Quinoa is een zaad van de quinoa plant. Het is door de Verenigde Naties gekozen als superfood voor het jaar 2013. Misschien de moeite waard om eens te proberen. Maar wat kan je er mee?

Quinoa zaad

Van quinoa wordt vaak gedacht dat het een graan is, maar het is een zaad. Net als b.v. mais en de zoete aardappel komt ook quinoa van oorsprong uit Zuid-Amerika en wordt daar al eeuwen gebruikt. Een groot voordeel van de quinoa plant is, dat er weinig tot geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig zijn voor de verbouwing ervan. Het is dus niet belastend voor het milieu en quinoa is niet vervuild met bestrijdingsmiddelen. De meeste quinoa is naturel van kleur, maar er is ook een rode en een zwarte variant, die iets intenser smaken. Je kunt het kopen bij reformwinkels en bij de supermarkt.

Supergezond

Quinoa bevat weinig caloriën en veel voedingsstoffen zoals kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Meer redenen om het te proberen

– Proteïnen Quinoa is rijk aan proteïnen (4 g per 100 g gekookte quinoa) en is is één van de weinige vegetarische bronnen die de hele groep aminozuren levert die je lichaam nodig heeft. Dat betekent dat het veel energie levert en ook heel geschikt is voor als je wilt sporten. – Vezels Quinoa bevat veel vezels. Vezels zijn nodig voor een goede spijsvertering, goede cholesterol niveau’s en gezonde bloedsuikerspiegel en gewicht. – Goede koolhydraten Quinoa levert goede koolhydraten die langzaam vrijkomen in je lichaam. – Goede smaak en veelzijdig Eet het in plaats van rijst, of verwerkt het in een salade, eet het als ontbijt. Het smaakt goed en de mogelijkheden zijn eindeloos. Quinoa kan ook gemalen worden tot meel en er bestaat ook pasta op basis van quinoa.

Schilletje

Quinoa heeft een roodbruine schil die zorgt voor de bescherming van onder andere vogels. Dit schilletje geeft de quinoa een bitter smaakje. De meeste quinoa die je in de winkel koopt is al ontdaan van het roodbruine schilletje. Maar heb je quinoa met schilletje, dan kun je ze zelf verwijderen door ze te laten weken en daarna af te spoelen

Quinoa koken

Quinoa kook je in water of bouillon voor 15 minuten. Gebruik twee keer de hoeveelheid vocht van de hoeveelheid quinoa die je gebruikt. Je kunt het dan eten of verder verwerken.

Recept

Kip quinoa salade (4 pers.)

Benodigdheden

  • 300 g quinoa
  • 1 verse Spaanse rode peper
  • 100 g bladspinazie
  • 4 salade-uitjes, schoongemaakt
  • 1 bosje verse koriander
  • 1 bosje verse munt, alleen de blaadjes
  • 2 kipfilets, van 200 g elk, zonder vel
  • 1 volle tl gemalen piment
  • 1 volle tl paprikapoeder
  • olijfolie
  • 2 paprika’s, verschillende kleuren
  • 1 grote mango, rijp
  • 2 limoenen
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 rijpe avocado
  • 50 g witte kaas, verkruimeld
  • 1 bakje tuinkers
  • 4 el magere yoghurt

1.Doe de quinoa met ruim kokend water in de pan en doe de deksel erop. Doe de Spaanse peper, spinazie, salade-uitjes en koriander (houd een paar blaadjes apart) in de keukenmachine, doe de munt erbij en hak alles fijn. Leg de kipfilets op een groot stuk bakpapier en hussel ze met peper en zout, het piment en paprikapoeder door elkaar. Vouw het papier over de filets heen en sla ze plat met een deegroller tot een dikte van 1 1/2 cm. Leg ze met 1 el olijfolie in een koekenpan, draai ze na 3 tot 4 min. om en bak ze tot ze een beetje ‘zwartgeblakerd’ en gaar zijn.

2. Haal de zaadjes uit de paprika’s, snijd de paprika’s elk in 8 reepjes, doe ze in de koekenpan en schep ze regelmatig om. Schil de mango en snijd die in stukjes. Giet de quinoa af, spoel de korrels met koud water, giet ze opnieuw af en schep ze op een dienblad of serveerschaal. Hussel het fijngehakte spinaziemengsel erdoor, knijp de limoenen erboven uit, doe de extra vierge olijfolie erbij, meng alles goed en voeg naar smaak peper en zout toe.

3. Strooi de stukjes mango en de gebakken reepjes paprika over de quinoa. Halveer de avocado, haal de pit eruit en schep met een theelepel krullen van het vruchtvlees over de salade. Snijd de kip in reepjes en hussel die met vocht en al door de salade. Strooi de feta, de apart gehouden blaadjes koriander en de tuinkers erover en schep een paar kloddertjes yoghurt erop.

bron recept: Jamie Oliver uit de Allerhande bron foto