Denk aan herfstgerechten, en stoofvlees hoort daar zeker bij.

Hoewel de bereidingstijd lang is, kost het niet veel tijd om ze te maken. Tijdens het stoven hoef je natuurlijk niks te doen.

Maar stoofvlees kan ook gruwelijk mislukken als het vlees taai en droog wordt. Een stoofvleesgerecht is pas geslaagd als het vlees lekker mals en zacht is. Om te beginnen moet je het goede vlees kiezen en het lang genoeg laten sudderen.

Welk vlees?

Voor stoofvleesgerechten worden wat minder malse delen van het rund gebruikt. De ene soort is wat vetter dan de andere soort. Vet geeft niet alleen extra smaak af aan het gerecht, maar zorgt over het algemeen ook voor een malser resultaat. Het vet kun je als je wilt, als het klaar is er af snijden. Het vlees heeft tijd en vocht nodig om te garen, zodat het bindweefsel zacht kan worden. magere runderlapGeschikte soorten vlees zijn b.v.:

Magere runderlappen

Magere runderlappen zijn geschikt om te stoven. Ze bevatten weinig vet. Het resultaat is vaak mals, maar wel wat droger. Voor een goed resultaat moeten runderlappen wel 3 uur stoven.

riblap

Doorregen riblappen

Doorregen riblappen zijn iets vetter dan magere runderlappen en geven daardoor vaak een iets beter resultaat. De stooftijd is 2-3 uur.

sukadelapSukadelappen

Sukadelappen kenmerken zich door de pees sukade die door het vlees loopt en ook een specifieke smaak aan het vlees afgeeft. Stooftijd ongeveer 3 uur.

 

Op het vuur of in de oven?

Stoofgerechten kun je zowel op het vuur als in de oven bereiden. Als je ze op het op het vuur bereidt is het belangrijk dat het op een hele lage pit gebeurt en bij voorkeur op een vlamverdeler. Bereiden In de oven is eigenlijk nog veel gemakkelijker. Je doet alles in een ovenschaal, goed afdekken met een deksel of aluminiumfolie. Er moet wel voldoende vloeistof in de pan of schaal zitten, zodat het vlees er door bedekt wordt. Zet het in een voorverwarmde oven van 175 C, en haal het na een uur of drie er weer uit. Het vlees is dan helemaal mals en zacht. Nog een andere manier van bereiden is de slowcooker.

Algemene tips

  • Gebruik het vlees niet rechtstreeks uit de koelkast maar laat het even op temperatuur komen.
  • Als je vloeistof toevoegt, zorg dan dat ze niet te koud zijn.
  • Iets zuurs toevoegen als een scheutje azijn of wijn, zorgt ervoor dat het vlees eerder mals wordt.
  • Je kunt het vlees in blokjes bereiden maar ook aan een stuk. Na het stoven is het vlees makkelijk in stukken te verdelen.

 

Recepten

 

Goulash

Stoofvlees
Hongaarse keuken
Voorbereiding:
Stooftijd: tenminste 
4 personen
Ingrediënten
  • 750 gr rundvlees
  • 2 uien
  • klontje boter
  • 2 rode paprika’s
  • 1 t. knoflook
  • 3 dl runderbouillon
  • 1 dl rode wijn
  • blikje tomatenpuree
  • 1 pakje tomatensaus (b.v. Heinz Tomato Frito)
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • snufje (gemalen) karwijzaad
  • zout en peper
  • evt. maizena om te binden
Bereiding
  1. Wil je pittige goulash, dan kun je wat sambal of rode pepers toevoegen. Het is lekker als je het dan met wat zure room of yoghurt serveert.
  2. Verwarm de oven voor op 175 C. Verhit de boter in de pan, voeg het vlees toe bak het aan beide kanten bruin. Snij de uien en knoflook klein en bak ze even zachtjes mee met het vlees. Snijd de paprika’s in blokjes en voeg deze ook toe en bak ze even mee. Roer de inhoud van het blikje tomatenpuree er bij, de paprikapoeder en chilipoeder. Tenslotte de bouillon, de wijn en tomatensaus. Peper en zout naar smaak.
  3. Giet alles over in een ovenschaal, dek het af met aluminiumfolie en zet het in de voorverwarmde oven. Laat 3 uur stoven. Eventueel met wat maizena binden.

Serveren

Goulash wordt in Oost-Europa vaak geserveerd met knoedels (ballen van brooddeeg, pastadeeg of aardappeldeeg), maar je kunt het ook met aardappelen of rijst serveren.

Groenten die er goed bij smaken zijn boontjes, worteltjes of komkommer.

Rendang stoofvlees

Rendang stoofvlees of rendang smoor is een kruidig stoofvlees met kokosmelk bereid.

Stoofvlees
Indonesische keuken
Voorbereiding:
Stooftijd: tenminste 3 uur
4 personen
Ingrediënten
  • 750 g rundvlees
  • stukje verse gember, geraspt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 grote of 3 kleine uien fijngehakt
  • 1 rode peper, ontdaan van zaad en fijngehakt
  • 400 ml kokosmelk of santen
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels sambal (badjak)
  • 1/2 theelepel laos
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel korianderzaad of korianderpoeder
  • 1/2 theelepel komijn
  • 2 blaadjes laurier of salam blad
Instructies
  1. Snijd het rundvlees in stukken en bak het aan.
  2. Voeg uien, knoflook, peper, sap en specerijen toe en bak ze kort mee.
  3. Giet de kokosmelk er bij.
  4. Doe alles in een ovenschaal en zet afgedekt 3 uur in de oven op 170/180 graden of doe het in een stoofpan en laat zachtjes sudderen op een laag vuur. Als het te mengsel te dik wordt kan je wat water of runderbouillon toevoegen.

Serveren

Serveer de Rendang met rijst. Geef er groenten bij als komkommer of sajoer boontjes. Je kan Rendang ook serveren als onderdeel van een Indonesische rijsttafel.