waterschade wat vergoedt de verzekering

Waterschade

Hevig noodweer. Het lijkt steeds vaker voor te komen. In een dag valt er dan meer water dan anders in een hele maand. Wat vergoedt jouw verzekering bij waterschade?

Niet leuk voor mensen op de camping in het buitenland, die de beelden van overstromingen in Holland op afstand moeten aanschouwen. Dan zit je toch iets minder leuk voor je caravan, nietwaar? Het liefst zou je meteen even gaan checken hoe je huisje er bij staat. Dat kan niet. Maar gelukkig ben je goed verzekerd. Denk je.

Check en double check

Ken je dat gevoel? Van heb ik de kraan wel uitgezet en alles goed op slot gedaan? Liefst nog een keer gaan dubbel checken voor je weggaat, en dan maar vertrouwen op je verzekering.


Als je moet vertrouwen op je verzekering heb je iets niet goed gedaan. Want je had het zeker kunnen weten. Dat was mogelijk, als je voor het afsluiten van de verzekering, de voorwaarden goed had gelezen en vergeleken. Wat is er gedekt en wat niet? Welke dingen zijn van dekking uitgesloten? Het staat allemaal in de kleine lettertjes van je polis.

Laagste premie niet altijd beste keus

Maar moderne consumenten zijn internet shoppers. Die beperken zich bij het afsluiten van een verzekering tot het kiezen van de laagste premie. Lekker makkelijk en goedkoop via internet afgesloten. Uitgerekend zij, komen na een natte vakantie van een koude kermis thuis. Want wat blijkt? De goedkoopste inboedelverzekeraars dekken alleen waterschade, die door een lekkend dak of een open raam is ontstaan. Schade door water, dat onder de achterdeur door is gekomen, of via het terras naar binnen is gestroomd, of dat gewoon door een openstaande kraan is ontstaan, is niet gedekt! Had je dus maar een iets duurdere verzekering met een uitgebreidere dekking moeten nemen.

Wat vergoedt je verzekering als de stroom uitvalt?

Nog zo’n leuke: de aardlekschakelaar. Moderne huizen hebben in de meterkast een aardlekschakelaar. Handig als er kortsluiting ontstaat of als de bliksem inslaat. Gebeurt vaak ‘s zomers in vakantietijd. De groepen worden meteen en veilig uitgezet, ook als je op vakantie bent. Handig, breekt er geen brand uit en raakt niemand gewond. Maar wie zet de apparaten weer aan als je op vakantie bent? Fijn, als je na een paar weken thuiskomt en alle spullen in je diepvrieskist en je ijskast, bedorven zijn. Dat is geen leuke thuiskomer.


Gelukkig kan je dan tenminste nog de schade claimen bij je verzekeraar. Maar bij welke verzekeraar? Een opstalverzekering is verplicht voor iedere huizenbezitter. Een inboedelverzekering niet. Als het een losse koelkast of diepvries is die door kortsluiting kapot gaat, moet je bij je inboedelverzekeraar zijn om te claimen. Als het inbouwtypes zijn, dekt alleen de opstalverzekeraar. En die sluit dit soort schades vaak uit, op de standaarddekking.

Waterschade parketvloer

Nog gekker wordt het als je parket bol gaat staan door waterschade. Als het een zwevend parket is of een klik-laminaatvloer, dan kun je alleen schade claimen bij je inboedelverzekeraar. Als je een kostbaar gelijmd parket hebt, kun je alleen schade claimen bij je opstalverzekeraar. En die heeft, je raadt het al, in de meeste gevallen lekkages door binnenstromend water, uitgesloten.

Hoe kies je de goede verzekering?

Je ziet, verzekeringen vergelijken is misschien vervelend maar wel nuttig en noodzakelijk. Een goede vergelijking gaat verder dan een online prijs check. Zie het als een noodzakelijk kwaad, voor je gemoedsrust op vakantie. Hier kun je de inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen vergelijken op prijs en op polisvoorwaarden. Lees goed door welke gebeurtenissen en welke zaken wel en niet verzekerd zijn.