rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    

SLOWCOOKER

Het klinkt ideaal. Je doet 's ochtends alle ingrediënten in de slowcooker, zet hem aan en als je 's avonds thuiskomt, komen de geuren van een heerlijke stoofpot of ander éénpansgerecht je tegemoet en kun je zo aan tafel.

 

In Amerika en Engeland is het een veel en vaak gebruikt apparaat (ook wel crockpot genoemd).

Hier in Nederland lijkt de slowcooker nu ook aan populariteit te winnen en is verkrijgbaar bij gespecialiseerde kookwinkels.

Wat is het?

De slowcooker is een elektrisch apparaat dat bestaat uit 2 delen. Een aardewerken binnenschaal en een metalen buitenpan met verwarmings- element waarin de schaal past. De slowcooker bevat een thermostaat waardoor de temperatuur constant kan worden gehouden. Hierdoor is de slowcooker ideaal voor het stoven van vlees en is aanbranden niet mogelijk.

Productinformatie

Afhankelijk van het merk bevat de slowcooker soms meerdere standen. De LOW stand verwarmt op 80 C en de HIGH op 90 C. Er zijn merken die ook een MEDIUM stand hebben. Deze beginnen op 80 C en gaan later over op 90 C. De warmhoudstand dient ervoor het gerecht op temperatuur te houden tot het wordt opgediend. Er zijn 2 maten, van 3,5 liter en 6,5 liter inhoud. Slowcookers hebben een timer zodat de pan op het juiste moment automatisch wordt ingeschakeld. De meest gangbare prijzen voor een slowcooker liggen tussen de 50-100 Euro.

Is het gezond?

In tegenstelling tot b.v. een snelkookpan, waardoor alles onder hoge druk en op hoge temperatuur (220 C) in korte tijd gaar wordt, is de slowcooker het tegenovergestelde. Op een lage temperatuur wordt het gerecht langzaam, soms wel tot 8 uur, gegaard.

Voordelen

Het voordeel van een slowcooker is dat je op een veilige manier tijdens je afwezigheid een stoofschotel kan bereiden. Veel mensen laten niet graag een oven of pan op het vuur staan zonder dat ze daarbij aanwezig zijn.

Vlees, ook magere vleessoorten worden door de constante lage temperatuur zeer mals, zonder dat je er naar hoeft om te kijken.

Naast stoofschotels kunnen in de slowcooker ook soepen, pastei, bonenschotels, stoofpeertjes en gebak als cheescakes en brownies worden bereid.

 

Nadelen

Over het behoud van voedingsstoffen en vitaminen lopen de meningen uiteen. Beweert de één dat alle vitaminen en voedingsstoffen juist behouden blijven omdat er geen kookwater wordt afgegoten. Anderen beweren dat er wel vitamineverlies optreedt, in het bijzonder bij groenten. Dit zou komen door de werking van enzymen. Deze worden bij hogere temperaturen snel uitgeschakeld maar zouden op temperaturen onder het kookpunt langer actief blijven waardoor verlies van vitamines en voedingsstoffen kan optreden. Een oplossing is natuurlijk om er salade of apart gekookte groenten bij te geven.

 

Voorbeeld slowcooker recept

Stoofvlees op z'n grieks

(4-6 personen)

700 g magere runderlappen in blokjes

1 bl tomatenpuree (klein)

1 eetlepel bruine suiker

1 eetlepel rode wijnazijn

150 ml rode wijn

1/2 theelepel komijn

4 teentjes knoflook

1 theelepel zout

1 theelepel peper

1/2 theelepel kaneel

1 laurierblad

2 eetlepels rozijnen of gedroogde appels of abrikozen.

2 kruidnagels

Doe alle ingrediënten in de slowcooker. Sluit de slowcooker en kook op LOW voor 7-9 uur. Serveer met rijst en salade.

 

 

diversen

friet

kooktechnieken

van bertha tot biefstuk

buitenlandse matenEr zijn op dit moment 0 berichten.

 

 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek

 

 

 

 

japans slurpen

   

groenten en fruit van het seizoen


   
groenten en fruit in de koelkast

hoe bewaar je groenten en fruit?

   

culinaire films

   

hoe kook je een ei?

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen kook

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face