absi score

Hoe slank ben jij? Bereken je ABSI score

Er zijn verschillende manieren om overgewicht te berekenen.

Zo kunnen we de taille omvang, je BMI en je BMR berekenen. Maar er is nu een nieuwe manier bij die eigenlijk de beste indicator lijkt voor overgewicht en de mogelijke gevolgen voor je gezondheid. Het is de A Body Shape Index of ABSI. We bespreken ze hieronder allemaal.

Taille-omvang

Het meten van de taille is een eenvoudige manier die toch veel over je gezondheid zegt. Meet hiervoor losjes met een centimeter het slankste gedeelte van je taille. De omvang van je taille zegt iets over de hoeveelheid buikvet. Te veel buikvet is ongezond en wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten. Voor vrouwen gelden andere waarden dan voor mannen.

Vrouwen

  • Minder dan 80 cm = goed
  • 80 – 88 cm =  verhoogd risico op ziekten
  • 88+ cm = ernstig verhoogd risico op ziekten

Mannen

  • Minder dan 94 cm = goed
  • 94 – 102 cm =  verhoogd risico op ziekten
  • 102+ cm = ernstig verhoogd risico op ziekten

Nadeel taille-omvang meting:
Een tekortkoming van de taille-meting is dat het geen rekening houdt met iemands lengte en daarom een vertekend beeld kan geven als iemand heel lang of juist klein is.

Body Mass Index (BMI)

Je Body Mass Index of BMI geeft aan of je gewicht in verhouding is met je lengte. Bereken je BMI hier.

Het BMI is een goede richtlijn. Maar het gaat uit van gemiddelden en het houdt geen rekening met het feit of je stevig gebouwd bent of erg gespierd. In dat geval kan er een waarde uitkomen die overgewicht aangeeft, terwijl dat niet het geval is.

Dit zijn de waarden die gehanteerd worden:

  • Onder 18.5 = ondergewicht
  • 18.5 – 25 = goed
  • 25 – 30 = overgewicht
  • 30 – 40 =  obesitas (zwaar overgewicht)
  • 40+ = morbide obesitas

Voor ouderen van  boven de 70 wordt een BMI tot 28 als normaal beschouwd. Voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar gelden speciale waarden. Bereken het BMI van kinderen en jongeren hier.

Nadeel BMI
Bij het uitrekenen van je BMI wordt alleen gekeken naar je lichaamsgewicht in verhouding met je lengte, maar het zegt niks over de hoeveelheid lichaamsvet of buikvet. 

Basal Metabolic Rate (BMR)

Met het berekenen van je BMR kom je erachter hoeveel calorieën je lichaam verbrandt als het in rust is. Want ook als je verder niks doet verbrandt je lichaam energie om de spijsvertering, ademhaling en andere lichaamsfuncties op gang te houden.

Bereken je BMR hier.

Als je je BMR weet en je combineert dat met je activiteitenniveau, dan weet je hoeveel calorieën je per dag kan innemen zonder aan te komen of hoeveel minder je moet binnenkrijgen om af te vallen.

Nadeel BMR
Het is natuurlijk goed om te weten hoeveel calorieën je per dag kan gebruiken om op gewicht te blijven of af te vallen. Vervolgens moet je wel van alles wat je weet het aantal calorieën weten en bijhouden.

A Body Shape Index (ABSI)

Naast de bovenstaande meet-methoden is er nu een nieuwe manier van meten die wordt gezien als de beste indicatie van overgewicht en de invloed op de gezondheid. Na uitvoerig onderzoek op 14000 Amerikanen bleek dat de mensen met de hoogste ABSI score twee maal zoveel kans hadden om te overlijden dan degenen met de laagste score. Uit het onderzoek bleek ook dat zelfs mensen ondanks een normale BMI score, meer risico liepen als ze een hoge ABSI score hadden.

De ABSI score houdt rekening met de vorm van je lichaam. Er wordt rekening gehouden met taille-omvang, lengte, leeftijd en geslacht.

Berekening en uitleg ABSI score

Bij de uitkomst 1 heb je een gemiddeld risico op suikerziekte en hart- en vaatproblemen. Met iedere 0,1 minder neemt je risico af en met iedere  tiende boven de 1 neemt je risico toe.

De ABSI score wordt berekend m.b.v. de methode van J.C. Krakauer et.al.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *