verse kruiden

Koken met verse kruiden

Verse kruiden geven een gerecht extra geur, smaak en kleur. Je kunt kruiden vers van de plant, gedroogd of diepgevroren gebruiken. Kruiden kunnen van een gewoon gerecht iets bijzonders maken.

Vers, gedroogd of diepgevroren

Verse kruiden hebben natuurlijk in veel gevallen de voorkeur en geven een gerecht de meeste smaak, aroma en kleur mee. Maar omdat niet iedereen een kruidentuin heeft en veel kruiden seizoensgebonden zijn, zijn gedroogde of diepgevroren kruiden een goed alternatief. Tegenwoordig hebben supermarkten en groentenspeciaalzaken steeds vaker een uitgebreid assortiment verse kruiden. Helaas zijn verse kruiden maar beperkt te gebruiken.

Diepvries of gevriesdroogd

Diepvrieskruiden worden zo snel mogelijk na het plukken ingevroren. Bij diepvrieskruiden blijven geur en smaak goed behouden. Van gedroogde kruiden is de smaak vaak sterker geconcentreerd. Je hoeft er daardoor minder van te gebruiken. Vaak wordt gezegd dat 1 halve theelepel gedroogde kruiden overeenkomt met 1 eetlepel verse kruiden. Je kunt ze een half jaar bewaren.

Behalve diepvries kruiden is er de gevriesdroogde variant. Bij vriesdrogen wordt bij lage temperatuur het vocht aan de kruiden onttrokken. Daarna worden de kruiden weer op normale temperatuur gebracht. Pas als je de gevriesdroogde kruiden toevoegd aan soep, saus of dressing krijgen ze door het vocht hun geur en smaak weer terug. De smaak van gevriesdroogde kruiden is vaak sterker dan van vers kruid. Je hoeft er daardoor minder van te gebruiken.

Kruiden bewaren

Verse kruiden kun je het best zo snel mogelijk gebruiken. Je kunt ze hoogstens tot een paar dagen koel bewaren.

Gedroogde kruiden kunnen een half jaar bewaard worden, daarna gaat de geur en smaak achteruit.

Gevriesdroogde kruiden kunnen een half jaar bewaard worden, mits droog en donker bewaard.

Zeker van kruiden die je niet te vaak gebruikt, kun je daarom vaker kleinere porties kopen dan grote hoeveelheden ineens.

Verse kruiden gebruiken

Of je verse kruiden nu zelf plukt of koopt, je moet ze met zorg behandelen. Om ze van zand en vuil te ontdoen, kun je ze even kort spoelen en droogdeppen met keukenpapier. Als je te lang spoelt, kan een deel van het aroma verloren gaan.

Snijd kruiden altijd met een scherp mes en zo fijn mogelijk. Hoe meer snij-oppervlak aan het kruid, hoe meer smaak.

Wanneer voeg je kruiden toe?

Om de kruiden zo goed mogelijk hun smaak te laten afgeven is het moment van toevoegen van belang. En dat moment van toevoegen is afhankelijk van de eigen schappen van het kruid. Kruiden met harde blaadjes zoals tijm, laurier, salie en rozemarijn hebben tijd en warmte nodig om hun smaak af te geven. Je voegt ze daarom al aan het begin van het kookproces toe.

Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af en kun je het beste op het eind van het kookproces toevoegen of vlak voor het opdienen. Te lang verhitten of meekoken leidt bij deze zacht-bladerige kruiden tot smaakverlies.

Handig

Deze Westmark kruidenschaar, helpt je snel kruiden te knippen met vijf snijbladen tegelijk.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.