havermoutrepen

Havermoutrepen zonder bakken

Een lekker recept voor havermoutrepen waar je goed mee kunt variëren.

Deze repen zijn een combinatie van verschillende recepten. Ze waren hier in huis meteen een groot succes. Geef ze mee als snack aan kinderen naar school of neem ze mee als je een dagje uit gaat of eet ze gewoon zelf op. Je hoeft deze havermoutrepen niet te bakken maar de havermout wordt wel eerst geroosterd. Dat kan in de oven of in een koekenpan. Je kunt ze zo gezond maken als je wilt door bepaalde ingrediënten te vervangen.

Havermoutrepen zonder bakken

voor 12 repen
oven voorverwarmen: 10 minuten
bereidingstijd: 15 minuten
koelen: 1-2 uur

Ingrediënten

200 gram havermout
75 gram zonnebloempitten, gehakte walnoten, amandelen of andere noten
80 gram honing*
60 gram bruine suiker **
50 gram boter of kokosolie
1 theelepel vanille extract
zout
1 theelepel kaneel
60 gram gedroogde cranberries***
60 gram gehakte pure chocolade****

Verder heb je nodig:

bakpapier
aluminiumfolie
een vierkante bakvorm

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 C. Spreid de havermout uit op een bakplaat bedekt met bakpapier. Rooster ze 10-12 minuten tot de havermout licht bruin gekleurd is. Af en toe omscheppen. Als je noten of zaden gebruikt, dan kan je deze mee roosteren.
  2. Meng ondertussen in een pan de boter, honing, suiker, vanille, kaneel en zout en verwarm alles onder goed roeren. Doe dit tot de suiker helemaal is opgelost.
  3. Doe de havermout in een kom en schenk er het botermengsel bij en meng alles goed door elkaar
  4. Strooi de cranberries er bij en de stukjes chocolade. De chocolade smelt voor een groot deel meteen en helpt ook de repen bij elkaar te houden.
  5. Leg aluminiumfolie in een vierkante bakvorm en verdeel het mengsel hierin. Druk het goed en stevig aan. Dat gaat goed door er wat bakpapier op te leggen er er met je volle handen op de duwen.
  6. Laat de schaal een uurtje afkoelen in de koelkast.
  7. Verwijder het aluminiumfolie en snijd de havermoutkoek met een scherp mes in 12 repen.
  8. Bewaar ze tot een week in een afgesloten bak of trommel. In de koelkast voor stevige, wat hardere repen, buiten de koelkast voor wat zachtere, taaie repen.

hav2

 

*Vervang de honing door ahorn siroop
**Vervang bruine suiker door palmsuiker
***Vervang cranberries door rozijnen of ander gedroogd fruit
****Gebruik chocolade met een hoog cacao gehalte