beleggen in goud

Beleggen in goud

De goudprijs is de laatste jaren al enorm gestegen, en sinds de economische crisis stijgt de waarde van goud alleen maar meer.

Zullen de huidige geldstromen de goudprijs verder opdrijven?

Recordbedrag voor een Troy ounce

De goudprijs wordt standaard vermeld in Troy ounce. Troy komt van het Franse Troyes, in vroeger tijden een belangrijke handelsstad, en een Troy ounce komt van oudsher overeen met 31.1 gram. Er moeten tegenwoordig wel heel wat meer worden betaald dan vroeger voor zo’n Troy ounce.


Hoe komt het dat de goudprijs momenteel zo hoog is?

Geld wordt gebruikt voor consumptie, maar als je het niet uitgeeft wil je een zo hoog mogelijk rendement. Het geld vloeit dan weg naar spaarrekeningen, obligaties, aandelen, grondstoffen, kunst, goud, enz. Hierbij geldt dat de vraag toeneemt waar het rendement het hoogst is: als de rente hoog oploopt zijn spaardeposito’s en obligaties favoriet, als de economie groeit en bloeit dan stimuleert dat het aandelenbezit, en als grondstoffen schaars worden leidt dat tot speculatie daarin.

In onzekere tijden stroomt het geld richting het goud. Goud is dan een veilige haven, die is immers niet gebonden aan valuta of een economie, en is daarom minder beïnvloedbaar. Je hoeft minder te vrezen dat de goudkoers instort dan dat gebeurt met de beurskoers. In economisch of politiek onstabiele tijden zul je daarom de goudprijs zien stijgen.

Nu hebben we juist met zo’n onstabiel moment te maken: een dip in de economie en een crisis bij de banken. En met de historisch lage rente zijn sparen en beleggen in obligaties momenteel niet het meest interessant. De aandelenmarkten zijn weliswaar weer aardig hersteld, maar blijven erg onzeker. Daardoor is de belegger erg terughoudend. Het is dan ook geen verrassing dat de vraag naar goud stijgt, en daarmee ook de koersen van aandelen in goudmijn-bedrijven en daaraan gerelateerde firma’s.


Een veilige haven

Zo zien we dat goud momenteel populairder is dan ooit. Goud wordt al 3000 jaar gezien als een veilige haven, en het heeft ons tot nu toe nooit in de steek gelaten. Dat wil niet zeggen dat goud altijd positief rendeert: er zijn ook periodes geweest waarin de goudprijs achter bleef bij de inflatie. Een van de redenen daarvan is de afhankelijkheid van de koers van de dollar.

Afhankelijkheid van de dollar

Behalve de economische crisis is een deel van de heftige stijging van de goudprijs ook een direct gevolg van de verzwakking van de dollar. Het goud wordt in dollars verhandeld en als de dollar goedkoop wordt, dan wordt het dus ook goedkoper om goud te kopen met buitenlandse valuta. Dat drijft de prijs van het goud alleen maar meer op.