rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    

NATIONALE PANNENKOEKENDAG

Ondanks de tip die ruimschoots op tijd kwam, ben ik de Nationale Pannenkoekdag straal vergeten. Geeft niks, dan wordt het ‘een terugblik op’.

 

Vijf telefoontjes verder naar anti-aanbakker Tefal ben ik nog niet veel wijzer dan dat het voor de tweede keer ‘een daverend succes was’.

De managers met de pannenkoekcijfers zijn ofwel in vergadering, op cursus, vrij, of zouden ze allergisch zijn voor journalisten? Een vriendelijke secretaresse weet wel wat enthousiaste verhalen te vertellen over stapels pannenkoeken waarvan ouderen in zorgcentra hebben gesmuld. Elk jaar staat er een ander thema centraal tijdens de pannenkoekendag. Dit jaar is dat ‘Tefaltje Dekje’. Massaal hebben kinderen 29 maart pannenkoeken gebakken voor opa’s, oma’s en oudere buurmannen- of vrouwen in eigen buurt. Een dag eerder toverden leerlingen van zo’n 150 basisscholen eetzalen van verzorgingstehuizen om in pannenkoekenrestaurants.

Overal op de wereld worden pannenkoeken gebakken en voor jong en oud is het een feest om ze te eten. Voor Nederland is het pas de tweede keer dat de Pannenkoekendag wordt gevierd. In Engeland, Ierland en Australië doen ze dat al eeuwenlang. Op de dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag, de eerste dag van de Christelijke vastenperiode. Vroeger betekende dat 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten, maar omdat het zonde was om die ingrediënten weg te gooien, werden daar pannenkoeken van gebakken. Tegenwoordig wordt er niet meer zo streng gevast en worden pannenkoeken in allerlei soorten en maten gebakken. Als ontbijt, lunch, als avondmaal op zich of als ‘bestek’ bij het diner en als dessert. Veel pannenkoekenrestaurants hebben meer dan 200 soorten op de kaart staan, waaronder ook panza’s, een samentrekking van pannenkoek e pizza. Op de site van de Nationale Pannenkoekdag vind je recepten uit alle windstreken, ook deze twee recepten zijn heerlijk.

Courgettepannenkoekjes

Ik maak vaak courgettepannenkoekjes. Het basisrecept is heel eenvoudig. (Anne Scheepmaker)
Je snijdt de uiteinden van twee of drie kleine courgettes. Vervolgens rasp je de courgettes. De sliertjes laat je goed uitlekken in een zeef. Druk ook het laatste vocht eruit. Roer de courgetterasp vervolgens door een vrij dik pannenkoekbeslag, gemaakt van eieren, melk, bloem en een beetje zout. Smelt boter in een koekpan en schep hier drie (of meer, hangt van de grootte van de pan af) bergjes in. Het beslag moet zo stevig zijn dat het niet wegloopt. Druk de bergjes plat en bak de kleine pannenkoekjes met een Ø van zo’n 10 cm enkele minuten aan beide kanten. De pannenkoekjes zijn dan lichtbruin en gaar. Eet er Turkse yoghurt bij, waardoor verse, fijngehakte kruiden (peterselie, dille bieslook etc.), fijngehakte knoflook en een beetje zout zijn geroerd.
Oók heel lekker zijn deze variaties:
- Leg op de gebakken courgettepannenkoekjes een plakje gerookte zalm en serveer er crème fraîche bij.
- Schep op de courgettepannenkoekjes wat tapenade.
- Roer door het courgettebeslag kerriepasta uit een een pot van het merk Patak.
- Roer door het beslag geraspte ui en wat fijngehakte koriander.

Arabische pannenkoekjes met oranjebloesemsiroop

Je moet dit niet zien als ontbijtpannenkoekjes, maar meer als een soort dromerig, luchtig, aromatisch, zoet dessert. Het is niet nodig om na het hoofdgerecht naar de keuken te hollen om de pannenkoekjes te bakken. Maak ze van tevoren en leg ze op een bakplaat of ovenvaste schaal, bouw er een tent van aluminiumfolie over en houd ze warm in een oven van 120 ºC tot je aan het dessert toe bent. (Nigella Lawson).


Voor de oranjebloesemsiroop:
225 g suiker; 1,5 dl water; sap van een halve citroen; 1 el oranjebloesemwater
Voor de pannenkoekjes:
150 g bloem
1 el suiker
1¼ tl bakpoeder
¼ tl dubbelkoolzure soda (natriumbicarbonaat)
een snufje gemalen kardemom
 3 el Grieks yoghurt
± 1,25 dl halfvolle melk
1 groot ei
0,5 dl amandelolie of 50 g gesmolten, weer afgekoelde boter)
Om te serveren: 1 tot 2 handjes gepelde pistaches, gehakt


Breng voor de siroop de suiker en het water in een pan op laag vuur aan de kook, terwijl je de pan zachtjes heen en weer schommelt, zodat de suiker makkelijker oplost. Roer absoluut niet. Giet wanneer de siroop kookt het citroensap erbij, zet het vuur een beetje lager en laat de siroop 10 tot 15 minuten pruttelen tot hij op de bolle kant van een lepel blijft hangen. Voeg vervolgens het oranjebloesemwater toe, laat de siroop nog 5 minuten pruttelen. Laat de siroop afkoelen en zet hem in de koelkast. Weeg de droge ingrediënten voor de pannenkoekjes af en doe ze in een grote kom. Schep de yoghurt in een maatbeker en giet er, terwijl je roert met een vork, zoveel melk bij dat het bij elkaar 2,5 dl is. Gebruik als dat nodig mocht zijn wat meer dan de aangegeven 1,25 dl melk. Klop eerst het ei en daarna de amandelolie door het yoghurtmengsel. Klop vervolgens de natte ingrediënten uit de kan door de ingrediënten in de kom. Het mengsel stijft praktisch meteen op tot een dik, luchtig beslag. Verhit een droge grillplaat en schep er wanneer die heet is 2 eetlepels beslag per pannenkoekje op. Omdat het mengsel vrij dik is, zul je het met de achterkant van een lepel snel in een min of meer ronde vorm moeten dwingen voordat het stolt. Het moeten pannenkoekjes met een Ø van 7 cm worden. Wanneer de pannenkoekjes bovenop beginnen te bubbelen is het tijd om ze om te keren en ook aan de andere kant goudbruin te bakken. Houd de pannenkoekjes warm onder een stuk aluminiumfolie terwijl je de rest bakt; ze hoeven niet meteen in de oven, dat is alleen nodig als je ze bakt voordat je gaat eten (zie boven). Bedruip ze tegen de tijd dat je ze wilt gaan eten met de siroop (op kamertemperatuur) en strooi er de absurd groene, gehakte pistaches over. Voor ongeveer 20 stuks.

door Matisse

 

honingzoet

kamperen en koken

kitsch in de keuken

kleurloze eters

koken met honing

koken met kinderen



Er zijn op dit moment 0 berichten.

 

 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek

 

AFSCHEID NEMEN OP JE EIGEN MANIER

Wie houdt er nu van afscheid nemen? Niemand volgens mij. Tijdelijk afscheid nemen is al moeilijk en vervelend. Als iemand op reis gaat of gaat emigreren bijvoorbeeld. Maar voorgoed afscheid nemen van iemand of van je eigen leven is nog veel moeilijker.

Ongemakkelijk

Veruit de meeste mensen vinden het ongemakkelijk om over hun eigen dood en afscheid na te denken. Ik ook. Maar je kan nu heel makkelijk je (muziek)wensen online vastleggen.

Lees hier hoe

 

japans slurpen

   

groenten en fruit van het seizoen


   
groenten en fruit in de koelkast

hoe bewaar je groenten en fruit?

   

culinaire films

   

hoe kook je een ei?

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen kook

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face