Wat zijn fytonutriënten?

Fytonutriënten zijn natuurlijke bestanddelen van planten. Deze stoffen beschermen de planten tegen b.v. UV stralen of tegen insecten. Maar ze zijn niet alleen goed voor de plant zelf, ze zijn ook goed voor wie de plant eet. Vitaminen en mineralen zijn fytonutriënten, maar er zijn veel meer nuttige stoffen. In totaal zijn er meer dan 5000 verschillende soorten fytonutriënten.

Pigment voor planten

Groenten en fruit bevatten geconcentreerde hoeveelheden van deze fytonutriënten, maar ook kruiden, noten, granen, peulvruchten, noten en zaden bevatten deze gezonde stofjes. Deze fytonutriënten zijn ook vaak de stoffen die kleur geven aan de planten en vruchten.

Iedere kleur heeft zijn voordeel

De kunst is om zo gevariëerd te eten dat je zo veel mogelijk verschillende fytonutriënten binnenkrijgt. Dat doe je bijvoorbeeld door zo veel mogelijk kleurrijke groenten- en fruitsoorten te eten. Iedere kleur heeft namelijk zijn eigen voordelen voor je gezondheid.

paarsPaarse groenten en fruit

Denk aan blauwe bessen, bramen, zwarte bessen, aubergine, druiven, bieten, rode ui, rode kool.

Belangrijke fytonutriënten uit paarse/blauwe planten zijn bijvoorbeeld : resveratrol, anthocyaan, proanthocyanidine, pterostilbeen, nasunine

Gezondheidsvoordelen van paars/blauwe groenten en fruit soorten

  • Beschermen de cellen
  • Ondersteunen de werking van de hersenen en het geheugen
  • Beschermen tegen hart- en vaatziekten
  • Gaan ontstekingen in het lichaam tegen
  • Beschermen tegen bepaalde vormen van kanker
  • Gaan veroudering tegen
  • Verlengen het leven

Zo eet je er meer van

  • Voeg blauwe bessen, bramen toe aan je smoothies
  • Kies voor ook een voor rode sla soorten
  • Drink druivensap, bietensap of bessensap

rood

Rode groenten en fruit

Denk aan tomaten, paprika, peper, aardbeien, frambozen, pruimen, kersen, aalbessen, kidney bonen, watermeloen, granaatappel, gojibessen

Belangrijke fytonutriënten uit rode planten zijn bijvoorbeeld :anthocyaan, lycopeen, flavonolen, flavonen, polyfenolen, quercetineastaxanthine.

Gezondheidsvoordelen van rode groenten en fruit soorten

  • Beschermen de cellen
  • Versterken het immuunsysteem
  • Beschermen tegen hart- en vaatziekten
  • Repareren beschadigd DNA
  • Gaan ontstekingen in het lichaam tegen
  • Ondersteunen de werking van de prostaat en blaas
  • Beschermen tegen bepaalde vormen van kanker

Zo eet je er meer van

  • Voeg aardbeien en frambozen toe aan je smoothies of yoghurt
  • Voeg een een extra rood pepertje of paprika toe aan pastasauzen of Oosterse gerechten
  • Eet tomaat op brood
  • Drink frambozensap, granaatappelsap

oranj

Oranje groenten en fruit

Denk aan sinaasappel, wortel, pompoen, zoete aardappel, meloen, kaki, papaya, geelwortel

Fytonutriënten uit oranje planten zijn bijvoorbeeld: alfacaroteen, bètacaroteen, curcumine, flavonoïden, luteïne, zeaxanthine, kryptoxanthine.

Gezondheidsvoordelen van oranje groenten en fruit soorten

  • Beschermen de cellen
  • Versterken het immuunsysteem
  • Gaan ontstekingen in het lichaam tegen
  • Gaan veroudering van de huid tegen
  • Repareren beschadigd DNA
  • Verbeteren de vruchtbaarheid
  • Beschermen tegen bepaalde vormen van kanker
  • Verlengen het leven

Zo eet je er meer van

  • Vervang aardappelen eens door zoete aardappelen
  • Maak soep van pompoenen of wortel
  • Eet vaker wortelsalade
  • Voeg stukjes mandarijn of sinaasappel toe aan je smoothie of yoghurt

geelGele/witte groenten en fruit

Denk aan bloemkool, citroen, pastinaak, mais, peer, ananas, gember, knoflook, ui

Belangrijke fytonutriënten uit gele/witte planten zijn bijvoorbeeld: allicinequercetineflavonoïden, betacaroteenluteïne,

Gezondheidsvoordelen van witte en gele groenten en fruit soorten

  • Versterken het immuunsysteem
  • Houden de huid elastisch
  • Houden de longen gezond
  • Helpen tegen hart-en vaatziekten
  • Gaan veroudering van het netvlies tegen
  • Gaan ontstekingen, schimmels en virussen in het lichaam tegen
  • Helpen bij de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam
  • Beschermen tegen bepaalde vormen van kanker

Zo eet je er meer van

  • Drink ’s ochtends water met citroensap
  • Maak soep van bloemkool
  • Eet vaker witlofsalade, bloemkoolsalade
  • Voeg aan zoveel mogelijk maaltijden ui en knoflook toe
  • Maak zelf hummus voor op brood of als dip

groen

Groene groenten en fruit

Denk aan broccoli, groene kool, spinazie, avocado, boontjes, erwten, tuinbonen, groene kruiden, kiwi, spruitjes, peulen, appelen. bleekselderij, sla

Belangrijke fytonutriënten uit groene planten zijn bijvoorbeeld: ECGC, sulforafaan, isothiocyanaat, isoflavonenflavonoïden, chlorofyl,

Gezondheidsvoordelen van groene groenten en fruit soorten

  • Beschermen de cellen
  • Versterken het immuunsysteem
  • Zijn goed voor de nieren en de lever
  • Zijn goed voor de botten
  • Zijn goed voor een gezond gebit
  • Helpen hart-en vaatziekten voorkomen
  • Gaan ontstekingen in het lichaam tegen
  • Beschermen tegen bepaalde vormen van kanker

Zo eet je er meer van

  • Kruid je eten met verse kruiden als peterselie, bieslook, bascilicum
  • Maak guacamole als dip of bij de maaltijd
  • Voeg een salade of tweede groente toe
  • Eet sla of komkommer op brood met kaas
  • Maak soep van broccoli, erwten of een andere groenten.

Lees hier nog meer manieren om meer groenten te eten

 

bronnen: WHfoods.com, nutritionfacts.org, webmd.com