nodig bij afsluiten van de hypotheek

Afsluiten van de hypotheek

Als het moment daar is om de hypotheek daadwerkelijk te sluiten, dan gebeurt dat bij de notaris. Wat hebt u verder nodig en wat moet er van te voren geregeld zijn?

Naar de notaris

Het passeren van de hypotheekakte gebeurt altijd bij de notaris. Kijk voor een goedkope notaris bij u in de buurt op een notarisvergelijkingssite zoals b.v. goedkoopstenotaris.nl.

Tip: Laat bij de notaris een hoger hypotheekbedrag inschrijven zodat u later uw hypotheek zonder kosten kunt verhogen.


Legitimeren met een geldig legitimatiebewijs is nodig

Zowel bij het passeren van de hypotheekakte als voor het afsluiten van de hypotheek heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig. Dit kan een geldig Nederlands paspoort,  een geldig Nederlands rijbewijs, een geldige Nederlandse identiteitskaart, of een geldig bromfietsrijbewijs (categorie AM) zijn.

Werkgeversverklaring

Bent u in vaste dienst dan zal de geldverstrekker voor het afsluiten van de hypotheek een werkgeversverklaring willen zien. Een bewijs dat u in dienst bent voor onbepaalde duur, ondertekend door de werkgever. Een werkgeversverklaring wordt doorgaans maar een keer verstrekt. Let er op dat uw hypotheekadviseur niet het origineel achterover drukt in zijn dossier, zodat u niet meer elders kunt shoppen. Werk met kopieën in het offertestadium en geef het origineel pas af als u de definitieve aanbieder hebt gekozen.

Intentieverklaring van werkgever

Bent u (nog) niet in vaste dienst dan zult u uw werkgever moeten vragen een intentieverklaring te tekenen, waar de werkgever intentie uitspreekt dat zij u na het voorlopige contract een vast contract te willen aan te bieden.


Gezondheidsverklaring

In het geval u een levensverzekering naast uw hypotheek afsluit, zal de verzekeraar vaak een gezondheidsverklaring willen zien. De gegevens op de gezondheidsverklaring zijn medisch geheim.

Taxatierapport

De geldverstrekker zal bij afsluiten van de hypotheek een bewijs willen zien dat het pand werkelijk de waarde heeft waarvoor geleend wordt. Dit geldt niet voor nieuwbouwhuizen. Voor huizen gebouwd voor 1940 wordt soms naast een taxatierapport ook nog een bouwkundig onderzoek gevraagd. Tegenwoordig is ook een energielabel nodig.

.