eerder dronken

Waarom wordt de één eerder dronken?

Misschien weet je van jezelf dat je snel dronken wordt of dat je minder goed tegen drank kan dan gemiddeld. Hoe komt dat?

Waarom wordt de ene persoon sneller dronken dan de andere?

Word jij juist snel dronken of kan je juist goed tegen drank? Er spelen allerlei factoren mee. Lees ze hieronder.

1. Sterke drank

c3


Van kleine hoeveelheden sterke drank (shotjes), word je sneller dronken omdat ze sneller in je bloed worden opgenomen dan dezelfde hoeveelheid alcohol, maar met meer volume zoals bier of wijn.

2. Man, vrouw, jong of oud

Vrouwen en oudere mensen worden eerder dronken dan mannen en jonge mensen. Vanaf je 25ste, kan je langzaam steeds minder goed tegen drank.

Aan de andere kant zal alcohol wel eerder schade toebrengen aan de hersenen van jonge mensen dan van oudere mensen. Dat komt omdat de hersenen van jonge mensen zich nog aan het ontwikkelen zijn.

3. Afgevallen?

Als je afgevallen bent, dan zal je eerder dronken worden. Als je minder weegt, bevat je lichaam minder vocht en wordt de concentratie alcohol vanzelf hoger.

4. Eerder dronken door drinken met een rietje

Als je door een rietje drinkt, word je inderdaad eerder dronken. Dat komt omdat de drank dan langs je gehemelte gaat. De huid is daar dun en de alcohol wordt voor een deel daar al opgenomen, behalve van door de maag en de darmen.

5. Koolzuurhoudende drankjes

Koolzuurhoudende alcoholische drankjes maken je eerder dronken omdat het koolzuurgas de maagwand irriteert. Hierdoor wordt de alcohol sneller opgenomen in je bloed

6. Alcohol op de nuchtere maag

Als je drinkt op je nuchtere maag zul je daar eerder de gevolgen van merken, dan als je drinkt bij een maaltijd.

7. Breezers of zoete cocktails

Van breezers en andere zoete cocktails wordt vaak gedacht dat je sneller dronken wordt. Dat is niet zo. Je drinkt er alleen ongemerkt meer van omdat het zo makkelijk weg drinkt.

8. Veel Aziatische mensen missen een enzym

Veel Aziatische mensen hebben genetische kenmerken waardoor ze slechter tegen alcohol kunnen en heel snel dronken worden.  Ze missen een enzym die de alcohol afbreekt.

c1

9. Als je ziek of gestrest bent

Als je moe, gestrest, verkouden, ziek of depressief bent, dan kunnen daardoor de effecten van alcohol versterkt worden. Ook als je slecht geslapen hebt, zal de alcohol harder aankomen.

10. Eén alcoholisch drankje per uur

Je lever  kan maar één alcoholisch drankje per uur afbreken. Als je het bij één drankje per uur houdt, zal je bijna niet dronken worden. Bij meerdere drankjes per uur of bij snel drinken kan de lever het niet meer bijwerken.

Het overschot aan alcohol komt in je bloed, organen en hersenen. Het enige dat je dan kunt doen is wachten tot je lichaam de alcohol heeft opgeruimd. Koffie, water of douchen maken je misschien wat fitter, het alcoholgehalte in je lichaam wordt er niet minder door.

11. Alcohol bij het eten

Alcohol drinken bij het eten zorgt er voor dat je lichaam meer tijd heeft om de alcohol op te nemen. Als er eten in de maag komt, sluit de maag zich af om het eten te verteren voordat het verder de darmen ingaat. Daardoor blijft ook de alcohol langer in je maag.

Wat je eet bij het drinken van alcohol maakt niet veel uit. Vet blijft iets langer in de maag, maar veel maakt het niet uit.

12. Gespierd?

Wie traint met gewichten of regelmatig sport heeft meer spieren. Spieren bevatten vocht en alcohol blijft wat langer achter in vocht. Daardoor komt het niet meteen in je bloedbaan terecht en word je minder snel dronken.

c2

13. Ongesteld?

Waar vrouwen zijn in hun menstruatie cyclus maakt ook verschil. Na de eisprong heb je 10% minder tijd nodig om de alcohol af te breken dan normaal.

14. Jetlag

Als je biologische klok in de war is omdat je naar een andere tijdszone bent gereisd, dan is je spijsvertering of metabolisme ook ontregeld. Je lever kan dan minder goed met drank omgaan en je zal eerder dronken worden.

15. Gewenning

Als je heel regelmatig of vaak drinkt dan wen je aan het alcoholgebruik. Je zult dan minder snel last hebben van de effecten ervan omdat je lever dan meer van het enzyme Cytochrome P450  aanmaakt. Dat is het enzym dat alcohol afbreekt. Je moet dan steeds meer drinken om hetzelfde effect te bereiken.

bron: WSJ

  1. K drink 1 keer per ong. 3 maanden Ouzo (38%). Het duurt 7 tot 8 uur voor dit het gewenste effect heeft. Ik wil mij gewoon prettig voelen en ik baal ervan dat het zo lang moet duren. Weet iemand hoe dit komt?

    Bijv. dank.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *