De lekkerste brownies bak je zelf, met echte chocolade natuurlijk.

Wat is het verschil tussen brownies en chocoladecake?

Cake is iets luchtiger dan brownies. Brownies horen wat compacter te zijn en hebben een andere, meer fudgy of fondant-achtige textuur. Dat komt omdat er in brownies geen bakpoeder of andere rijzende middelen worden gebruikt behalve de eieren.

Basisrecept brownies

Ingrediënten

100 g suiker
50 g boter
30 ml water
250 g pure chocolade, gehakt
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
85 g bloem
snufje zout

Bereiding

chocolade brownies

Verwarm de oven voor op 165 C.

Vet een bakvorm in met een diameter van 20 cm. Voor brownies wordt meestal een vierkante bakvorm gebruikt, maar rond of langwerpig kan natuurlijk ook.

Meng in een pan de suiker, vanillesuiker, boter en het water. Verwarm de pan, maar breng het mengsel net niet aan de kook. Verwijder de pan van het vuur en roer de gehakte chocolade er door en roer tot ze gesmolten zijn.

Voeg de eieren toe. Zeef de bloem en voeg het zout toe.

Verdeel het mengsel in de vorm.

Bak 25 tot 30 minuten in de oven tot het deegmengsel gestold is. Ze mogen best nog wat vochtig zijn. Bak ze niet te lang dan worden ze te droog.

Laat een beetje afkoelen en snijd ze in vierkanten.

 

Variaties:

Noten

Voeg 75 g gehakte walnoten toe of een andere notensoort, gehakt.

 

Glazuur

Doe er een laagje glazuur op:

Meng daarvoor 100 gram pure chocolade, 50 gram boter op kamertemperatuur, 75 gram poedersuiker. Smelt de boter en roer er van het vuur af de pure chocolade door. Goed roeren en poedersuiker toevoegen. Iets laten afkoelen en over de brownies gieten.

Voor wit glazuur vervang je de pure chocolade door witte chocolade.