salsa

Salsa, relish en dipsaus

Of ze nu koel en romig, schroeiendheet of fris en fruitig zijn, salsa’s, relishes en dipsauzen zijn eenvoudig te maken, leuk om op te dienen en onweerstaanbaar van smaak.

Eén van de gemakkelijkste opties om een groot aantal gasten op een feest wat te laten eten. En je kunt ze op talloze manieren serveren. Als borrelhapje met rauwe groenten en chips, naast of over gegrilde vis of gebraden vlees, bij schaaldieren, in dampende gepofte aardappels, met kaas of om een sandwich sensationeel te maken. De schappen in de supermarkten zijn afgeladen met kant-en-klare salsa’s en relishes, maar waarom zou je de vaak flauwe fabriekssoorten kopen als je ze zelf snel en simpel – en veel lekkerder – kunt maken.

In het boek “Salsa’s, relishes en dipsauzen” geeft Silvana Franco een scala van recepten die je op elk uur van de dag of nacht kunt serveren. Van pikante sauzen tot robuuste relishes en zoete en hartige dips. Zoals Bloody-Mary-relish met crudité’s of oesters, Citroen-kokosdahl als dipsaus voor poppadoms en aromatische
Perzik-komkommersalsa met angostura voor kip- en andere vleesgerechten. Ook klassiekers als guacamole, tzatziki en salsa verde ontbreken niet. De dessertdips zijn verrassend en leuk om een keer uit te proberen: chocolade-bananendipsaus met vers fruit of ananas-passievruchtensalsa
bij amandelkoekjes. De recepten kunnen worden aangepast aan je provisiekast of persoonlijke smaak.

De inleiding van Salsa’s bevat informatie over technieken voor het bereiden van ingrediënten, het gebruik van verse smaakgevers en in de winkel gekochte sauzen. Met de selectie van ‘supersnelle dipsauzen’ kun je indruk maken op een spontane cocktailparty of onverwachte gasten. Meer dan 300 foto’s voeren je stap-voor-stap
door elke fase van de bereiding, dus fouten zijn uitgesloten. Bij elk recept staan suggesties om de salsa, relish of dipsaus te serveren. Wees avontuurlijk en combineer ongewone schotels! Een beetje salsa, hoe je die ook opdient, verlevendigt altijd ander eten.

Recepten

De volgende recepten zijn voor 4 personen.

Pittige citrussalsa
Recipe Type: Sauzen
Cook time:
Total time:
Deze bijzondere salsa is geschikt als marinade voor schaaldieren en is ook heerlijk bij geroosterd vlees.
Ingredients
  • 1 sinaasappel
  • 1 groene appel
  • 2 verse rode chilipepers
  • 1 teen knoflook
  • 8 verse muntblaadjes
  • Het sap van 1 citroen
  • zout en peper
Instructions
  1. Snijd een kapje van de onderkant van de sinaasappel zodat die rechtop op een snijplank kan staan. Snijd met een scherp mes de schil van boven naar beneden van het vruchtvlees. Houd de sinaasappel met één hand vast boven een kom. Snijd met een scherp mes de partjes één voor één los langs het vlies (de tussenschotjes) en laat dat achter. Knijp het sap uit overgebleven vlies boven de kom.
  2. Schil de appel, snijd in partjes en verwijder het klokhuis. Halveer de chilipepers en verwijder het zaad (als je in een vurige stemming bent de chilipepers niet ontzaden! De zaadjes maken de salsa extra pikant). Doe de pepers in een keukenmachine of blender met de partjes sinaasappel en het sap, de partjes appel, knoflook en verse munt. Draai tot een grove puree. Giet er al draaiend het citroensap bij.
  3. Breng op smaak met zout en peper. Schep de salsa in een kom of kleine schenkkan en dien op.
Hoisin dipsaus
Recipe Type: Sauzen
Cook time:
Total time:
Deze oosterse dipsaus is in een wip klaar – hij is heerlijk met kleine loempia’s of kroepoek.
Ingredients
  • 4 lente-uitjes
  • stukje verse gember van 4 cm
  • 2 rode chilipepers
  • 2 tenen knoflook
  • 4 el hoisinsaus (toko)
  • 1,2 dl passata
  • 1 tl sesamolie
Instructions
  1. Verwijder het groen van de lente-uitjes. Snijd het wit in zeer dunne ringetjes.
  2. Schil de gember en hak zeer fijn.
  3. Halveer de chilipepers in de lengte en verwijder het zaad. Snijd de chilipepers horizontaal in sliertjes. Hak de knoflook fijn.
  4. Meng de hoisinsaus met de passata, lente-uitjes, chilipepers, knoflook en sesamolie.
  5. Gebruik deze saus binnen 1 uur.
Rode ui raita
Recipe Type: Sauzen
Cook time:
Total time:
Raita is een Indiaas bijgerecht voor pittige kerrieschotels. Je kunt raita ook als dipsaus voor poppadums serveren.
Ingredients
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 teen knoflook
  • 1 kleine groene chilipeper, ontzaad
  • 1 grote rode ui
  • 1,5 dl standyoghurt
  • 2 el gehakte verse koriander + extra ter garnering
  • ½ tl suiker
  • zout
Instructions
  1. Verhit een droge pan en rooster er het komijnzaad 1 tot 2 minuten in tot het geurig wordt en begint te poffen.
  2. Stamp de zaadjes licht in een vijzel of kneus ze met de platte kant van een zwaar koksmes. Hak de knoflook, chilipeper en rode ui fijn.
  3. Schep dit mengsel met de gestampte komijn en verse koriander door de yoghurt. Schep er de suiker en wat zout door.
  4. Schep in een kom en zet in de koelkast tot het serveren. Garneer vlak voor het serveren met verse koriander.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.