wat eten we met pasen?

Pasen

Met Pasen vieren we? “Nou eh… eieren zoeken”. Dat was jaren geleden een van de uitkomsten van een onderzoek naar de parate en algemene kennis onder universiteitsstudenten.

De resultaten vond ik zo shockerend dat ik het Volkskrant artikel heb bewaard. Voor de zekerheid, om de black outs weg te werken: Pasen is de dag waarop men de opstanding van Jezus uit de dood viert, nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is. In de Joodse religie wordt met Pesach de uittocht van het Joodse volk uit Egypte herdacht: de Exodus. Pasen valt niet elk jaar op dezelfde dag, maar op de eerste zondag die volgt op de volle maan na het begin van de lente (dit jaar op 8 april). Daarnaast is Pasen ook hét lentefeest. Na de koude winter begint de natuur opnieuw. Dieren krijgen jongen, bomen en bloemen gaan bloeien en kuikens komen uit hun ei… En daar is het verband tussen al het chocolade kuiken- en eitjesgeweld in de winkels: het ei als symbool voor nieuw leven.

Geen Pasen zonder eieren zoeken. Kinderboerderijen, verenigingen en scholen verzinnen van alles met eieren en paashazen. Safaripark Beekse Bergen maakt het zoeken dit jaar zelfs extra makkelijk door struisvogeleieren te verstoppen (een ei van de Afrikaanse loopvogel is ongeveer 25 x zo groot als het kippenei). Mijn beste paasherinnering is de keer dat ik op een lucky paard reed tijdens een wedstrijd en het ‘gouden ei’ vond met als hoofdprijs een buiten proporties groot chocolade-ei. Maar ook de reusachtige paashazen van chocola en marsepein waar mijn vader ieder jaar mee thuiskwam staan me nog helder voor de geest. Tegenwoordig grijp ik ieder paasfeest aan om zo vroeg mogelijk met champagne te beginnen en vrienden uit te nodigen voor een heerlijke brunch. Ei, ham, zalm, lam, asperges, boerenboter en heel veel lekkere broodjes. Dat klinkt cliché, maar met ei en lente-ingrediënten kun je echt alle hartige en zoete kanten op. Een mooi gedekte tafel doet de rest: romantisch met bloemen, bonte kleuren of  basic en boers. Een paar paasideeën voor ontbijt, brunch of high tea (lees: high wine).

recepten

Paasbroodjes

Een feestelijk breekbrood (bestaande uit 14 broodjes) gevuld met een heerlijk zoet mengsel van noten, suiker, boter en kaneel.
Voor het deeg:
350 g bloem
5 g instant gist
15 g kristalsuiker
1½ dl melk
1 ei
2 tl zout
2 tl olie
Voor de vulling:
1 citroen
75 g bruine basterdsuiker
35 g kristalsuiker
60 g zachte roomboter
1 el kaneelpoeder
1 tl kardemompoeder
150 g ongezouten, gepelde pistachenoten
2 el kristalsuiker voor het bestrooien
75 g kristalsuiker voor het glazuur
ingevette springvorm of andere metalen vorm van 30 cm Ø
Meng voor het deeg de bloem, gist, kristalsuiker en het zout door elkaar in een kom. Verwarm de melk tot handwarm. Klop de eieren door de melk. Druk een kuiltje in het bloemmengsel, schenk het melkmengsel hierin en kneed het tot deeg (het wordt een beetje plakkerig). Laat het deeg afgedekt met plastic folie ± 10 min rusten. Vet je werkvlak in met 1 tl olie en leg het deeg erop. Kneed het deeg ca 10 min flink door tot het niet meer plakt. Vet een schone kom in met 1 tl olie en leg het deeg erin. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie ± 1 uur rijzen op een lauwwarme plaats. Het deeg moet zich ongeveer verdubbelen. Boen voor de vulling de citroen schoon en rasp de schil. Meng de beide suikersoorten, de boter, 1 el van de citroenrasp, kaneel en kardemom tot een smeuïg, kruimelig mengsel. Rooster de pistachenoten in een droge koekenpan, laat ze afkoelen en hak ze grof. Kneed het deeg nog eens door. Bestrooi het werkvlak dun met bloem en rol het deeg hierop uit tot een rechthoekige lap van ± 40 x 30 cm. Strijk de vulling gelijkmatig uit over de lap en bestrooi met de pistachenoten. Druk alles een beetje aan en rol de lap vanaf de brede kant op. Snijd de broodrol in 14 gelijke plakken en verdeel ze in de vorm. Dek de vorm af met plastic folie en laat deeg ca 1 uur opnieuw rijzen, zodat de broodjes mooi tegen elkaar aan komen. Verwarm de oven voor op 185ºC. Bestrooi de broodjes met de kristalsuiker en bak ze in het midden van de oven in ± 40 min goudbruin en gaar. Laat de broodjes 10 min afkoelen en maak intussen het glazuur. Kook een ½ dl water met de suiker zachtjes totdat de suiker is opgelost. Bestrijk de broodjes met een kwastje met het glazuur en laat ze drogen.

