Het is allemaal de schuld van je hormonen

Laatst bijgewerkt:

Last van PMS, de overgang, midlife crisis?

Het is allemaal de schuld van je hormonen. Hormonen zijn een soort boodschappers in het lichaam.

Ze geven signalen af en beïnvloeden zo organen of processen in ons lichaam. Sommige hormonen zorgen ervoor dat organen goed kunnen functioneren, terwijl andere nodig zijn voor een goede werking van b.v. de stofwisseling of de menstruatiecyclus. Niet alleen worden dingen als groei, slapen, honger en bloeddruk door je hormonen geregeld, ook je stemmingen worden beïnvloed door hormonen.

Balans in je hormoonhuishouding

In ieder geval hangt onze gezondheid en welzijn voor een groot deel af van balans in je hormoonhuishouding. Omdat dit een ingewikkeld samenspel is van allerlei factoren, kan dit gemakkelijk verstoord worden, met kleine of grote ongemakken tot gevolg. Toch kun je door goede voedingsgewoonten en gezonde manier van leven zelf zorgen dat je hormonen op een natuurlijke manier weer in balans komen.

Belangrijke hormonen zijn:

Testosteron

Bekend als het mannelijke sekshormoon. Het bepaalt de seksdrive zowel voor mannen als voor vrouwen, het heeft invloed op je stemming en het functioneren van het immuunsysteem. Ook speelt het een rol bij de haargroei en het kaal worden bij mannen.

Mannen produceren ongeveer acht maal zo veel testosteron als vrouwen.

Stimuleren door

Het eten van voedsel dat rijk is aan vitamine B, b.v. bananen, linzen, lever, kalkoen, aardappelen, tonijn.

Oestrogeen

Oestrogeen staat bekend als het vrouwenhormoon en speelt een rol bij alle aspecten van de voortplanting: de menstruatie, de bevruchting en de overgang. Het speelt ook een rol bij een goede botstructuur en elasticiteit van de huid. Tijdens en na de overgang neemt de productie van oestrogeen af waarna overgangsverschijnselen zoals de opvliegers kunnen ontstaan. Oestrogeen komt ook in lage concentraties voor bij mannen.

Stimuleren door

De anticonceptiepil kan helpen bij het reguleren van de aanmaak van oestrogeen. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat osteoporose minder kans krijgt.

Insuline

Het hormoon insuline is verantwoordelijk voor de bloedsuikerspiegels en hoeveel suiker we verbranden of hoeveel we omzetten in vet.

Wanneer er te weinig insuline door het lichaam wordt aangemaakt is er sprake van Diabetes I en als er wel insuline wordt aangemaakt, maar het lichaam er niet voldoende op reageert, is er sprake van Diabetes 2.

Stimuleren door:

Hoewel de kans op diabetes of suikerziekte voor een deel door aanleg wordt bepaald, spelen ook leef- en voedingsgewoonten een rol.

Eet zoveel mogelijk producten met een lage Glycemische Index. Met de glycemische index (GI) wordt de snelheid aangegeven waarmee suiker of glucose uit de koolhydraten in het bloed terecht komt. Producten met een laag GI zorgen voor een langzamer maar langduriger stijging van het bloedsuikergehalte.

Melatonine

Melatonine speelt een rol bij het slaappatroon. Het wordt ’s nachts afgescheiden een klier in de hersenen. Het zorgt ervoor dat je dieper slaapt.

Stimuleren door:

Minder cafeïne te gebruiken. Onderzoek van de Harvard Universiteit heeft uitgewezen dat cafeïne het melatonine niveau verlaagd.

Probeer 2 uur voor het slapen gaan de lichten te dimmen en computers, tablets en mobiele telefoons uit te zetten. Felle lichten verstoren de melanine productie. Je kunt apps tegen blauw licht installeren.

Eet kaas, kip en zilvervliesrijst. Deze bevatten vitamine B6 en tryptofaan die helpen bij de aanmaak van melatonine.

Cortisol

Cortisol is ook bekend als het stresshormoon. Het komt vrij bij iedere vorm van stress en beïnvloedt de bloeddruk, de hartslag en de ademhaling.

Niet stimuleren door:

Minder cafeïne te gebruiken. Cafeïne zorgt ervoor dat de hypofyse meer cortisol maakt dan je nodig is.

Zorg voor ontspanning, door het aanleren van ontspanningstechnieken, yoga en meditatie.

Lees hier nog 10 tips om je cortisol te verlagen.

Leptine

Leptine speelt een rol bij het hongergevoel. Een gebrek aan leptine zorgt ervoor dat mensen geen seintje krijgen van de hersenen dat ze genoeg gegeten hebben. Het zorgt voor een verzadigingsgevoel.

Stimuleren door:

Voldoende te slapen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig vis eten een hoger leptine gehalte hebben dan mensen die dat niet deden.

Serotonine

Ook bekend als het gelukshormoon. Dit hormoon bepaalt hoe we ons voelen en hoe we omgaan met boosheid en agressie. Een tekort aan serotonine kan leiden tot depressie.

Stimuleren door:

Bewegen en sporten. Hierdoor komen endorfinen vrij die de productie van serotonine bevorderen. Ook het eten van pure chocolade bevordert de aanmaak van serotonine.

Schilklierhormoon

Dit hormoon heeft alles te maken met de stofwisseling en hoe je calorieën verbrandt.

Het heeft invloed op je gewicht, je eetlust en de temperatuur van je lichaam. Werkt je schildklier te langzaam dan zul je aankomen, je haar wordt dun en voel je je moe en koud.

Produceert je schildklier te veel hormonen dan ben je overactief, val je af en is je bloeddruk te hoog.

Stimuleren door:

Stop met roken. Eet kip en vis, deze bevatten tyrosine dat nodig is voor de aanmaak van schildklierhormonen. Eet ook af en toe wat noten voor het selenium.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *