Door alle muffins, cupcakes, brownies en andere hippe baksels lijkt het alsof de cake een beetje uit de gratie is geraakt.

Maar, wie lust er nou geen cake? Je hebt een cake snel gebakken en je hebt er eigenlijk geen bijzondere ingrediënten voor nodig. Hier een basisrecept voor cake.

Mislukt je cake wel eens, of zakt hij soms in? Lees hier mogelijke oorzaken.

Basisrecept cake

  • 200 g boter
  • 200 g suiker
  • 200 g bloem
  • 4 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • evt. scheutje melk
  1. Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 160 graden, 150 graden voor een hetelucht oven.
  2. Klop de boter zacht met de suiker, de vanillesuiker en het zout. Voeg dan stuk voor stuk de eieren toe. Wacht met toevoegen van het volgende ei tot het ei daarvoor geheel in het mengsel is opgenomen.
  3. Voeg na de eieren de bloem in delen toe met de mixer in de laagste stand.
  4. Schep een volle lepel beslag en kijk of het er in een piek onder blijft hangen. Als het geen pieken vormt voeg dan wat melk toe. Valt het beslag van je lepel af, voeg dan wat bloem toe.

Bakken

Schep het beslag in een ingevette cakevorm en zet deze in de voorverwarmde oven. Bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar en goudbruin. Open het eerste half uur de oven niet. Controleer of de cake gaar is door er met een houten satéprikker in de cake te prikken. Komt de prikker er droog uit dan is de cake gaar.

Variaties

Natuurlijk kun je de cake naturel laten, want hij is zo al lekker genoeg. Maar je kunt aan het beslag ook stukjes appel, rozijnen, noten, stukjes chocolade of gedroogd fruit toevoegen. Fruit is niet geschikt als het te veel vocht bevat zoals aardbeien.

Je kunt de cake ook glazuren (als hij afgekoeld is) met chocolade of een ander glazuur.

Meng voor chocoladeglazuur 150 g gehakte chocolade met 1 dl room of 100 gram chocolade met 40 gr boter, 3 eetlepels water en 80 gram poedersuiker.

Je kunt de cake ook in de lengte door midden snijden en besmeren met jam, slagroom of chocoladepasta of saus en hem daarna de helften weer op elkaar leggen.

Ingrediënten vervangen

Als je de cake gezonder wilt maken dan kun je ingrediënten of delen van ingrediënten vervangen. Zo kan je:

  • bloem vervangen door amandelmeel, havermeel of speltmeel.
  • boter (gedeeltelijk) vervangen door kokosolie en/of gepureerde avocado.
  • in plaats van suiker kun je ahornsiroop, honing, palmsuiker, ongezoete appelmoes of gemalen dadels
  • gebruiken. een deel van de boter en suiker te vervangen door gepureerde bananen.

Het wordt misschien eerst wat experimenteren en natuurlijk kan de smaak en de samenstelling hier wel iets door veranderen.