Met sandwiches kan je eindeloos variëren. Zowel met het brood als met het beleg. Sandwiches zijn ideaal om mee te nemen in je lunchpakket of in een picknickmand.

Of om te serveren bij een uitgebreide high tea, maar natuurlijk ook heerlijk om meteen op te eten.

Club sandwich

Club sandwich blijft een topper onder de sandwiches. Variëer met broodsoorten. Behalve wit brood kun je ook volkoren of een andere broodsoort gebruiken.

  • 12 sneden wit brood, geroosterd en beboterd
  • 12 dikke plakken kipfilet
  • 8 plakken bacon, knapperig gebakken
  • 2 tomaten in plakken
  • mayonaise of slasaus
  • 4 grote augurken
  • ijsbergsla
  • 8 tandenstokers

Leg ijsbergsla en drie plakken kipfilet op vier geroosterde boterhammen. Bedek dit met de beboterde kant van nog vier geroosterde boterhammen. Besmeer ze met mayonaise of slasaus. Leg er plakken tomaat op en wat plakjes augurk en daarop 2 plakken bacon. Leg hierop nog wat sla. Leg daarop nog een geroosterde boterham. Snijd ze doormidden en zet ze vast met tandenstokers.

Gerookte zalm sandwich

Er kan weinig misgaan met deze ingrediënten

  • boter
  • bieslook in kleine stukjes geknipt
  • plakjes gerookte zalm
  • mascarpone kaas
  • dille
  • (volkoren)brood of bagels

Vermeng boter met bieslook. Roer de mascarpone los en meng de dille erdoor. Besmeer het brood met de bieslookboter. Leg daarop wat gerookte zalm daarop een laagje mascarpone-dille mengsel, nog een plakje zalm en daarom nog een snee brood.

 

Zalm sandwiches

  • 1 blikje zalm, uitgelekt en schoongemaakt
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 el tomatenketchup
  • 3 el mayonaise
  • 1 el yoghurt
  • 1 el citroensap
  • zout en peper
  • dille
  • sla
  • brood naar keuze
  • boter

Vermeng de zalm met mayonaise, zout en peper. Besmeer het brood, leg er wat sla op daarop het zalmmengsel en wat dille. Bedekken met brood.

Je kan de zalm vervangen door tonijn of garnalen. Je kan naar smaak wat komkommer of radijs toevoegen.

 

Kip kerrie sandwich

  • 2 gekookte hele kipfilets
  • 50 g gehakte walnoten
  • 4 stelen bleekselderij
  • zout, peper
  • 3 el mayonaise
  • kerriepoeder
  • boter
  • 16 sneetjes brood naar keuze

Snij of scheur de kipfilets in kleine stukjes. Was de selderijstelen en snijd ze in stukjes. Vermeng kip, selderij en walnoten.

Vermeng 3 el mayonaise met kerriepoeder. Roer het door het kipmengsel. Beboter de sneden brood. Bedek de helft van het brood met het kipmengsel. Leg de rest van het brood erop snijd ze diagonaal door midden.

 

Komkommer sandwich

  • 1 komkommer
  • 2 tomaten
  • 4 el roomkaas
  • zout, peper
  • 1 el azijn
  • dragon
  • kervel
  • waterkers (naar keuze)
  • volkorenbrood 12 sneden

Maak de komkommer schoon en snijd hem in dunne plakjes. Besprenkelen met azijn, peper en zout en 1 uur laten rusten. Uit laten lekken. Snij de tomaat in dunne plakken. Vermeng roomkaas met dragon en kervel.

Besmeer de boterhammen met het roomkaasmengsel. Verdeel op de helft van het brood de komkommer, tomaat. Afdekken met de rest van het brood. De korsten eraf snijden en diagonaal snijden. Evt. garneren met waterkers.

 

Peer walnoot sandwiches

  • 1 bakje roomkaas
  • blauwschimmelkaas, verkruimeld
  • 100 g gehakte walnoten
  • 1 blik peren op sap (uitgelekt) of verse peer naar keuze
  • plakken ham
  • brood, croissants of bagels

Vermeng de roomkaas met de blauwschimmelkaas en walnoten. Besmeer de helft van het brood met het mengsel. Leeg daarop een plak ham en schijven peer. Dek het af met de andere helft van het brood.

Sandwiches bewaren

Je kunt de sandwiches best een paar uur van te voren maken. Pak ze per stuk in in plastic folie en bewaar ze in de koelkast of in een koelbox. In sommige gevallen is het beter om het beleg en het brood apart te bewaren en ze ter plaatsen te beleggen. Brood is vaak nog lekkerder als je het zelf bakt.