rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    

EIEREN BEWAREN

Iedereen heeft wel eieren in huis. Eieren worden veel gebruikt en op allerlei manieren bereid. Rauw, gekookt, gebakken, gepocheerd. Maar hoe en hoe lang kun je eieren nu precies bewaren?

Waar bewaar je de eieren?

Eieren bewaar je het beste koel en beschermd tegen licht en vocht. Aangezien niet veel huizen meer kelders of andere koele ruimten bezitten, is de koelkast de beste plaats. Belangrijkste reden hiervoor is dat eventueel aanwezige salmonellabacteriën zich niet vermenigvuldigen. In de kartonnen doos waarin je ze koopt zijn ze ook nog beschermd tegen licht en vocht. Leg eieren niet te dicht bij andere producten die een sterke geur afgeven, zoals b.v. vis. De schil van een ei is poreus en ze nemen snel geuren op waardoor de smaak wordt aangetast.

Hoe lang kan je eieren bewaren?

Op de doos van de eieren die je in de supermarkt koopt staat een THT (tenminste houdbaar tot) datum. Deze datum is 28 dagen later dan de dag dat de eieren gelegd zijn. Een ei is trouwens pas op zijn best na een kleine week. Als het te vers is is het maar moeilijk te pellen. Om eieren rauw te gebruiken kunnen ze wel beter zo vers mogelijk zijn.

Hoe bewaar je eieren?

Leg de eieren met de punt naar beneden. De dooier blijft zo het best op zijn plaats en de luchtkamer, die aan de brede, bolle kant hoort, wordt zo niet samengedrukt.

Testen op versheid

Drijven

Leg een ei in water met zout (100 g zout op 1 liter water). Hoe meer de bolle kant boven komt drijven hoe ouder het ei is. Blijft het ei helemaal drijven dan heeft het zijn beste tijd gehad. Dit komt omdat als een ei ouder wordt er lucht uit het ei door de poreuze schil ontsnapt. Hierdoor ontstaat een luchtkamer in het ei, waardoor het blijft drijven.

Schudden

Om dezelfde reden kun je als je met ei schudt voelen of het ei binnenin beweegt. Als je niks voelt is het ei vers.

Breken

Breek een ei boven een diep bord. Bij een vers ei zal het eiwit stevig zijn en bijna niet uitlopen. De dooier is bol en rond en stevig.

 

Voor gebruik

Voor je eieren gaat gebruiken in gebak is het het beste ze eerst op kamertemperatuur te laten komen. Deeg wordt dan soepeler. Ook als je eieren wilt komen is de kans op breuk kleiner als je het eerst op kamertemperatuur laat komen. Je kan natuurlijk ook een gaatje in het ei prikken.

Bewaren van gekookte eieren

Een gekookt ei kun je veel minder lang bewaren dan soms gedacht wordt. Bewaar het maximaal 5-7 dagen in de koelkast.

Bewaren van eiwitten en eidooiers

Volgens het Voedingscentrum kun je gescheiden eiwitten en eidooiers nog 2 dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries kan de dooier nog 3 maanden bewaard worden en eiwit nog 6 maanden.

 

 

diversen

andalusie 1

andalusie 2

van bertha tot biefstuk

boerenjongensBen
Geplaatst 434 dagen geleden
@ Sandra: bewaren lijkt me geen punt, maar zijn ze na 9 (!) maanden ook nog eetbaar?
sandra
Geplaatst 435 dagen geleden
eieren kan je makkelijk 9 maanden bewaren ,mits je ze goed insmeer met zonneloem olie ,dus gewoon eitje uit de doos halen ,de schil insmeren met olie en bewaren maar
Piet
Geplaatst 590 dagen geleden
Ik heb, na het kopen van o.a. eieren, deze per abuis 2 dagen in de auto laten liggen. Het was warm weer met zon. Kan ik deze nu nog wel gebruiken?
Joke
Geplaatst 688 dagen geleden
Is het ook niet zo dat je (rauwe/verse) eieren beter buiten de koelkast kunt bewaren?
ibra
Geplaatst 796 dagen geleden
Vraagje broedeieren hoe lang blijft het goed?
voor kuiken fokken

dank je
steve
Geplaatst 823 dagen geleden
soms, als je hardgekookte eieren pelt ( eerst laten schrikken in koud water, ca 10 min) lijkt het net of aan de kant vd luchtkamer het harder aanvoelt en een lichtblauwe kleur van de dooier door het eiwit heen schijnt. tht tijd pas een week overschreden en sinds aankoop in koelkast in de eierdoos bewaard. enig idee waarom die verkleuring doorschijnt?
Peter
Geplaatst 912 dagen geleden
Had vanmiddag 2 eieren in de pan liggen en zag op de doos THT 21-08 staan ofwel de eieren zijn 3mnd oud .. Rook niets vreemd maar toch even online gekeken wat erover gezegd wordt. Had nog 4 eieren in de doos en daar de drijftest mee gedaan, 2 dreven en 2 bleven op bodem liggen.. Eitjes in de pan toch maar weggegooid, de 2 drijvers openbebroken (rook niets vreemd maar toch weggegooid) en de 2 gezonken eieren gebakken en gegeten. Zonder problemen!! Houdbaarheid is in de koelkast (die best koud staat) is volgens mij dus veel langer dan de 4 weken die je veel leest.
 

 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek

japans slurpen

   

groenten en fruit van het seizoen


   
groenten en fruit in de koelkast

hoe bewaar je groenten en fruit?

   

culinaire films

   

hoe kook je een ei?

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen kook

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face