Lentegroene borsjtsj (Zeljonyj borsjtsj)

Een romige frisse soep uit de Oekraïne die alleen al door de groene kleur perfect past bij Pasen.
3 eieren
4 el zonnebloemolie
1 ui, fijngesneden
1 l runderbouillon
1 grote aardappel, in blokjes
100 g verse spinazie, grof gesneden
1 bosje dille, fijngesneden
1 bosje peterselie, fijngesneden
zout en versgemalen peper
1 beker zure room (125 ml)
Kook de eieren in ± 5-6 min hard. Pel ze en snijd elk ei in vier partjes. Verhit de olie in een ruime pan en bak de ui ca 4 min. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de aardappelblokjes toe en zet het vuur laag. Kook de aardappelblokjes in 10 min gaar. Voeg de spinazie toe en kook nog ca. 10 min. Neem de pan van het vuur en roer de dille en peterselie door de soep. Breng op smaak met zout en peper. Pureer de soep grof met een staafmixer of in de keukenmachine. Warm de soep nog even door en verdeel hem dan over 6 verwarmde diepe borden. Garneer elk bord met 2 partjes ei en 1 el zure room. Serveer met bruschetta of Lepeusjki, plat brood uit Tadzjikistan. Dat maak je zo:
Meng 120 g tarwemeel en 120 g maïsmeel met 250 ml water tot een pannenkoekachtig beslag ontstaat. Laat dit ca 30 min rusten. Kneed er dan een fijngehakte ui, 1 el dille, 1 el peterselie, 120 g tarwemeel, 120 g maïsmeel, wat cayennepeper en zout en 70 g reuzel of boter doorheen tot een stevig deeg. Laat opnieuw 30 min rusten. Verwarm de oven voor op 180ºC. Het deeg vingerdik uitrollen, in een ingevette bakvorm of pan leggen en in het midden van de oven ca 20 min bakken.

 

Sandwichsoldaatjes

Een paasontbijt, -brunch of –high tea is niet compleet zonder een bord sandwiches die in mooie driehoekjes of soldaatjes zijn gesneden.
12 dunne sneetjes wit of volkorenbrood
Roomboter, op kamertemperatuur
zout en versgemalen zwarte peper
parmaham-vijgenbeleg:
40 g parmaham, in dunne plakken
1 rijpe vijg, schil verwijderd, in dunne partjes
½ tl balsamicoazijn
½ tl olijfolie
handvol rucolablaadjes
ei-tuinkersbeleg:
2 el mayonaise
½ tl geraspte citroenschil
2 hardgekookte eieren, gepeld en gehakt
handvol tuinkers
stilton-peerbeleg:
50 g stilton, in dunne plakken
1 peer, in dunne partjes
Besmeer voor de de parmaham-vijgensandwiches 4 sneetjes brood dun met boter. Vouw de plakjes ham dubbel op 2 sneetjes. Schik de partjes vijg op de ham. Klop in een kommetje de azijn en olie door elkaar. Roer er wat zout en peper door en sprenkel over de vijg. Strooi er wat rucolablaadjes over en leg er dan de rest van de met boter besmeerde sneetjes brood op. Leg voor het snijden van de sandwiches je hand plat op een sandwich en druk even aan. Snijd er met een gekarteld mes de korsten af en snijd de sandwich dan in vieren of in de lengte in 3 soldaatjes.
Besmeer voor de ei-tuinkerssandwiches 4 sneetjes brood dun met boter. Meng de mayonaise met het citroenrasp en schep er wat zwarte peper door. Verdeel het mengsel over 2 sneetjes besmeerd brood en strijk het glad uit. Strooi er wat tuinkers over en leg er de andere sneetjes op. Snijd ze dan als boven beschreven.
Besmeer voor de stilton-peersandwiches 4 sneetjes brood dun met boter. Leg de plakjes stilton op 2 besmeerde sneetjes. Schik de partjes peer op de kaas en maal er wat zwarte peper over. Leg er dan de andere besmeerde sneetjes op en snijd ze zoals boven beschreven.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.