Je ziet het in elke supermarkt. Speltbrood, speltkoeken speltmeel. Maar is speltbrood gezonder dan brood van tarwemeel?

Spelt wordt vaak aangeprezen als een superfood en geeft vaak de indruk gezonder te zijn dan tarwe.

Wat is spelt?

Spelt is een oude graansoort die vroeger veel gebruikt werd. Lange tijd was spelt minder populair. De laatste jaren is spelt weer populair geworden en heeft de naam gezonder en voedzamer te zijn.

Spelt (Triticum spelta) is familie van de tarwe. Het bevat daarom wel gluten.

100 gram spelt levert:

354 kcal
69,3 gram koolhydraten
10,5 gram vezels
12,2 gram eiwitten
2,6 gram vet

100 gram tarwe levert:

329 kcal
59,5 gram koolhydraten
10,6 gram vezels
12,4 gram eiwitten
2 gram vet

bron: voedingswaardetabel.nl

Verder levert 100 gram spelt naast kleine hoeveelheden vitamine B1, B6 en E, calcium en selenium,  de volgende vitamines en mineralen:

50% van de ADH van mangaan
13%van de ADH fosfor
12,5%van de ADH vitamine B3
12%van de ADH magnesium
11%van de ADH zink
9%van de ADH ijzer

(ADH is aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)

Spelt vs tarwe

De voedingswaarde van spelt verschilt niet zo veel van die van tarwe.

Spelt bestaat net als tarwe voor een groot deel uit koolhydraten in de vorm van zetmeel. Volkoren spelt is net als volkoren tarwe een goede leverancier van vezels. Vezels helpen de spijsvertering en voorkomen pieken in de bloedsuikerspiegel.

De glycemische index (GI) van volkoren spelt is vergelijkbaar met die van volkoren tarwe producten. Maar geraffineerde (witte) spelt producten zorgen net als geraffineerde tarweproducten of wit meel producten voor het snel stijgen in de bloedsuikerspiegel (1).

Is spelt gezonder dan tarwe?

Niet speciaal. Volkoren spelt producten zijn net als volkoren tarwe producten goed voor je als je geen last hebt van een glutenallergie. Spelt volkoren is vergelijkbaar met tarwe volkoren en wit spelt is vergelijkbaar met wit meel producten.

Belangrijker dan de keuze spelt of tarwe lijkt dus de keuze voor volkoren producten. Dus geen wit, bruin of meergranen. Bij volkoren producten wordt de hele korrel gebruikt: de meelkern, de kiem en de zemel. De meeste voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel.

Volkoren brood wordt gemaakt van 100% volkorenmeel. Alleen dan mag het de naam volkoren dragen.

Wit brood, witte pasta en andere wit meel producten worden gemaakt van de meelkern waarbij de kiem en zemel verwijderd zijn. Deze bevatten dus nauwelijks voedingsstoffen en vezels. Bruin brood wordt gemaakt van een mengsel van wit meel en volkorenmeel.

Voordelen van spelt

Zijn er dan helemaal geen voordelen aan spelt? Spelt stelt weinig eisen aan de grond en is resistent tegen ziekten en wordt daarom verbouwd met minder bestrijdingsmiddelen. Aan de andere kant is de opbrengst per vierkante meter bij spelt de helft minder dan bij tarwe (bron).

Conclusie

Tenzij je het erg lekker vindt, lijken er weinig redenen om speltbrood boven tarwebrood te verkiezen.