knoflookmayonaise

Aïoli recept

Aïoli is een knoflooksaus, hier ook wel knoflookmayonaise wordt genoemd. De saus komt oorspronkelijk uit Catalonië, maar wordt in alle landen rond de Middellandse Zee gemaakt en gegeten.

Aioli is de samenvoeging van ail (knoflook) en oli (olie). In het Frans wordt het met een trema geschreven aïoli. De saus wordt geserveerd bij allerlei gerechten: groenten, vlees, vis, pasta, salades en brood. Maar is natuurlijk ook lekker bij frites of shoarmavlees.

Bereiding

Bij het Catalaanse recept wordt geen eierdooier toegevoegd.

Recept

  • 4-8 teentjes knoflook (naar smaak)
  • 2,5 dl olijfolie
  • peper, zout
  • 1 el citroensap
  • 1 eierdooier

De ingredënten zijn eigenlijk dezelfde als bij gewone mayonaise, alleen doe je er nu verse knoflook bij. Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn en knijp de knoflookteentjes door de knoflookpers of snijd ze heel fijn. Roer het citroensap en de eierdooier door elkaar in een schaal en voeg hier telkens een scheutje olie bij. Blijf kloppen tot een romig geheel ontstaat. Meng de knoflook erdoor en voeg peper en zout naar smaak toe. Je kunt de saus afgedekt 5-7 dagen bewaren.

Tip 1

Nog lekkerder is het als je de knoflook eerst even roostert in de oven. Om dat te doen verwarm je de oven voor op 180 C. Leg de knoflookteentjes (met velletje en al) op wat bakpapier en bak ze 15-20 minuten. Ze moeten niet te donker worden want dan worden ze bitter. Laat de knoflook even afkoelen tot je ze kunt pellen. Volg verder de gewone aanwijzingen voor het maken van de aïoli. Door het roosteren van de knoflook krijg je een lekkere zoete smaak.

Tip 2

In het originele recept hoort natuurlijk olijfolie, maar dat kan de saus bitter maken. Je kunt de olijfolie geheel of gedeeltelijk vervangen door zonnebloemolie of arachideolie.

Tip 3

Heb je een staafmixer? Doe dan alle ingrediënten in een hoge beker en mix ze tot een romige saus. Dat kost je slechts een minuutje.

Tip 4

Doe er als variatie wat verse peterselie of andere verse kruiden bij.

 

[bol_product_links block_id=”bol_53edd0e890a36_selected-products” products=”1001004005065017,9200000011366639″ name=”sa” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

  1. Die knoflook in de oven kan natuurlijk, maar ik doe een paar tenen een half minuutje op vol vermogen in de magnetron, laat ze afkoelen, en verwerk ze dan tot aïoli. Dat gaat sneller en geeft een zachte, maar duidelijke knoflooksmaak.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.