Zoete aardappelen zijn lekker en gezond.

Zoete aardappelfriet is heerlijk, maar je kan er zoveel meer mee doen. Daarom is dit boek, Zoete Aardappel van Colette Dike, een leuk en handig boek met 30 recepten met zoete aardappel in de hoofdrol. En, er staan zeker een paar nieuwe en originele recepten in. Colette Dike is bekend van fooddeco.nl.

De recepten in dit boek laten zien dat je gerechten met zoete aardappel zowel voor het ontbijt, de lunch, het diner en als snack kan gebruiken. Voor het ontbijt kan je er onder andere ontbijtgranola van maken, ontbijtbloemetjes, of toast van zoete aardappel. Voor de lunch of brunch maak je bijvoorbeeld zoete aardappelwafels met cheddar, Shakshuka een zoet, hartig en pittig smoorgerecht of een currysoepje.

Natuurlijk ontbreken de recepten voor zoete aardappelfriet niet. Je krijgt verschillende variaties met een paar lekkere ideeën voor sausjes bij. Maar je kan ook gaan voor een de stamppot, de lasagnette, de curry of de falafel. Allemaal van zoete aardappel natuurlijk.

En tot slot m’n favoriete deel van het boek: Snoepen. Maak Twix shortbread, brownies, cheesecake of chocolademousse van zoete aardappel.

Over het boek

Het boek staat vol met smakelijke foto’s van de gerechten. De recepten zijn origineel en de ingrediënten die er voor nodig zijn, zijn algemeen verkrijgbaar. In de recepten wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke zoetmiddelen zoals honing en Medjool dadels.

Vooral naar het recept voor het brownie tuintje ben ik erg benieuwd en ga ik zeker proberen.

Recept Brownie-tuintje

500 gram zoete aardappel
150 gram Medjool dadels, ontpit en fijngehakt
150 gram amandelmeel
50 gram cacao
2 eieren
3 eetlepels honing
3 eetlepels kokosolie (+ extra om in te vetten)
1/2 citroen, rasp
zeezout

Voor de topping

cacao + geplette/gezouten pistache nootjes + kokosnotenvlokken + gedroogde rozenblaadjes + cress

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Plaats de zoete aardappelen in de oven gedurende ±60 minuten tot ze zacht zijn. Haal ze uit de oven, maar laat de oven aanstaan op 180 graden. Schil de aardappelen.

Meng in een keukenmachine het amandelmeel, de cacao, eieren, honing kokosolie, citroenrasp en een snufje zeezout. Voeg de fijngehakte dadels en de zoete aardappelen toe aan bovenstaand mengsel en laat de machine verder draaien tot alles goed gemengd is.

Vet een kleine taartvorm of een klein bakblik in met kokosolie en schep hierin het browniedeeg. Bak de brownie gedurende ±40 minuten in de oven op 180 graden. Laat de brownie 10 minuten rusten. Bestrooi naar keze met cacao, pistache, kokos, rozenblaadjes en cress.

bron recept:

Zoete aardappel
auteur: Colette Dike
uitgever: becht-boeken.nl
prijs: 10,99