dag zonder vlees

Drie vegetarische recepten

Laatst bijgewerkt:

Eén dag in de week geen vlees of vis eten is goed voor het milieu, je portemonnee, je gezondheid en de lijn.

Als zo veel mogelijk mensen zouden besluiten één dag zonder vlees of vis te doen. Dan zou dat het milieu heel veel goed doen.

En…één dag in de week moet kunnen toch?

Een dagje vleesloos

Hieronder een drie vegetarische recepten die laten zien dat vleesloos eten ook heel lekker kan zijn.

Meer vleesloze recepten en video’s vind je bijvoorbeeld op:

Recept vegetarische lasagne

voor 6 personen

  • 1 kleine ui of halve grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • 2 courgettes, in dunne plakjes
  • zout en peper
  • snufje gemalen chilipeper vlokken
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 pakje gezeefde tomaten
  • 250 gr ricotta
  • 125 gr mozzarella, grof geraspt
  • 125 gram verse groene pesto (of uit een potje)
  • 250 gram diepvries spinazie, ontdooid en uitgelekt
  • 250 gram verse lasagebladen (of gedroogde die je niet hoeft voor te koken)
  • 125 gram geraspte kaas (Parmezaanse of oude kaas naar keuze)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • paar blaadjes verse basilicum of wat gedroogde als garnering

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Voeg ui en knoflook en fruit ze op een middelhoog vuur tot ze zacht zijn (ongeveer 4-5 minuten). Voeg plakjes courgette en stukjes paprika toe en bak ze 5 minuten mee. Breng op smaak met zout, peper en chilipeper. Voeg de tomatenstukjes en gezeefde tomaten toe. Laat zachtjes sudderen voor 20 minuten. Af en toe roeren.

Meng de ricotta met de spinazie, pesto en breng het op smaak met zout en peper.

Vet een grote lasagne schaal in . Giet een laagje tomatensaus op de bodem, een laag lasagnebladen, 1/3 van het ricottamengsel. Sprenkel er wat geraspte mozzarella over en 1/3 van de tomatensaus. Leg hierop weer een laag lasagnebladen. Herhaal de lagen tot de sauzen op zijn. Hou een klein beetje tomatensaus over. Eindig met een laag lasagnebladen met het restje tomatensaus, daarover de laatste mozzarella en de parmezaanse kaas. Bak de lasagne 30-40 minuten. Verse lasagne hoeft wat korter dan de gedroogde bladen.

Recept vegetarische bloemkool curry

(4 personen)

  • 2 eetlepel olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 blijk mini maiskolfjes
  • 1 bloemkool, gewassen en verdeeld in kleine roosjes
  • 1 rode peper, zaad verwijderd en fijngesneden
  • 1 eetlepel verse gember, geraspt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 kwart theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel garam masala
  • 150 ml groentenbouillon
  • 100 gram peultjes of diepvries tuinerwten
  • 6 eetlepels kokosmelk

Verwarm de olie in een pan en fruit de ui. Laat 3-4 minuten zachtjes bakken.
Voeg wortel, bloemkool, peper, knoflook, gember en kruiden toe en laat nog 3 minuten bakken, terwijl je het omschept.

Schenk de bouillon erbij, dek de pan af en laat het 6-7 minuten zachtjes koken tot de groenten zacht zijn.
Neem de pan van het vuur en roer de yoghurt er door.

Serveren met rijst.

Recept vegetarische prei spaghetti

(4 personen)

  • 500 g (volkoren) spaghetti
  • 5-6 preien
  • 200 g geraspte oude kaas
  • 150 g slagroom
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Snijd de prei in ringen en fruit deze zachtjes in de olijfolie. Voeg de kerriepoeder toe, peper en zout naar smaak en roer het goed door. Doe een deksel op de pan en laat 20 min zachtjes stoven. Af en toe roeren. Kook ondertussen de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing.

Schenk de slagroom bij de prei en roer er een derde van de geraspte oude kaas door. Roer tot het warm is haal dan de pan van het vuur.

Meteen serveren met de rest van de geraspte kaas en een frisse salade.