rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    

EERDER STOPPEN MET WERKEN

Wie wil dat niet? Wie vindt het nou in vredesnaam leuk om na zijn/haar 65e te moeten doorwerken tot de 67e verjaardag? 

 

Als het aan de regering ligt blijven we allemaal tot 67 jaar ploeteren. Maar gelukkig ligt het niet aan de regering. Okay, AOW op 65 jaar is straks afgelopen, maar niemand kan je dwingen om na je 65e te blijven doorwerken. En gelukkig maar, want iedereen zou zelf moeten kunnen bepalen wanneer je je terugtrekt uit het arbeidsproces.

 

Maar... hoe ga je dat financieren?

Gedwongen blijven werken is dus niet aan de orde. Je mag en kan gewoon stoppen met werken, wanneer je dat zelf wil. Maar je moet dan wel een paar dingen regelen van te voren. Want de jaren dat je eerder stopt zijn extra duur.

Het mildere belastingregime begint pas na je 65e. Dan pas is het belastingpercentage in de eerste schijf lager, voordien betaal je de volle mep (inclusief sociale premies). En vaak moet je ook nog aan je pensioenopbouw doorbetalen, anders leidt je na je pensioendatum een pensioenbreuk en dat is niet de bedoeling van het eerder stoppen, natuurlijk. Als je netto evenveel wil overhouden tijdens je vroegpensioen, heb je bruto ongeveer 110% tot 120% procent nodig, zo luidt een vuistregel.

 

Overbruggen, hoe doe je dat? 

In principe zijn er twee marsroutes die leiden tot een betaalbaar vroegpensioen.

 

  1. Netto sparen
    De ene luidt "netto sparen". Zorgen dat je een flinke appel voor de dorst bijeenspaart in box 3. Op een spaarrekening bij een bank of bij een beleggingsinstelling. De inleg hiervoor is niet aftrekbaar en het saldo wordt jaarlijks met 1,2% belast met die vreselijke vermogensrendementsheffing. Dus dat sparen gaat niet erg hard. Daar staat tegenover dat de onttrekkingen flexibel zijn qua hoogte en duur, en niet belast zijn voor de inkomstenbelasting.

  2. Lijfrente
    De tweede route is een lijfrente. De inleg hiervoor is in principe aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, de uitkering wordt tzt. belast (omkeerregel). Wel moet er spake zijn van een pensioentekort, maar een beetje financieel adviseur kan dat in bijna alle gevallen aantonen.

 

Lijfrentesparen

In zijn onzinnige streven om mensen langer te laten doorwerken, heeft de overheid er alles aan gedaan om prepensioen te ontmoedigen. Zo zijn de VUT-regelingen afgeschaft, vroegpensioenregelingen de nek omgedraaid, is de flexibele pensioendatum in de meeste regelingen geschrapt en is de overbruggingslijfrente fiscaal niet meer toegestaan.

 

Is het dan nog mogelijk om met een lijfrente je vroegpensioenjaren te overbruggen?

Jazeker!  Je kan nog steeds een flexibele lijfrente nemen om eerder te stoppen met werken. Fiscaal is het wat passen meten, maar met een hoog/laag lijfrente, eventueel voorzien van een dalende uitkering, is het nog steeds mogelijk om het accent van de uitkering te laten vallen in de jaren voor de 65e verjaardag. Zeg maar in de jaren dat u zich nog goed en vitaal voelt om nog leuke dingen te gaan doen met uw geld. In de jaren daarna, uw laatste levensfase wanneer een verzorgingstehuis in beeld komt, is het juist handig als u niet meer zo vermogend bent. Want dat inkomen wordt u linksom of rechtsom afhandig gemaakt als u zorgbehoeftig bent geworden. Nog een argument dus om het accent van de uitkeringen in uw vroegpensioenjaren te laten vallen.

meer over lijfrente sparen

 

Tip

Daarbij geven wij u de volgende tip: kies de einddatum op uw lijfrentepolis lekker vroeg. Uistellen door verlenging van een aantal jaar is altijd mogelijk en levert geld op. Vervroeging door het naar voren halen van de uitkeringsdatum kost daarentegen altijd geld. En let uiteraard op de kosten, want lijfrentepolissen kunnen erg duur zijn.

vraag een offerte voor lijfrente sparen

of

maak vrijblijvend een afspraak met een pensioenadviseur

 

 

beleggen

beleggen in goud

beleggen voor je pensioen

dividendTips, opmerkingen, commentaar of iets toe te voegen?

blz 1 van 1
Klik hier om een bericht toe te voegen
w van erp
Geplaatst 733 dagen geleden
ben 60 jaar ,werk 21 jaar bij de zelfde baas mijn man word in maart 2013 65 jaar, als ik eind dit jaar stop met werken krijg ik dan ook een bijdrage van een instantie bij de aow van mijn man?
gerard
Geplaatst 907 dagen geleden
ben 59 jaar en val onder klein metaal , wanneer mag ik stoppen met werken.
maureen
Geplaatst 955 dagen geleden
ben nu 58 jaar kan ik nu mijn pensioen krijgen
 

 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek
tips om zuiniger te rijden
   

belasting terugvragen

   

onterechte bkr registratie

   

een tweede huis

   

groen sparen

 

 

Hersteladvies woekerpolis niet reeël

Knab lastig

Te veel vrouwen arbeidsongeschikt

Pensioenuitvoerder onder druk uit

Nationaal Pensioenregister

Het beste pensioenstelsel?

Pensioendiploma

Financiële bijsluiter vernieuwd

De dubbele dip komt er aan

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen geld

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
Aangepast zoeken
 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face