Fruit is gezond. Je wordt aangeraden om iedere dag 2 stuks fruit te eten. Maar fruit bevat ook suikers en dus calorieën. Hoeveel?
Hoeveel calorieën fruit bevat verschilt per fruitsoort.
Fruitsuikers
Veel mensen zijn bang dat ze dik worden van fruit. Fruit bevat wel fructose. Fructose is een soort suiker die als je het niet direct verbrandt, kan worden opgeslagen als buikvet. Het maakt daarbij trouwens wel uit op welk moment van je dag je fruit eet. Als je twee stuks fruit per dag eet en ook nog let op hoeveel calorieën het bevat, dan zal het wel loslopen.
Lijst van calorieen in fruit
Fruit kan per soort en per stuk en in grootte verschillen. Ook hoe rijp een vrucht is heeft invloed op het aantal calorieën. Dit zijn gemiddelden, uitgegaan van een medium groot stuk fruit. Behalve het aantal calorieën is de glycemische index waarde net zo belangrijk.
Fruit met de minste calorieën
Citroen, aardbeien, watermeloen, pruimen en perziken behoren tot de fruitsoorten die de minste calorieën leveren.
Fruit met de meeste calorieën
Avocado, banaan, peer, dadels en sinaasappel behoren tot de fruitsoorten die de meeste calorieën leveren.
De tabel hieronder geeft het gemiddelde aantal calorieën en de glycemische index aan per ongeveer 100 gram van een fruitsoort.
Aardbei, 100 gr
36 kcal, en GI 40
Abrikoos met schil, 3 stuks, 100 gr
48 kcal en GI 32
Ananas, 100 gr
60 kcal en GI 56
Appel met schil, 1 stuk
52 kcal en GI 36
Avocado, 1 stuk
160 kcal en GI minder <15
Banaan, 1 stuk
94 kcal en GI 52
Blauwe bessen, 100 gr
75 kcal en GI 40
Citroen, 1 stuk
17 kcal en GI 23
Dadels, 100 gr
150 kcal en GI 70
Druiven, 100 gr
54 kcal en GI 48
Frambozen, 100 gr
68 kcal en GI 25
Grapefruit, 1 stuk
82 kcal en GI 25
Kersen, 100 gr
64 kcal en GI 22
Kiwi, 1 stuk
46 kcal en GI 52
Meloen (Cantaloupe), 100 gr
48 kcal en GI 62
Nectarine, 1 stuk
67 kcal en GI 42
Peer, 1 stuk
98 kcal en GI 39
Perzik, 1 stuk
42 kcal en GI 38
Pruim, 1 stuk
36 kcal en GI 25
Sinaasappel, 1 stuk
86 kcal en GI 40
Watermeloen, 100 gr
37 kcal en GI 72
Lees hier van welke soorten fruit je de schil en/of pitten kan eten.