rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    

WOKKEN

Wokken is een snelle en gezonde kooktechniek. De wok is een pan afkomstig uit de Oosterse keuken, maar is hier ook aardig populair. De pan is gemaakt van plaatstaal of gietijzer.

 

De wok kan bol zijn aan de onderkant of een platte bodem hebben (voor elektrisch of keramisch koken is een platte bodem nodig). Tegenwoordig zijn er ook wokpannen met een anti-aanbaklaag.

Wat kan je met de wok:

*Roerbakken

Roerbakken is een kooktechniek waarbij je op een hoog vuur snel de ingrediënten laat garen onder voortdurend omscheppen.

*Stoven

Niet alle ingrediënten zijn geschikt om te roerbakken. Sommige groenten als b.v. wortel, bloemkook en spruitjes moeten wat langer garen. Door ze eerst te roerbakken en daarna af te blussen met bouillon of een andere vloeistof kan de groenten goed nagaren in de wok.

*Frituren

Door olie in de wok te verhitten kun je ook heel goed frituren.

*Stomen

Voor het stomen in de wok heb je als extra hulpmiddel een bamboe stoommandje nodig. Vul de onderste 5 cm van de wok met kokend water. Zet het stoommandje hierboven.

Wokpan voorverwarmen

Verhit eerst de wok, doe dan de olie in de pan. Wacht tot de olie heet is voordat je de eerste ingrediënten toevoegd, dit om aanbakken te voorkomen.

 

Goed voorbereiden

Omdat het wokken heel snel gaat is het handig om alle ingrediënten gewassen en fijngesneden in bakjes klaar te zetten. Groenten kunnen het beste droog zijn. Eerst worden de groenten gewokt die het meeste tijd nodig hebben om gaar te worden. Doe de wok niet te vol.

Voordelen van wokken

Wokken is een gezonde manier van voedsel bereiden. Groenten worden in korte tijd gaar zonder veel vitamineverlies, bovendien blijft de smaak zo optimaal. Ook vlees en vis kunnen prima in de wok bereid worden.

Olie

Gebruik om te roerbakken in de wok altijd olie en geen boter. Door de hoge temperatuur zal de boter te snel verbranden. Het meest geschikt zijn plantaardige oliën als zonnebloemolie, maisolie of arachideolie. Extra virgine olijfolie, sesamolie en notenolie zijn minder geschikt om in te bakken en beter voor koude toepassingen.

 

1-2-3 Wokken!

Onlangs verscheen dit boekje, helemaal gewijd aan wokken en met heerlijke, voornamelijk oosterse recepten die 1-2-3 snel klaar zijn.

In dit boekje worden de recepten in drie delen verdeeld. Het eerste deel '

Blik

combineert verse ingrediënten met ingrediënten uit blik (zoals kokosmelk, ananas, bamboestrips, maiskolfjes).

In deel twee

'IJskoud de lekkerste

worden diepvriesgroenten en/of diepvriesvis gebruikt. Het derde deel

'Zakjes en pakjes'

laat zien hoe je kunt combineren met kant-en-klare mixen, fonds uit potjes, en sausjes.

Erg leuk boek met veel recepten die niet te veel ingrediënten bevatten en allemaal snel klaar zijn. Het boek ziet er ook mooi en kleurig uit, met een hologram op de voorkant: het ene moment is de wok leeg en daarna vol.

 

sudderen, stoven en smoren

tempura

terrine of pate

test actifry

vlees stovenEr zijn op dit moment 0 berichten.

 

 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek

japans slurpen

   

groenten en fruit van het seizoen


   
groenten en fruit in de koelkast

hoe bewaar je groenten en fruit?

   

culinaire films

   

hoe kook je een ei?

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen kook

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face