emotionele triggers

Wat zijn jouw emotionele triggers?

Iedereen heeft zo zijn eigen emotionele triggers en gevoelige snaren. Als die trigger of snaar geraakt wordt, dan beïnvloedt dat je gevoel of je stemming.

Je bent in gesprek met mensen en er is geen wolkje aan de lucht. Op een goed moment maakt iemand een ‘zogenaamd grappige’ opmerking. Iets wat anderen misschien nauwelijks opvalt maar bij jou valt het verkeerd. Je voelt je er vervelend door, gedeprimeerd, schuldig of beschaamd. Herkenbaar?

Wat is jouw trigger?

Andere mensen, gedrag van mensen of gebeurtenissen kunnen zo’n overgevoelige reactie oproepen. Noem het ‘een gevoelige snaar’ of ‘lange tenen’.  Maar iedereen heeft wel zo’n gevoelig kantje. Het is  de moeite waard om uit te vinden wat jouw triggers zijn. Want pas als je weet wat zo’n invloed op jou heeft, kun je er iets aan doen en leren hoe je er mee om kan gaan zonder dat het zo’n impact heeft en negatieve gevoelens bij je oproept.

Het antwoord ligt in het verleden

De reden voor dat soort gevoeligheden ligt in het verleden. Als kind was het onvermijdelijk om pijnlijke en gevoelige ervaringen op te doen. En daar kon  je op die leeftijd nog niet goed mee omgaan. En nu je volwassen bent roepen vergelijkbare ervaringen dezelfde gevoelens bij je op met dezelfde negatieve reacties.

Voorbeelden van emotionele triggers

Misschien had één van je ouders vroeger woede-aanvallen en heb je nu nog steeds de neiging om in een hoekje weg te kruipen als iemand in je omgeving boos wordt. Misschien had je vroeger het idee dat niemand genoeg tijd of aandacht voor je had en bekruipt je nu nog steeds dat onprettige gevoel als je genegeerd wordt of als iemand niet beschikbaar is als je hem nodig hebt.

Andere voorbeelden van triggers :

– als je afgewezen wordt door iemand
– als je verlaten wordt of iemand dreigt je te verlaten
– als je genegeerd of gekleineerd wordt
– als iemand je het gevoel geeft dat je niet goed genoeg bent zoals je bent
– als iemand er niet voor je is als je hem nodig hebt
– als iemand met een afkeurende blik naar je kijkt
– als iemand je ergens de schuld van geeft
– als iemand je uitlacht
– als iemand je hulp of gezelschap afdwingt
– als iemand over je oordeelt of je veroordeelt
– als iemand kritiek op je heeft
– als iemand je wil manipuleren
– als iemand je seksueel benadert
– als iemand niet blij lijkt om je te zien

Vermijdingsgedrag

Als je eenmaal weet wat jouw gevoelige snaar is, dan kan je misschien ook achterhalen waar die gevoeligheid vandaan komt. Vaak probeer je situaties waarin die triggers kunnen voorkomen, zoveel mogelijk te vermijden. Vermijden kun je op verschillende manieren doen

  • je wordt boos of agressief
  • je wordt hulpeloos
  • je gaat extra je best doen om het iemand naar de zin te maken, te aardig doen
  • je trekt je terug (letterlijk en/of figuurlijk)
  • je probeert je gevoelens op iemand anders af te reageren.
  • je gaat drinken, (vr)eten, neemt pillen, gaat shoppen, hebt seks, gaat gokken of je zoekt je toevlucht tot een andere verslaving.

Je zult je realiseren dat dit soort gedrag weinig oplevert en dat het ook niet helpt om je beter te voelen. Integendeel. Het enige wat helpt is om heel eerlijk te zijn tegen jezelf. Onderken de oorzaak en jouw reactie erop en wees een beetje lief voor je zelf.

Controle over je emoties

Als je merkt dat je je weer in een situatie bevindt waar je overgevoelig op reageert, dan kun je het volgende doen:

  • Ontspan door je te concentreren op je ademhaling. Adem rustig in en uit waarbij je aangespannen spieren zo veel mogelijk probeert te ontspannen.
  • Probeer je gedachten los te laten door je te concentreren op je buik en de beweging van je buik door je ademhaling.
  • Neem een woord in gedachten dat weergeeft hoe je je wilt voelen of wat voor iemand je wilt zijn op dat moment en concentreer je daar op.

Op deze manier kun je leren om je emoties los te laten en meer rationeel reageren. Het zal misschien niet meteen de eerste keer lukken, maar blijf vooral oefenen dan gaat het steeds beter.

Lukt het niet alleen?

Blijf je er last van houden en lukt het je zelf niet om er iets aan te doen? Zoek dan professionele hulp. Een psycholoog gespecialiseerd in EMDR, gedrags- of regressietherapie kan je verder helpen

[bol_product_links block_id=”bol_5532b87846432_selected-products” products=”9200000016778276″ name=”ei” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *