laagste premie voor uw levensverzekering

Hoe houd je de premie van je levensverzekering laag?

Wat kun je zelf doen om de premie van je levensverzekering laag te houden?

Er zijn acties die je zelf kunt ondernemen om zo de premie van uw levensverzekering te verlagen. Lees de tips.

Rijkelui’s tarief

Veel verzekeraars hanteren een “rijkelui’s tarief”.  Zij denken dat mensen met een relatief groot vermogen, langer en gezonder leven. Daardoor is de kans dat ze moeten uitkeren op een overlijdensrisicoverzekering statistisch lager dan op dezelfde dekking bij iemand met een ongezondere lifestyle. En daardoor kan de premie ook lager zijn, bij een gelijke dekking. Als u in de afgelopen jaren 50.000 euro of meer hebt verdiend, of samen met uw partner een vermogen van minimaal 250.000 euro hebt opgebouwd (in een beleggingsportefeuille of als overwaarde op uw huis bijvoorbeeld), dan kunt u overstappen naar een tarief dat ruim 30 procent goedkoper is. De moeite waard om in de gaten te houden.


Niet meer verzekeren dan nodig

Verzeker nooit meer dan u nodig hebt. Het is altijd mogelijk de dekking later bij te stellen.

Betaal per jaar

Beperk de kosten van de levensverzekering door bijvoorbeeld per jaar in plaats van per maand te betalen. Hoe groter de uitkeringsinterval, hoe minder administratieve kosten de verzekering heeft en hoe goedkoper de premie kan zijn voor dezelfde dekking. Dat kan oplopen tot wel 7 procent op jaarbasis.

Speel met de verzekeringsduur

Ben creatief met de verzekeringsduur. Door de levensverzekering een dag te bekorten is vaak al tariefvoordeel te behalen. Dat komt, omdat de tarieven voor levensverzekeringen vaak gestaffeld zijn in looptijd blokken van vijf jaar. Een verzekeringsduur van veertien jaar en elf maanden is dan over de hele periode een stuk goedkoper dan een verzekeringsduur van exact vijftien jaar, terwijl er maar vier weken minder dekking is. Test het uit!


Niet-rokers tarief

Stop met roken, er zijn maatschappijen die een dubbel tarief vragen voor de zelfde dekking bij rokers.

Gezond gewicht

Zorg dat uw gewicht binnen de marge van het aanbevolen gewicht (BMI) blijft. De premie gaat anders flink omhoog.

Zwaar werk

Laat uw premie naar beneden premie aanpassen als u stopt met werken of fysiek lichter werk verricht dan tijdens het afsluiten van uw levensverzekering.

Afgevallen?

Ook als u flink bent afgevallen of als u definitief bent gestopt met roken, kunt u de premie op uw overlijdensrisicoverzekering laten verlagen. Dit zijn belangrijke elementen in de premieberekening. Ze zorgen voor een zogenaamde premieopslag in het tarief. De verzekeraar loopt minder risico voor dezelfde dekking, dus kan de premie omlaag.

Eerlijk zijn

Blijf eerlijk. Opgeven dat u niet rookt, terwijl bij overlijden uitkomt dat u bent overleden aan longkanker, kan de uitkering van de levensverzekering in gevaar brengen. Hoewel betwijfeld wordt of het is toegestaan, kan de medisch adviseur van de verzekeraar, die zelf arts of specialist is, contact opnemen met de collega huisarts van de overleden verzekerde en vragen naar de doodsoorzaak. Mocht dan blijken dat dit niet in overeenstemming is met de gegevens op het aanvraagformulier van de overlijdensrisicoverzekering, dan zal de levensverzekeraar de uitkering fors beperken of zelfs helemaal weigeren. Dat geldt niet alleen voor uw rookgedrag, maar voor al uw antwoorden op de gestelde gezondheidsvragen.

Houd de dekking kaal

Veel mensen denken dat ze een ‘gewone’ overlijdensrisicoverzekering hebben, maar ze weten niet dat hen is iets anders is aangepraat. Dan doel ik op de te dure bijverzekeringen als werkloosheidsdekking of ongevallen dekking. Erger nog zijn de spaarelementen die je soms verstopt in een overlijdensrisicodekking ziet zitten. Als de woekerpolisaffaire één ding heeft aangetoond, is het wel dat je voor sparen niet bij een verzekeraar moet zijn maar bij een bank. Winstdelingen en spaarelementen, het zijn allemaal dure sigaren uit eigen doos, die de overlijdensrisicoverzekering onnodig duur maken en niet in een polis thuis horen. Laat je polisblad checken of je er niet zeker van bent.