In de loop der eeuwen werden duizenden voedingsmiddelen als opwekker van passie, als afrodisiacum beschouwd. Het woord afrodisiacum is afgeleid van Afrodite, de Griekse godin van de liefde.

Op Valentijnsdag, de dag van liefde en romantiek is chocola met zijn lustopwekkende reputatie niet voor niets hét geschenk bij uitstek. Voedsel als kaviaar, granaatappels, vijgen en specerijen worden gezien als zinnenprikkelend. Vanwege hun sensuele vorm, hun associatie met vruchtbaarheid of hun exotische zeldzaamheid. De perzik bijvoorbeeld is met haar zoet, sappig vruchtvlees, zijdezachte huid en volle ronde vorm al sinds mensheugenis een symbool voor seksualiteit. En het eten van artisjokken wordt vaak vergeleken met het voorspel. Daarom staat deze distel wellicht zo hoog in de ranglijst van afrodisiaca.

Truffels worden geassocieerd met toverkracht om hun opwindende geur en smaak en omdat ze zo zeldzaam zijn. Honing – dik en traag en zoet met de smaak van delicate bloemen – werd in bijna elke beschaving gebruikt om begeerte op te wekken. Is het idee van afrodisiaca een mythe of is er een wetenschappelijke verklaring? Chocolade bevat fenylethylamine, een stimulerend middel dat sterk lijkt op stoffen die vrijkomen tijdens het vrijen. Pittige zaken zoals chilipepers jagen de hartslag op en bevorderen de afscheiding van endorfines, die voor een natuurlijke euforie zorgen. De fallisch gevormde asperge levert vitamine E, die de afscheiding van sekshormonen stimuleert. En een dozijn oesters levert meer dan de dagelijkse behoefte aan zink, een mineraal dat het testeron bij de man kan opdrijven.

Eten kan ons gedrag op mysterieuze wijze beïnvloeden, maar misschien ligt het geheim helemaal niet in de ingrediënten van erotische gerechten. Als het een sprookje is dat afrodisiaca lichamelijk invloed hebben, kan het geloof in de werkzaamheid ervan genoeg zijn om tot het gewenste resultaat te leiden. Gerechten die met liefde zijn klaargemaakt kunnen opwindend zijn en passie opwekken. Dit hartstochtelijke aspect van voedsel is zelden met meer verbeeldingskracht opgetekend dan in de roman “Rode rozen en tortilla’s” (verfilmd als Como agua para chocolate). Laura Esquivel schreef het verhaal omdat zij ervan overtuigd is dat we voedsel kunnen doordrenken met gevoel en dat liefde en de kookkunst geen grenzen kennen.

Drie recepten die bol staan van de afrodisiaca.

 

RECEPTEN

Oesters met kaviaar
Recipe Type: Valentijn
Cook time:
Total time:
Serves: 2-4
Sommige smaken lijken voor elkaar gemaakt te zijn, zoals gember en limoen of chili en koriander. Die vier zinnenprikkelende smaken worden hier gecombineerd met de bekendste afrodisiaca ter wereld: oesters en kaviaar.
Ingredients
  • 2 dozijn oesters
  • 4 el rode kaviaar (forelkaviaar is ook prima!)
  • 2 tl fijngesneden verse gember
  • 1 Spaanse peper, ontzaad en fijngesneden
  • 2 el verse koriander, gehakt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • ½ tl zout
  • sap van 2 limoenen
  • 5 el extra vierge olijfolie
Instructions
  1. Meng de ingrediënten behalve de oesters en kaviaar in een kom en roer goed door. Lepel wat van dit mengsel op elke oester en leg bovenop wat kaviaar. Variatie: leg de oesters onder een grill en bak ze ca. 2-3 min per kant tot ze stevig aanvoelen, zo krijgen ze een heerlijke gerookte smaak. Lepel de dressing en ‘kaviaar’ op elke oester terwijl ze nog heet zijn.
Pikante varkenshaas met portvijgen
Recipe Type: Valentijn, Romantische recepten voor 2
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 2
Een zoet, warm en stroperig gerecht. Tijdens het eten trekt een warme gloed door je lijf.
Ingredients
  • 300 g varkenshaas
  • 1 el verse, gehakte salie, plus wat blaadjes voor garnering
  • 1,2 dl olijfolie
  • zeezout en zwarte peper
  • 4,7 dl port
  • 120 g rijpe vijgen
Instructions
  1. Leg het vlees in een schaal met salie, olijfolie, zout en peper. Laat twee uur in de koelkast staan. Laat de port in een steelpan tot de helft inkoken. Schil de vijgen en stamp ze fijn. Houd twee vijgen apart voor de garnering. Voeg de gestampte vijgen bij de portsiroop en laat 10 min sudderen op laag vuur. Braad de varkenshaas in een pan boven matig tot hoog vuur tot het van binnen net roze is. Laat het rusten en snijd in medaillons. Schep de saus eroverheen en garneer met gehalveerde vijgen en salieblaadjes. Lekker met pasta, polenta of risotto.
Egyptische gehaktballen met abrikozensaus
Recipe Type: Valentijn
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4-6
De Perzen noemden abrikozen ‘eieren van de zon’ en in China werden ze beschouwd als het symbool voor wellustigheid. De royale hoeveelheid knoflook in deze ballen zou wel eens een geheel nieuwe dimensie kunnen geven aan het diner. Dit bolgewas wordt al eeuwenlang beschouwd als een krachtig afrodisiacum.
Ingredients
  • 200 g gedroogde abrikozen
  • 1 ui, fijngesneden
  • 750 g lamsgehakt
  • 1 ei
  • 2 el broodkruimels
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • cayennepeper
  • olijf- of zonnebloemolie
  • 6 tenen knoflook
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • zout en versgemalen peper
Instructions
  1. Doe de abrikozen in een steelpan. Giet zoveel water in de pan, dat de vruchten ruim onderstaan. Breng het water aan de kook. Draai het vuur uit en laat de abrikozen ongeveer 2 uur wellen. Laat de abrikozen uitlekken. Doe het gehakt in een kom en voeg ui, het losgeklopte ei, broodkruimels, peterselie en peper en zout naar smaak toe. Meng alles goed door elkaar. Maak met vochtig gemaakte handen van het gehakt kleine ballen zo groot als een abrikoos. Pureer de abrikozen met een staafmixer of in de keukenmachine. Voeg tijden het pureren de uitgeperste knoflooktenen en de koriander- en komijnpoeder toe. Breng de abrikozenpuree op smaak met zout en peper en giet de puree in een sauspan. Verhit olie in een koekenpan en bak de gehaktballen op een niet te hoog vuur in ca 15 min gaar. Schud de pan tijdens het bakken regelmatig om. Verwarm als het gehakt vrijwel gaar is de abrikozensaus. Schep wat saus op voorverwarmde borden en leg de gehaktballen in de saus. Eet bij dit gerecht bijvoorbeeld rijst en spinazie. Of eet de balletjes in combinatie met een pitabroodje, gevuld met een paar balletjes en een beetje abrikozensaus.