10 x voeding met probiotica

Laatst bijgewerkt:

Welke voeding bevat van nature probiotica?

Probiotica zijn goede bacteriën die je darmflora gezond houden. Dat heeft invloed op de rest van je spijsvertering, gezondheid en immuunsysteem. Probiotica zijn levende bacteriën die bewezen goed zijn voor je gezondheid (1).  Er zijn honderden verschillende soorten probiotica. Veel van die goede bacteriën bereiken de darmen niet omdat ze maagzuur, gal en andere spijsverteringssappen niet overleven.

Er zijn voedingsmiddelen waar probiotica aan wordt toegevoegd zoals de bekende yoghurtdrankjes en er zijn supplementen. Maar er is ook voeding die van nature probiotica bevat, zoals de 10 x voeding met probiotica hieronder:

yogh
#1 Yoghurt

Yoghurt is goed voor je. Het is niet alleen goed voor sterke botten, ook bevatten ze probiotica.

Yoghurt mag alleen yoghurt heten als er bepaalde levende bacteriestammen aan de melk toegevoegd zijn. Maar veel van de natuurlijke probiotica uit gewone yoghurt en kwark bereiken de darmen niet levend. Daarom worden aan yoghurt of yoghurtdrankjes vaak extra probiotica toegevoegd. Kies bij voorkeur yoghurt die ongezoet is.

Samengevat

Yoghurt bevat alleen probiotica als op de verpakking staat vermeld dat de yoghurt levende bacteriën of actieve culturen bevat. 

kaas
#2 Rauwmelkse kazen

Rauwmelkse kazen worden gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk. Veel Nederlandse boerenkazen zijn van rauwe melk gemaakt en deze bevatten van nature probiotica.  Fabriekskazen zijn doorgaans van gepasteuriseerde melk gemaakt waarbij alle probiotica door verhitting gedood zijn. Er zijn veel soorten kaas waar je uit kan kiezen en kunnen zowel van de koe als de geit afkomen. Feta, cottage, cheddar, Goudse en Edammer kaas zijn allemaal prima, zolang ze maar van rauwe melk gemaakt zijn. Als je zwanger bent, worden zachte buitenlandse rauwmelkse schimmelkazen afgeraden vanwege het risico op de Listeria bacterie.

Samengevat

Kazen die zijn gemaakt van rauwe melk, bevatten probiotica. Fabriekskaas is meestal gemaakt van gepasteuriseerde melk. Tijdens het pasteuriseren zijn de goede bacteriën door verhitting gedood. 

zk

#3 Zuurkool

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Bij het fermentatieproces worden de zetmeel en suikers, die van nature in de groente aanwezig zijn, omgezet in melkzuur. Vroeger werden groenten gefermenteerd om ze langer houdbaar te maken. Door de melkzuurbacteriën krijgen de de bacteriën die voor bederf zorgen geen kans. Helaas wordt tegenwoordig alles gepasteuriseerd en daardoor langer houdbaar gemaakt. Hierbij worden alle levende bacteriën gedood. Kies dus voor verse zuurkool uit het vat en niet voor de lang houdbare zakjes. Of nog beter, maak het zelf van witte kool, water, zout en kruiden.  Je kunt op die manier ook andere kool en groenten inmaken en dat is heel gezond.

au
#4 Augurken

Wat voor zuurkool geldt, geldt ook voor augurken. Alleen als je augurken wilt eten voor de probiotica, koop dan niet de augurken uit de supermarkt want die zijn weer gepasteuriseerd. Koop rauwe, gepekelde augurken of maak ze zelf in.

 

#5 (Appel)azijn

appaz

Zoek een rauwe ongepasteuriseerde azijn die meestal wat troebel is. De gewone azijn is meestal gepasteuriseerd om het lang houdbaar te houden en daarbij zijn alle goede bacteriën, enzymen en vitaminen verloren gegaan.

#6 Doperwten

der

Uit een wetenschappelijke studie in 2013 is gebleken dat de gewone groene doperwt een bacterie bevat genaamd Leuconostoc mesenteroides. Een natuurlijke probiotica en heel gezond voor je. Alleen is er wel weer een maar. Bij verhitting overleven de goede bacteriën het niet. Voeg dus af en toe wat rauwe erwten toe aan je salades, smoothies of snacks. Moestuiniers weten dat jonge, rauwe doperwtjes heerlijk zoet en zacht zijn en dat je ze zo van de plant kunt eten.

olij
#7 Ingemaakte olijven

Ook hier gaat het eigenlijk om gepekelde olijven. Olijven ingemaakt in een mengsel van olie, zout, water en kruiden.

#8 Kefir

kefir

Kefir is een product dat gemaakt is van gefermenteerde geitenmelk en verschillende melkzuurbacteriën en gisten. Een goede kwaliteit kefir kan wel tot 50 verschillende bacteriestammen bevatten. Behalve probiotica bevat kefir ook anti-oxidanten, proteïnen, calcium en kalium. Je kunt kefirkorrels online kopen of in een natuurvoedingswinkel waar je melk aan toevoegt. Na enkele dagen heb je je eigen kefir, een drankje dat lijkt op yoghurtdrank.

#9 Miso

mis

Miso is een onmisbaar ingrediënt in de Japanse keuken. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, bruine rijst, gerst of een andere graansoort waaraan een soort schimmel die koji heet wordt toegevoegd. Het fermentatieproces duurt dagen tot jaren en als het klaar is heb je een een soort rode, witte of donkerbruine pasta met een structuur die op boter lijkt. Hoe donkerder de kleur, hoe sterker de smaak. Van miso wordt bijvoorbeeld miso soep gemaakt, maar het wordt in allerlei gerechten en snacks als smaakmaker toegevoegd. Maar ook hier geldt, voeg het pas op het laatst aan gerechten toe die al van het vuur af zijn.

choc
#10 Pure chocolade

Pure chocolade heeft een aantal voordelen voor de gezondheid.  En chocolade wordt vaak genoemd als voeding die van nature probiotica bevat. Helaas is dat niet zonder meer waar. Probiotica kan aan pure chocolade toegevoegd worden. Door de combinatie met chocolade overleven veel goede bacteriën de spijsverteringssappen in maag en gal. Het gevolg is dat relatief heel veel probiotica de darmen levend bereiken waar ze hun goede werk kunnen doen. Maar het gaat dan wel om speciale chocolade waaraan probiotica is toegevoegd en dat wordt duidelijk aangegeven op de verpakking.

Voor de volledigheid

Voor de volledigheid: ook Kombucha, tempeh, kimchi en natto zijn producten die van nature probiotica bevatten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *