rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    

WERELD PANNENKOEKEN

Pannenkoeken zijn snel en gemakkelijk te maken en uitgesproken veelzijdig. Warm of koud, als kleine snack of als een alles-in-één-maaltijd. Opgerold of gevouwd tot envelopjes om de vulling heen of als een opgestapelde taart.

 

Met marmelade, stroop, suiker of vruchten zijn ze heerlijk. Maar ook met een hartige vulling van uien, prei, kaas of spek. Een pannenkoek kan worden belegd met zo ongeveer alles wat je toevallig in huis hebt en wat je lekker vindt. De variaties zijn ontelbaar en ze zijn populair bij jong en oud. Bijna overal in Nederland vind je wel een pannenkoekenhuis of -boot., maar oer-Hollands zijn ze niet. Pannenkoeken duiken overal ter wereld op. Steeds weer een ander jasje, maar altijd even lekker.

In Rusland eten ze blini’s van boekweitmeel met een bergje kaviaar en zure room. De Franse flinterdunne crêpes zijn beroemd door de crêpes Suzette met sinaasappellikeur. Bij de Spanjaarden ontbreekt de tortilla met aardappel niet op de tapastafel. Niet te verwarren met de Mexicaanse tortilla’s van maïs of tarwebloem, die worden gegeten met allerlei vullingen. Op de Antillen ligt in elk huis wel Pan bati, een maïspannenkoek die als bijgerecht wordt gegeten. De Hindoestaanse roti en de Afrikaanse sponsachtige injerra worden in opgevouwen stukken als bestek gebruikt. In de Joodse keuken zijn Latkes, aardappelpannenkoekjes erg geliefd; in Hongarije zijn ze dol op palacsinta: een pannenkoek met een fijne walnootvulling. En wie heeft er nooit ontbeten met dikke Amerikaanse pancakes, overgoten met maple syrup?

Er is niet één vast recept voor pannenkoeken, het is een flexibel gerecht. Meestal wordt bloem gebruikt, maar je kunt ook een mengsel van meel gebruiken, bijvoorbeeld tarwe en boekweitmeel. Met zelfrijzend bakmeel worden ze wat voller. Als je meer ei gebruikt, heb je minder meel nodig en worden het dunnere flensjes. Ze worden extra luchtig als je de eieren splitst: de eierdooiers worden door het beslag geroerd en het stijfgeklopte eiwit wordt er voorzichtig doorheen gespateld. Je kunt natuurlijk een kant-en-klare beslagmix kopen, maar zelf een beslag maken is zo gedaan en bovendien een stuk goedkoper! Houd ongeveer 2 dl melk, 100 g bloem, 1 à 2 eieren, een mespunt zout en een kneepje vloeibare boter of margarine aan als verhouding. De pannenkoeken kun je warm houden door een bord op een pan met heet water op het fornuis te zetten. Leg elke pannenkoek die je hebt gebakken op het bord en doe er een deksel op.

recepten

Chinese lente-ui pannenkoekjes

230 g bloem
¾ tl zout
2 à 2 ½ dl kokend water
1 el sesamolie
75 g lente-uitjes, fijngesneden (groene en witte deel)
3 el sesamzaadjes
1 el arachideolie
1-2 dl sojasaus
1 rode peper, in flinterdunne ringen
Doe de bloem met het zout in de keukenmachine. Schenk, terwijl de machine draait het water erbij tot er een mooie deegbal wordt gevormd. Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek ca 30 min rusten. Verdeel het deeg in 2 delen en rol elk deel uit tot een cirkel van ca 7 mm dik. Bestrijk het deegoppervlak met sesamolie en druk de lente-uitjes en 2 el sesamzaad in het deeg. Bak de pannenkoeken aan elke kant ca 3 min in arachideolie tot ze goudgeel zijn. Serveer ze in punten gesneden met een dipsaus van sojasaus gemengd met 1-2 el sesamzaad en rode peper. Variatie: je kunt er ook kleine Pekingpannenkoekjes van bakken en ze vullen met eend- of kip en hoisinsaus (toko). Rol ze op en bind ze dicht met een sliert lente-ui of prei.

