hypotheek en eigen geld

Hypotheek en eigen geld

Door de strengere regels bij het lenen van geld voor een hypotheek is het bijna niet meer mogelijk om een huis te kopen zonder inbreng van eigen geld.

Het is al niet zo gemakkelijk voor starters om een eerste huis te kopen, en zeker niet nu overheid en banken de financieringsregels rond het verstrekken van hypotheken hebben aangescherpt en je niet meer mag lenen dan toegestaan.

Wat is er veranderd?


Een paar jaar geleden kon je nog zo’n 7 keer je jaarinkomen lenen als hypotheekbedrag, nu is dat terug geschroefd naar 4 keer je jaarinkomen. Kon je vroeger, als je genoeg verdiende, 125% van de executiewaarde lenen, nu wordt dat stapsgewijs verlaagd naar 100%. In 2014 kun je nog maximaal 104% van de marktwaarde lenen en dat is niet genoegen om de kosten koper mee te financieren. In 2018 zal je niet meer dan 100% van de marktwaarde van een bestaande woning kunnen lenen.

Eigen geld inbrengen

Wil je tegenwoordig een huis kopen dan moet je als koper minimaal 10% van de verkoopwaarde aan eigen geld meebrengen. Wil je het huis ook nog een beetje aankleden, reken dan op 15%. Wil je een huis van 200.000 euro kopen, dan zul je dus minimaal 20.000 euro gespaard moeten hebben. Dat is een flink bedrag aan spaargeld.

Woningmarkt

De woningmarkt heeft het al enkele jaren moeilijk hoewel de rente laag is en de huizenprijzen nog steeds dalen. Doordat starters moeilijk aan hypotheek komen en zich door de nieuwe regels geen huis kunnen permitteren is de doorstroom van woningen gestagneerd.


Maatregel om de huizenmarkt stimuleren

Om starters toch een steuntje in de rug te geven heeft de overheid een fiscale maatregel getroffen. Tot 1 januari 2015 mogen ouders (of andere familie of gulle gevers) tot 100.00 belastingvrij schenken aan hun kinderen (of ander soort bekenden), mits het bedrag gebruikt wordt voor het aflossen van een hypotheek. Je hoeft dus geen familie te zijn om een bedrag te schenken, zolang het maar aan de aankoop van een huis besteed wordt.

Hypotheek verhogen om te schenken

Wie er aan denkt om zijn eigen hypotheek te verhogen om een schenking te kunnen doen, moet zich wel bedenken dat de rente over die verhoging niet aftrekbaar is omdat het niet gebruikt wordt voor de financiering van een eigen huis of eigen verbouwing.

Toch een hypotheek zonder eigen geld

Een hypotheek krijgen zonder eigen geld is dus in de meeste gevallen niet mogelijk. Maar er zijn wel mogelijkheden om met de hulp van ouders of andere personen toch een hypotheek te krijgen. Bijvoorbeeld als iemand garant wil staan.