook nog in de kerk trouwen, dan komen daarvoor extra kosten bij.

Voor- en nadelen van trouwen

Bij een huwelijk heb je gelijke rechten en plichten. Kinderen geboren tijdens die huwelijk zijn automatisch erkend.

Natuurlijk is er een heel groot voordeel bij trouwen: Je huwelijksdag en de voorbereiding ervan! Denk eens aan het passen van al die verschillende bruidsjurken, het voorproeven van bruidstaarten en het feest na de bruiloft en als je wilt de huwelijksreis……

Verschil tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap

Trouwen en een geregistreerd partnerschap verschillen niet veel van elkaar. Er zijn 2 verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:

  • Als je trouwt, moet je elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.
  • Een geregistreerd partnerschap kan, als er geen minderjarige kinderen zijn, zonder rechter beëindigd worden. Voor het ontbinden van een huwelijk moet je altijd naar de rechter. Bij een huwelijk kan je ook nog scheiden van tafel en bed.

Lees op de site van de rijksoverheid waar je nog meer mee te maken kan krijgen bij trouwen, samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.