Rendang vlees is een licht pittig Indonesisch stoofvlees gerecht.

Ik was op zoek naar een lekker gerecht waar ik tegelijk deze Le Creuset braadpan mee kon uitproberen. Daarom kwam ik op Rendang vlees waarbij je rundvlees eerst aanbraadt en dan gaarstooft. Gaarstoven doe ik bij voorkeur in de oven. Ten eerste omdat het makkelijk is. Als je gerecht eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar. Maar ook omdat ik het resultaat beter vind. Het vlees is malser, waarschijnlijk omdat de temperatuur gelijkmatig is. Ondanks dat het minstens drie uur in de oven moet, is het een makkelijk gerecht om te maken. Extra handig is dat deze braadpan ook in de oven kan. Heb je geen pan die in de oven kan, gebruik dan een ovenschaal met deksel. 

Welk vlees?

Voor het maken van Rendang vlees of Rendang daging, gebruik je rundvlees. Riblappen, runderlappen of sucadelappen. Het mag mager vlees zijn, maar vlees met iets meer vet, wordt wat zachter. Verder heb je een boemboe nodig, een mengsel van kruiden, uien, knoflook en andere smaakmakers. Je kan een boemboe kant-en-klaar kopen of zelf een boemboe maken. Ik heb dit keer een kant-en-klare boemboe (van conimex) gebruikt, maar wil je er zelf één maken dan vind je hier een recept.

Dit heb je nodig

(voor 4 personen)

600 gram rundvlees
wat bloem
olie
blikje kokosmelk
boemboe voor rendang vlees
1 rode peper
stuk gember (3 cm)
1/2 theelepel serehpoeder

rend1Verwarm de oven voor op 160 graden. 

Snijd het rundvlees in stukken van 3×3 cm. Bestuif het met bloem. 

Als je een gietijzeren pan gebruikt, verwarm de pan dan op laag vuur voor (zonder bakvet) zodat de warmte door de gehele pan geleidt. Verhit een paar eetlepels olie in de pan en braad het vlees zachtjes aan. 

Maak het pepertje schoon, en snijd het in stukjes en bak het even mee met het vlees mengsel.rendkl2

Schil de gember en rasp het en voeg het toe aan het vlees.

Voeg het serehpoeder toe.

Voeg de boemboe toe met 300 ml water en 50 ml kokosmelk.

Even goed roeren en het vlees in de oven zetten voor tenminste drie uur.  Kijk tenminste ieder uur of er nog
voldoende vocht in de pan zit. Het vlees moet bedekt blijvenIMG_20160414_131908 door vocht. Voeg eventueel wat water of kokosmelk toe.

Controleer na 3 uur of het vlees mals genoeg is. Zo niet, laat het dan een half uur langer in de oven en controleer weer.

Lekker met rijst, boontjes en komkommer en kroepoek.

Eet smakelijk….

 

rendd2