Voeding is meer dan brandstof alleen.

Iedereen weet dat wat je eet invloed heeft op je gezondheid en hoe je je voelt. Het eliminatiedieet is geen dieet dat speciaal bedoeld is om af te vallen, maar een manier om bepaalde voeding tijdelijk uit te sluiten om ze vervolgens weer toe te voegen en dan te kijken hoe je er op reageert.

Klinkt goed. Maar hoe pak je zoiets aan? Waar begin je, hoe lang duurt het en wat mag je nog wel eten?

spinazieWaarom een eliminatiedieet een goed idee kan zijn

Wat is belangrijker? Lekker eten of je goed voelen? Waarschijnlijk is iedereen het ermee eens dat gezond zijn en je goed voelen het allerbelangrijkste is. Toch blijkt het in de praktijk niet zo makkelijk om alleen maar dingen te eten waar je je goed bij voelt. Misschien vermoed je dat je op bepaalde voeding minder goed reageert, maar weet je niet precies welke voedingsmiddelen dat zijn.

De reacties van mensen op bepaalde voeding variëren nogal. En waar de één last van krijgt, hoeft voor de ander totaal geen problemen op te leveren. En als je helemaal geen klachten hebt en je altijd goed voelt is er natuurlijk geen reden om het eliminatie dieet te doen.

Klachten

Een paar voorbeelden van klachten waarvan wordt gedacht dat ze beïnvloed of veroorzaakt kunnen worden door wat je eet:

astma, allergieën, artritis, huiduitslag, stemmingswisselingen, ADD/ADHD, migraine, prikkelbare darm syndroom, opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, spierpijn, vermoeidheid, slapeloosheid.

Door het eliminatiedieet uit te proberen, kun je erachter komen of je je beter voelt of dat je klachten veroorzaakt worden door bepaalde voedingsmiddelen.

Hoe pak je het aan?

Het eliminatie dieet begin met het uitsluiten van voedselgroepen zoals gluten, zuivel, soja, eieren, mais, varkensvlees, rundvlees, kip, peulvruchten, koffie, citrusvruchten, noten en groenten die behoren tot de familie van de nachtschade (tomaat, aardappelen, aubergine). Behoorlijk wat dus.

Voedselgroep

 Wel

 Niet

Fruit Vers fruit Citrusfruit
Groenten Verse rauwe, gestoomde, gekookte of gebakken groenten Tomaten, aubergine, aardappelen
Granen Boekweit, rijst Tarwe, mais, spelt, haver en alle andere granen die gluten bevatten
Peulvruchten Alle bonen, erwten, linzen, sojabonen, tofu, tempeh, sojamelk
Noten en zaden Alle noten en zaden
Vis en vlees Vis, kalkoen, lam, wild Alle rundvlees, varkensvlees en kip en producten daarvan, eieren
Zuivel Rijstmelk, kokosmelk Alle melk, kaas, cottage cheese, room, yoghurt, boter
Vetten Koudgeperste olijfolie, lijnzaadolie en kokosolie Margarine, boter, geraffineerde oliën, mayonaise
Dranken Water, kruidenthee Alcohol, koffie, groene en zwarte thee, frisdrank
Kruiden Zeezout, verse kruiden en specerijen zoals knoflook, gember, peterselie, bieslook, enz. Chocolade, ketchup, mosterd, azijn, sojasaus
Zoetstoffen Stevia Alle suiker, kunstmatige zoetstoffen, honing, stropen, siropen.

Hoe lang hou je het vol?

Er is geen vaste periode voor. Kinderen zien vaak al een verbetering na 7-10 dagen, bij volwassenen duurt het meestal drie weken tot een maand.

Weer groepen toevoegen

eiiNa die periode van eliminatie ga je groep voor groep weer toevoegen. Je begint bijvoorbeeld met het toevoegen van eieren en vlees voor één dag. Vervolgens kijk je de volgende twee dagen wat de gevolgen zijn en hoe je je voelt (je volgt dan weer gewoon het eliminatiedieet). Het is een goed idee om dan een dagboek bij te houden en op te schrijven of je negatieve reacties kan opmerken. Krijg je spierpijn, hoofdpijn, andere pijnen, slaap je slechter, hoe is je stemming?

Na die drie dagen (één dag een groep toevoegen) twee dagen observatie. Kies je een nieuwe groep en kijk je twee dagen hoe dat bevalt.

In totaal ben je zo’n zes weken bezig. Daarna weet je als het goed is vrij goed hoe je lichaam reageert op bepaalde voedingsgroepen.

Tips om te slagen

Wil je het eliminatiedieet proberen, dan zie je dat je die drie eerste weken maar weinig mag eten. Niet makkelijk dus. Een paar tips:

  • kies een periode zonder verjaardagen en andere feesten waar de verleiding om lekker te eten groot is.
  • zoek van te voren recepten uit van gerechten die je wel kan en mag eten.
  • zorg dat je de goede voedingsmiddelen in huis hebt die je wel mag eten en om het makkelijker te maken, niet de voeding die je niet mag en wil eten.
  • hou een dagboek bij waarin je precies opschrijft wat je eet en wat je voelt.