Indiaase dosa

Oorspronkelijk worden deze flensjes met linzen en rijstebloem gemaakt, maar in dit recept worden deze vervangen door fijn tarwegriesmeel.
125 g fijn tarwegriesmeel
75 g rijstebloem
2 groene pepers, fijngesneden
2 tl geraspte gemberwortel
2 el fijngesneden koriander
Snufje natriumcarbonaat/baking soda (zuiveringszout, verkrijgbaar bij drogist of supermarkt)
8 fijngehakte cashewnoten
4½ -5½ dl karnemelk
1 el olie
zout
½ tl komijn
mangochutney
Roer van alle ingrediënten (behalve de mangochutney) een glad dun beslag. Laat het beslag ca 1 uur rusten. Bak van het beslag in een hete koekenpan flinterdunne flensjes. Bak ze maar aan één kant en druppel er tijdens het bakken enkele druppels olie over. Serveer ze met mangochutney.

Ficelle Picarde

75 g bloem
1,25 dl melk
1 ei
25 g boter
200 g kastanjechampignons, schoongeborsteld en in plakjes
1 el boter
1 sjalot, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
zout en zwarte peper uit de molen
4 plakken Yorkham
100 g crème fraîche
100 g gruyère
1 el peterselie, fijngesneden
Meng de bloem met de melk en het eigeel. Klop het eiwit stijf met wat zout en spatel door het beslag. Verhit een koekenpan met wat boter op middelhoog vuur en bak vier dunne pannenkoeken van het beslag. Verwarm de oven voor op 175ºC. Leg op elke pannenkoek een plak ham. Bak de champignons, sjalot en knoflook in de boter op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout en peper. Vul iedere pannenkoek met het champignonsmengsel en rol ze stevig op. Leg de ficelles in een ovenschaal en verdeel de crème fraîche en de kaas erover. Zet de schaal ca 10-15 min in de oven tot de kaas is gesmolten. Bestrooi met de peterselie en zwarte peper. Serveer met een groene salade. Variatie: de Yorkham kun je vervangen door een andere ham, bijvoorbeeld Parmaham. In plaats van gruyère kun je Parmezaanse of belegen kaas gebruiken en de peterselie kan vervangen worden door basilicum of andere (Italiaanse) kruiden naar smaak.

 

Hollandse pannenkoekentaart

Deze taart was hét favoriete maal van Rudolph van Veen toen hij klein was. Hij was er zo gek op, dat hij er zelfs door geïnspireerd raakte om kok te worden.
15 grote pannenkoeken
15 kleine pannenkoeken
1 pot frambozen- of aardbeienjam
1 pak vanillevla
Maak een grote kom beslag en neem een kleine en een grote koekenpan. Zet in een grote schaal een klein kommetje: hierop ga je de taart opbouwen. Bak om en om grote en kleine pannenkoeken. Bestrijk een kleine pannenkoek met jam. Leg hierop een grote pannenkoek en besmeer die ook met jam. Ga zo door met stapelen, steeds om en om, tot je aan het eind een mooi gestapelde ‘taart’ hebt met een UFOachtige vorm (door het schaaltje). Schenk vlak voor het serveren de vanillevla over de pannenkoekenstapel en snijd de taart in punten.

door Matisse

 

brood

brood bakken met de broodbakmachine

foccacia brood bakken

tosti recepten



Er zijn op dit moment 0 berichten.

 

 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek

ACTIE: VOOR IEDERE DROOGBOOM EEN ECHTE BOOM

Je was puur natuur drogen heeft veel voordelen voor jezelf en voor het milieu. En tijdelijk plant Brabantia voor iedere droogmolen, droogrek of wallfix een echte boom.

Lees hier meer over deze actie

japans slurpen

   

groenten en fruit van het seizoen


   
groenten en fruit in de koelkast

hoe bewaar je groenten en fruit?

   

culinaire films

   

hoe kook je een ei?

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen kook

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face