rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    

ZOET OF ZOUT

Nederland is een echt dropland. Ons nationale snoep is bijna net zo'n symbool van Nederland als tulpen, windmolens en klompen. We verzwelgen er tonnen van: ruim 30 miljoen drop per jaar, dat komt neer op zo’n 2 kg per hoofd van de bevolking.

 

Scandinaviërs en IJslanders houden ook wel van drop, maar in zuidelijke landen zijn ze niet kapot van deze zwarte lekkernij. Waarin een klein land groot kan zijn: Nederland is de nummer één onder de dropetende naties ter wereld. Boerderij of munt, hard of zacht, zoet of zout. Opvallend is dat de zoete drop meer zout bevat dan zoute drop. Dit klinkt paradoxaal, omdat je zou denken dat aan zoute drop meer zout wordt toegevoegd. Dat komt omdat zoute drop minder suiker bevat, waardoor het zout dat erin zit beter wordt geproefd.

Drop is pas echt drop als er zoethout in zit, wat komt van de wortels van een plant die Glycyrrhiza heet. Het  kenmerkende bestanddeel daarvan – glycyrrhizinezuur - geeft drop zijn typische smaak. Het spul is vijftig keer zo zoet als tafelsuiker en wordt ook wel toegevoegd aan medicijnen, om de bittere smaak ervan te verdoezelen. Ook zit het in alcoholische dranken als ouzo, dropshot en pernod en natuurlijk komt het voor in zoethoutthee. Het zwarte snoep roept meer vraagtekens dan antwoorden op. Niemand weet waar het woord drop vandaan komt en waarom het uitgerekend in ons land zo populair is. Bewijs voor een geneeskrachtige werking ontbreekt en negatieve effecten van teveel drop (verhoogde bloeddruk, oedeem, kaliumtekort, nierklachten) verschillen per persoon.

Zoete drop is populairder dan de harde zoutkick. Misschien om dat mensen bang zijn van zoute drop een hoge bloeddruk te krijgen? Maar het zout in drop is salmiak en heeft anders dan keukenzout geen invloed op de bloeddruk. Volgens het Voedingscentrum kan een dagelijkse dropinname van 50 tot 150 gram of 4 à 6 koppen zoethoutthee geen kwaad. Dropfabrikanten zijn altijd op zoek naar iets nieuws, maar meestal gaat het om nieuwe vormpjes en niet om nieuwe smaken. Misschien vindt een dropmaker nog eens een after-dinnerdropje uit? Chef-koks lijken in elk geval  innovatiever met drop- en salmiaksmaken: gemarineerde Bluefin-tonijn met kreeft en dressing van salmiak, garnalen met bosui en zoethout, dropsoep, hert met een salmiaksaus en spruitenpuree, kalfszwezerik met spinazie en jus van zoethout... Met droprecepten in kookbladen- en boeken kwam ik niet ver. Wie meer recepten heeft voor deze dropjunk: zeer welkom!

recepten

Zondagssalade van Pierre Wind

Snij 50 g wortel, 30 g geschilde appel en 50 g ontvelde tomaat in dunne reepjes. Meng hier citroensap, mosterd, honing en olijfolie door. Maak intussen dropdressing: 1/2 el dropshot (slijter, ook in miniatuurflesje verkrijgbaar), 1 el oestersaus, 1 el dragonazijn, 1 el olijfolie, peper en zout. Leg op een bord 50 g mozzarella. Doe daar de dropdressing op. Deponeer daarnaast een halve geschilde en rijpe avocado. Doe daar de salade in. Garneren met een plak geroosterde beschuitbol die ingesmeerd is met pesto.

