huren of kopen

Huren of kopen?

Een huis kopen is waarschijnlijk de grootste uitgave die je in je leven zal doen. Een eigen huis is waarschijnlijk het grootste bezit dat je in je leven aanschaft, maar daar staat tevens de grootste schuld tegenover.

Kopen of huren?

Je moet dus goed nadenken voordat je tot kopen overgaat. Er zijn voor– en nadelen aan het bezit van een eigen woning. Hieronder een overzicht, zodat je de juiste afweging kunt maken.

KOPENHUREN
Als de huizenprijzen dalen, vermindert je vermogen.Als huurder heb je van dalende huizenprijzen geen last.
  
Eigen woning bezit geeft je financiële stabiliteit, je bouwt vermogen op over de jaren. Het huis komt naar je toe.Als huurder ben je het betaalde geld kwijt. Je bouwt geen vermogen op met de betaalde huur.
  
De eigen woning bezitter kan het huis helemaal naar zijn zin maken. Wil je ander behang, de keuken veranderen of uitbouwen? Dat is geen probleem.De huurder moet het gehuurde in de oorspronkelijk staat terugbrengen aan het eind van het huurcontract. Veranderingen aan de woning zijn niet toegestaan zonder instemming van de verhuurder.
  
Onderhoud, verzekering en belasting zijn de lasten die de eigenaar moet dragen.De verhuurder is aansprakelijk voor het onderhoud en de verzekering van de woning. Ook de belasting komt voor zijn rekening.
  
De eigen woning bezitter zit aan de woning vast. Snel verhuizen is er niet bij, er moet eerst een koper of huurder voor de woning worden gevonden.De huurder is vrij om de huurovereenkomst op te zeggen en te verhuizen. Daarmee is hij mobieler en kan hij/zij makkelijker een andere baan elders accepteren.
  
Een hoge hypotheek is voor veel mensen een financieel blok aan hun been. Eigen huizenbezit kan stress en zorgen opleveren, zeker als de huizenprijzen blijven dalen. Je zegt niet zomaar je baan op als je iedere maand je hypotheek moet ophoesten.Huurders zijn over het algemeen zorgelozer in staat om een vervelende baan op te zeggen, een wereldreis te maken of te kiezen voor het ondernemerschap.
  
Om de zoveel tijd wijzigt je rentevaste periode. En als de rente stijgt (en dat gebeurt regelmatig in 30 jaar tijd) stijgen de maandlasten mee.Afgezien van jaarlijkse huuraanpassingen zijn je maandlasten stabiel en overzichtelijk. Naast de huur en het gas en licht, betaal je alleen je inboedelverzekering.

Kortom, het is afhankelijk van jouw situatie en je persoonlijkheid of het verstandig is om te kopen of te huren. Wel zul je als starter al snel zo’n 20 procent van het aankoopbedrag moeten meebrengen aan eigen geld. Vroeg beginnen met sparen dus. Dat is altijd een goed idee, ook als je niet meteen tot kopen overgaat.


En heb je je droomhuis gezien maar nog niet genoeg eigen geld gespaard, dan zijn er manieren om je (groot)ouders te laten helpen. Door je ouders borg te staan bijvoorbeeld, of door de hypotheek op de woning van je ouders te verhogen.

Conclusie:

Als huurder ben je wat mobieler en wat vrijer dan een koper en heb je minder financiële zorgen. Maar als eigen woning bezitter ben je op de lange termijn beter af, omdat je indirect hebt gespaard voor een groot vermogensbestanddeel: een eigen huis.