blauwe bessen

Blauwe bessen muffins

Laatst bijgewerkt:

Augustus is het blauwe bessen seizoen. Bij de supermarkt liggen bakjes vol met prachtige blauwpaarse bessen. Je kunt ze zo eten of verwerken in gerechten en ze zijn nog heel gezond ook.

Nog steeds is de blauwe bes relatief duur fruit. De kans bestaat wel dat ze goedkoper worden nu ze op steeds grotere schaal gekweekt worden.

Gezond!

Blauwe bessen staan bekend als ware antioxidantenbommetjes. De bessen zijn verder rijk aan vitamines, vezels en mineralen en hebben door het hoge antioxidanten gehalte een beschermende werking tegen vrije radicalen. Bedenk wel dat als je ze verhit, die gezonde kwaliteiten wel achteruit gaan.

Blauwe bessen of bosbessen?

Blauwe bessen en bosbessen zijn niet hetzelfde. De blauwe bes is de gecultiveerde vorm van de wilde bosbes. De blauwe bes is door de mens veredeld door verschillende rassen te kruisen.

Bewaren van de blauwe bes

Als de bessen vers zijn kan je ze tot een week bewaren. Invriezen kan ook. Je kunt ze dan nog prima verwerken maar omdat ze wel wat zachter worden na het ontdooien zijn ze minder lekker om zo te eten.

Gebruik van de blauwe bes

De bessen zijn prima te verwerken tot jam of bessensap. Je kunt er wijn van maken, of ze als vulling gebruiken voor muffins, cake en vlaaien. Ook als decoratie op pudding of ijs, bij pannenkoeken en wafels zijn ze heerlijk. Je kunt de blauwe bessen ook drogen. Gedroogd zijn ze zelfs nog gezonder dan vers.

Muffins met blauwe bessen en kaneel kruimelkorst

  • Gebak
  • Voorbereiding 15 min
  • Baktijd 25 min
  • 12 stuks

Ingrediënten

  • 325 g bloem
  • 150 g suiker
  • snufje zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 75 ml plantaardige olie
  • 1 ei
  • 75 ml melk
  • 225 g blauwe bessen
  • [b]voor de kruimelkorst:[/b]
  • 100 g suiker
  • 75 g bloem
  • 50 g boter (koud in blokjes)
  • 2 tl kaneel

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de muffinvorm in of gebruik papieren cakevormpjes.
  2. Meng de bloem met de suiker, zout en bakpoeder. Meng de olie, het ei en de melk in een andere kom en mix dit door het bloem mengsel. Doe de blauwe bessen erdoor en vul de muffinvorpjes ermee.
  3. Voor het kruimeldeeg: Meng de suiker, bloem en boter en kaneel. Prak het een beetje door elkaar met een vork tot er een kruimelig deeg ontstaat. Verdeel dit over het muffindeeg.
  4. Bak de muffins in de oven voor 20-25 minuten.