rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    

OUDEJAARSHAPJES

Op oudejaarsdag gaan er oliebollen en appelflappen doorheen en ‘s avonds begint het feest al ver voor twaalven. Misschien heb je in een buitensporig gastvrije bui al je vrienden uitgenodigd of staat er familie op de stoep.

 

En daar zit je dan met je handen in het haar. Hoe en wat geef je ze te eten zonder zelf in de stress te schieten? Zonder uren in de keuken te staan met bewerkelijke gerechten waar op het laatste moment nog van alles aan gedaan moet worden. Je wilt ook meekletsen, iets van die geestige conference op tv zien en checken of je per ongeluk miljonair bent geworden met je oudejaarslot. Een terrine soep met stokbrood, een royaal aangeklede huzarensalade of een stamppot als stevige bodem voor een lange nacht? Of een mix van zelfgemaakte en zelf gekochte hapjes die je uitbreid tot een hele maaltijd?

 

Het liefst stort ik me op het laatste: veel hartige hapjes die je zonder een zenuwinzinking op tafel kunt zetten. Daarvoor hoef je echt geen militaire strateeg te zijn die alles minutieus voorbereid met checklijsten en klemborden. Verban alle recepten met de eindregel ‘direct serveren’ en kies gerechtjes die je goed kunt voorbereiden of hapjes die hooguit nog een paar minuten de oven in hoeven. Liefst een mix van pittig en mild, vis, vlees en vegetarisch. Koop crackers, focaccia, rijstwafels en matzes en leef je uit met beleg: paté, vleeswaren, kaas, iets vissigs, augurk, ei, jam, kiemen, kruiden etc. Sla nooit hulp af en schakel vrienden in om flessen te ontkurken en schalen te serveren. Zo kun je zelf ook ontspannen meekijken naar de klok die de laatste minuten wegtikt.

 

recepten

Tonijntartaar met rettich

200 g verse tonijn, in kleine blokjes
2 el crème fraîche
2 el bieslook, gehakt
1 sjalotje, gesnipperd
150 g rettich, geraspt
8 blaadjes sla
8 amuselepels, licht ingevet met olijfolie
Meng de tonijn met de crème fraîche, bieslook, sjalot en 2 eetlepels rettich. Leg een blaadje sla op elke amuselepel, strooi er wat rettich over en verdeel daarover de tonijntartaar.

Pompoensnack met hazelnootpesto

750 g butternut squash (oranje vleespompoen), in blokjes van ca 3 x 3 cm
1½ el olijfolie
zout en peper
35 g geroosterde hazelnoten
35 g rucola
1 el parmezaanse kaas
3½ el olijfolie
Verwarm de oven voor op 200ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Wentel de blokjes butternut squash door de olie en wat zout en peper en zorg voor een gelijkmatig laagje. Leg de blokjes verspreid op de bakplaat en bak ze in ca 35 minuten gaar. Voor de hazelnootpesto: pureer hazelnoten, rucola, parmezaan en olie. Breng de pesto op smaak met zout en zwarte peper. Schep op elk blokje butternut squash een beetje pesto en bestrooi met zwarte peper. Serveer warm of koud. (voor ca 20 stuks)

 

Miniscones met ham, prei en portvijgen

250 g bloem
3 tl bakpoeder
peper & zout
100 g koude boter
100 g Stilton
2 el vers bieslook, fijngehakt
1,8 dl melk
2,5 dl port
6 grote, gedroogde vijgen
1 tl suiker
1 grote prei
1 tl dijonmosterd
2 tl rodewijnazijn
1 el olijfolie
150 g ham, in reepjes

Meng bloem, bakpoeder en ¾ tl zout in een grote kom met de boter en kaas tot het deeg op broodkruimels lijkt. Roer het bieslook erdoor en voeg de melk toe. Roer met een vork tot een grof en klonterig deeg ontstaat. Maak hier op een met bloem bestoven werkblad een bal van. Rol het deeg uit tot een lap van 15 x 25 cm. Vouw het deeg dubbel en rol het opnieuw uit tot een rechthoek van 15 x 25 cm met een dikte van 1 cm. Steek hier rondjes van 3 cm uit. Rol de deegrestjes opnieuw uit en steek hier weer rondjes uit. Leg ze met een tussenruimt van 2,5 cm op een bakplaat en zet ze 20 min koel weg. Verwarm de oven voor op 220ºC en bak de deegrondjes in 10-12 min lichtbruin. Verwarm port, vijgen en suiker in een pannetje. Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en laat een kwartier sudderen. Haal de vijgen uit de pan en hak ze in grove stukken zodra ze zijn afgekoeld. Laat het kookvocht sudderen tot het stroperig is. Roer de vijgen er weer door en zet de pan apart. Spoel de prei af en verwijder het groene gedeelte. Snijd de prei in de lengte tot bijna onderaan in en stoom hem in 10 min zacht. Snijd hem grof en meng er mosterd, azijn en olie door met peper en zout. Snijd de scones in tweeën. Leg op een helft wat ham, prei en vijgenmengsel en druk de andere helft erop.

 

Roggebrood met zuurkool en casselerrib

200 g lekkere zuurkool
1 el roomboter
200 g gegrilde casselerrib
2 el scherpe mosterd (bv. Coleman’s)
2 el crème fraîche
Partysnack roggebrood
bieslook, superfijn gesneden
zout en zwarte peper

Spoel de zuurkool af en stoof even met boter en wat zout en peper in een pannetje met deksel. Meng de mosterd met de crème fraîche en besmeer de roggebroodrondjes hiermee. Beleg de rondjes met wat zuurkool en de casselerrib.  Bestrooi met het bieslook.

door Matisse

 

 

bbq mannen of vrouwen zaak

diner prive

driekoningen

feestelijke gerechten

fonduen en gourmetten



Er zijn op dit moment 0 berichten.

 

 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek

 

 

 

 

japans slurpen

   

groenten en fruit van het seizoen


   
groenten en fruit in de koelkast

hoe bewaar je groenten en fruit?

   

culinaire films

   

hoe kook je een ei?

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen kook

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face