Bombe van dropmousse

Spectaculair dessert van patissier Frédèric Maussian, voor 10-12 personen.
4 eieren
125 g suiker
100 g bloem
25 g cacaopoeder
Voor de mousse:
8 blaadjes gelatine
200 g jojodrop (Haribo)
500 ml melk
150 g eigeel (van 8 eieren)
80 g suiker
500 ml slagroom
50 ml amaretto
2 el abrikozenjam
Extra nodig: bakpapier, bombevorm of ronde schaal met een inhoud van 3 l, keukenmachine, plasticfolie
Verwarm de oven voor op 200ºC. Hang een metalen kom in een pan met een laagje water en klop daarin op laag vuur de eieren en de suiker luchtig tot stijf met een garde in ca. 5 min. Spatel de bloem en cacaopoeder door de suiker-eiermassa. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spatel de massa er voorzichtig op, ca. 1 cm dik. Bak het deeg ± 6 min in de oven. Laat de cake afkoelen en snijd deze met een lang mes horizontaal doormidden, zodat je twee helften overhoudt. Zet de bombevorm of kom op de cakehelften en snijd er met een mes twee cirkels uit.
Week de gelatine 5 min in koud water. Knip de drop met een schaar in stukjes. Breng de melk aan de kook. Maak een crème anglaise: klop het eigeel los met de suiker en klopt dit op zacht vuur door de melk tot het mengsel licht bindt. Roer daarbij goed over de bodem. Haal het van het vuur, knijp de gelatine goed uit en roer door de crème anglaise tot deze is opgelost. Voeg de dropstukjes toe en mix alles fijn in de keukenmachine. Schenk het mengsel door een zeef en laat het verder afkoelen. Klop de slagroom lobbig en spatel de helft van het dropmengsel voorzichtig door de room. Voeg dit mengsel weer bij de rest van het dropmengsel en spatel alles door. Bestrijk de twee cirkels chocoladecake met amaretto, zodat het cakedeeg minder droog is. Bekleed de bombevorm met plasticfolie dat ruim over de randen heen hangt. Vul de vorm of kom met de helft van de mousse en leg er een laag cake op. Vervolg met de rest van de mousse en eindig met een tweede laag cake. Laat de mousse ca. 4-6 uur opstijven in de vriezer. Smelt voor de abrikozengelei de abrikozenjam met 1 el water in een steelpannetje tot vloeibaar. Stort de bombe op een bord en bestrijk de nog bevroren bombe met de abrikozengelei. Serveer desgewenst met vanille- of chocoladesaus.
Tip: je kunt deze mousse ook over tien vormpjes verdelen. Snijd dan het chocoladedeeg in twintig kleine cirkels, zo groot als de vormpjes.  

Droproomijs

150 g gemengde drop naar keuze
3,5 dl melk
2 dl slagroom
1,5 dl water
5 cl dropshot (likeur)
75 g basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
extra: ijsmachine
Laat de drop in een steelpan op matig vuur met het water en de dropshot smelten. Regelmatig roeren.
Mix intussen de room, melk en suiker. Als de drop siroop is geworden toevoegen aan het roommengsel. Roer alles goed door en draai tot ijs in de ijsmachine (ca. 45 min.).

 

 

clafoutis

cake bakken

cakepops maken

zelf amandelspijs maken



Er zijn op dit moment 0 berichten.

 

 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek

 

AFSCHEID NEMEN OP JE EIGEN MANIER

Wie houdt er nu van afscheid nemen? Niemand volgens mij. Tijdelijk afscheid nemen is al moeilijk en vervelend. Als iemand op reis gaat of gaat emigreren bijvoorbeeld. Maar voorgoed afscheid nemen van iemand of van je eigen leven is nog veel moeilijker.

Ongemakkelijk

Veruit de meeste mensen vinden het ongemakkelijk om over hun eigen dood en afscheid na te denken. Ik ook. Maar je kan nu heel makkelijk je (muziek)wensen online vastleggen.

Lees hier hoe

 

japans slurpen

   

groenten en fruit van het seizoen


   
groenten en fruit in de koelkast

hoe bewaar je groenten en fruit?

   

culinaire films

   

hoe kook je een ei?

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen kook

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face